Eksperttips: Syv fine utsiktsturer i Norge i høst

3 weeks ago 20



Reiseglade Christine Baglo i VisitNorway og globetrotter Gunnar Garfors deler sine beste reisemål i Norge akkurat nå.

Reis på fossetur i Åmotan i Sunndal, også kalt Norges svar på Niagara. Her fra Svøufallet. Foto: Christine Baglo

Publisert: 28.09.2024 08:00

1. Rui-stien og Bandak i Telemark

Tips: Christine Baglo og Gunnar Garfors.

– En kombinasjonstur på Telemarkskanalen inn til Dalen med en tur opp sherpatrappene i Rui-jentenes fotspor, opp til husmannsplassen Rui, med flott utsikt er en flott tur nå på høsten, sier Baglo.

Ingerine og Gurine Schevenius ble kalt Rui-søstrene. De to bodde alene på den avsidesliggende gården på Rui. De ble landskjent da de ble invitert på Slottet av kong Olav i sin tid. Søstrene drev småbruket på den tradisjonelle måten, og de ble værende der etter at de andre fire søsknene utvandret til Amerika. Søstrene døde i henholdsvis 1963 og 1965, 90 og 93 år gamle.

Søstrene Ingerine og Gurine Schevenius (83 og 81 år gamle i 1955 da NTB var på besøk) bodde alene på gården Rui i Dalen i Telemark. Her er Gurine på vei for å hente vann omtrent 100 meter fra huset. Deres liv på den avsidesliggende gården er blitt til en sti laget til minne om dem. Foto: Aage Storløkken / NTB

Gåturen i søstrenes fotspor starter i sentrum av Dalen. Det tar en knapp halvtime å gå de 810 trappetrinnene helt opp de cirka 200 høydemeterne til Rui-gården. Etterpå kan dere booke saunaen Soria Moria og hoppe i innsjøen Bandak for en forfriskende dypp.

– Det er mange rå steder nær det avlange vannet Bandak, sier Garfors.

Lårdalstigen kommer med utsiktsgaranti for de som liker en aldri så liten utfordring og Ravnejuv er vilt heftig.

– Gourmetelskere bør prøve Bjaaland Bygderestaurant i Morgedal. De har også overnatting, tipser han.

Utsikt over Bandak innerst i Telemarkskanalen ved Dalen. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Legendariske Dalen Hotell er dessuten et must om budsjettet spiller på lag, ellers er Vidsyn Midjås-hyttene helt kanon, ifølge han.

Se mer info om vandreturene på ut.no.

2. Måløy

Tips: Gunnar Garfors.

Øya og den bitte lille byen har mye å skryte av. Her ligger Refviksanden som er en av landets fineste strender, den superstilige Kannesteinen hvor du trenger et obligatorisk bilde.

Kannesteinen er formet av bølger, is og steiner og slipt med vannbevegelsene gjennom tusener av år. Steinen, som er rundt tre meter høy, er en severdighet som tiltrekker mange turister, spesielt i sommerhalvåret. Foto: Stein Bjørge / Aftenposten

Et av Norges mest spektakulære fyr ligger også her, og du kan kjøre frem til det. Stormene her er fabelaktige å følge, bølgene kan bli over 40 meter høye og slå inn over hele fyret. Det er også mulig å overnatte på fyret. På restaurant Kraftstasjonen kan de forresten sine kokkekunster.

3. Åmotan rundt i Sunndal

Tips: Christine Baglo

Se «Norges Niagara»! I Åmotan i Sunndal møtes elver fra seks daler. På turen rundt får du med deg hele tre formidable fossefall. Svøufallet er rangert blant de 100 flotteste fossene i verden.

Fossen Linndalsfallet ligger i Jenstadjuvet mellom Sunndalsøra og Oppdal. Foto: Christine Baglo
En vilt vakker tur i dalen byr på flere fossefall. Dette er Svøufallet. Foto: Christine Baglo

Området har merkede stier fra parkeringen på Jenstad, i et variert og mystisk landskap. Hele dalen er et lite eventyr, rå og dramatisk, med gamle tømmerstuer og en unik flora og fauna.

Rundturen til fossene er 6 kilometer, og tar rundt 2,5 timer.

4. Finnskogen

Tips: Gunnar Garfors

Utrolig mange flotte muligheter for en dags- og overnattingstur i de dype skogene nær svenskegrensen. Det er mange merkede løyper og skogveier, men en kan også enkelt finne egne ruter. Ekstra fint med mange vann og innsjøer.

Finnskogen har flotte vann og massevis av tur- og fiskemuligheter. Her kom også finske innvandrerne i grensetraktene til Sverige for 400 år siden. I dag kan en følge deler av eller hele ruten. Foto: Aagaard, Rolf M. / Aftenposten

Bonus for et stort utvalg i overnattingssteder som Finnskogstua, PAN-hyttene, Finnskogtoppen Spa og Gravberget Gård. Området har en spennende historie, sjekk også gjerne flyktningrutene.

5. Skogshorn i Hemsedal

Tips: Christine Baglo

1728 meter høye Skogshorn (Skogshødn) ser ganske barsk ut, midt mellom Hemsedal og Valdres. Men selv om turen opp er tøff, er den fullt overkommelig for spreke familier med fjellvante barn.

Fin tur til Skogshorn i vakkert høstvær. Foto: Christine Baglo

Deler av turen går på sherpatrapp, så ta gjerne med vandrestaver. Turen er på totalt 9 kilometer og tar rundt 5 timer, men det er også mulig å snu på et fint utsiktsplatå før toppen og gjøre turen kortere.

6. Lilletopp i Hardanger

Tips: Christine Baglo

Dersom det ikke frister å gå 8–10 timer i steinete og bratt terreng for å ta et instagrambilde på Trolltunga, kan du jukse litt. For du får aldeles strålende utsikt over Sørfjorden i Hardanger på Lilletopp, for relativt lite innsats, kun en drøy halvtimes bratt stigning fra svingene rett overfor Tyssedal.

Lilletopp er bratt, men ganske kort og utsikten er upåklagelig. Foto: Camilla Flaatten
Utsikt innover Sørfjorden mot Odda. Foto: Camilla Flaatten

På toppen er det ofte en kafé i feriene, og da kan du også være med på tunnelvandring. Det var her de gamle vanntunnelene i Tyssedal endte, før de fosset ned til den gamle kraftstasjonen nede ved fjorden.

Parkering ved idrettsanlegget.

Les mer: kraftmuseet.no

7. Varangerhalvøya

Tips: Gunnar Garfors

Denne er svær, vill og vakker og perfekt for turer i nasjonalparken eller for mer urbane aktiviteter i Vardø, Vadsø, Berlevåg eller Båtsfjord.

Kjølnes fyr utenfor Berlevåg. Fyret ligger værhardt til. Foto: Bjørge, Stein / Aftenposten

Overnattingsmessig er Varanger Lodge unikt. Innehaver Edgar Olsen tar deg glatt med på kongekrabbefiske i skuta si. Den billedskjønne og fargerike bygda Kongsfjord er obligatorisk. Kongsfjord Gjestehus tilbyr både fine rom og kjempegod mat.

Har du tid til overs er dessuten rullesteinfjæra Luovttat helt magisk, men den ligger strengt tatt ikke på halvøya.

Read Entire Article