Eksperter: Dette er straffen Marius Borg Høiby kan vente seg

1 month ago 23



– Straff for kroppskrenkelse kan variere fra en bot til noen måneder ubetinget fengsel. Det skal i praksis ikke veldig mye til før det er tale om en kort ubetinget fengselsstraff ved bruk av vold, sier Heidi Reisvang, advokat hos Elden Advokatfirma.

TV 2 har bedt henne og flere andre profilerte advokater om å si noe om hvilken straff Høiby kan vente seg dersom han dømmes i tråd med innrømmelsen han onsdag sendte til pressen gjennom sin advokat.

«Forrige helg skjedde noe som aldri skulle ha skjedd. Jeg utøvde kroppskrenkelser og ødela gjenstander i en leilighet i alkohol- og kokainrus etter en krangel», skriver Høiby.

«Jeg har over lengre tid slitt med rusbruk, noe jeg har vært i behandling for tidligere. Denne behandlingen skal jeg nå gjenoppta og ta på største alvor.»

Kan slippe fengsel

Innrømmelsen kom ti dager etter han ble pågrepet og siktet for kroppskrenkelse og skadeverk i en leilighet på Frogner.

 Ditlev Eidsmo / TV 2
ÅSTEDET: Ifølge siktelsen skjedde voldshendelsen i denne leiligheten på Frogner. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

Hendelsen gir i utgangspunktet grunnlag for en ubetinget fengselsstraff, ifølge flere advokater TV 2 har snakket med. 

Men at Borg Høiby nå både erkjenner volden og sier at han vil gå i rusbehandling, tror advokatene kan få betydning for om han ender opp bak lås og slå.

To mener til og med det er en mulighet for at han slipper å sone i fengsel. 

– Skal ikke mye til

Ifølge Reisvang gir en kroppskrenkelse, som er den mildeste formen for vold etter straffeloven, ofte under 60 dagers fengsel. Dersom volden er uprovosert, ligger det i grenseområdet opp mot kroppsskade. 

– Der ligger som regel straffen fra 90 dagers fengsel. Dersom det også er tale om trusler, vil det medføre en noe strengere straff, sier hun.

 Lise Åserud / NTB
ELDEN: Heidi Reisvang er advokat i Elden Advokatfirma. Foto: Lise Åserud / NTB

Hvordan en antatt tiltale mot Høiby utformes, avhenger av hvilken informasjon politiet får fra Høiby i avhør, og fra fornærmede, andre vitner og objektive holdepunkter i saken.

Skadeverk i seg selv er som oftest noe man får en bot for, ifølge Reisvang.

Advokaten presiserer at hun ikke kjenner til de konkrete omstendighetene i saken mot Høiby. Hun sier også at individuelle forhold vil kunne få betydning for både hva slags straff man får og lengden på denne.

– Straffeutmåling er ikke matematikk. Uansett kommer det an på hva man sier i et avhør hos politiet eller i retten, ikke hva man sier i en pressemelding, sier Reisvang. 

– Fort snakk om fengsel

Også Stian Trones Bråstein, advokat i Adius, synes hendelsen Høiby er siktet for, ser ut som noe som kan gi fengselsstraff.

– Forholdet isolert sett fremstår som et forhold som vil gi en kort ubetinget fengselsstraff, altså 21 til 30 dager, forutsatt at voldsutøvelsen er begrenset. Så er det individuelle forhold som kan spille inn, sier Trones Bråstein.

 Kristian Myhre / TV 2
FORSVARER: Stian Trones Bråstein er advokat i Adius. Her er han avbildet som forsvareren til Tengs-frikjente Johny Vassbakk. Foto: Kristian Myhre / TV 2

Han presiserer at det er vanskelig å si noe om hva slags straff Høiby kan få, kun basert på beskrivelsene av saken i mediene. 

Det samme mener Marijana Lozic, advokat hos Matrix Advokater, men hun sier likevel på generelt grunnlag at kroppskrenkelser straffes med alt fra bøter til lenger ubetinget fengsel.

– Mellom der kommer betinget fengsel og samfunnsstraff. Er det snakk om kvelertak eller slag i ansiktet, blir det fort snakk om ubetinget fengsel, sier Lozic.

Slag og kvelertak

Ifølge den fornærmede kvinnens bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen er det nettopp slag og kvelertak som er grunnlag for siktelsen. Ifølge TV 2s opplysninger hadde kvinnen merker i bakhodet som tydet på at hun hadde blitt slått.

Etter det TV 2 forstår, hadde kvinnen også hjernerystelse. Politiet har likevel betegnet skadene som «ikke alvorlige».

 Per Haugen / TV 2
ADVOKAT: Marijana Lozic er advokat hos Matrix Advokater. Foto: Per Haugen / TV 2

Advokat Lozic sier at det er mange momenter som kan få betydning for om en kroppskrenkelse fører til ubetinget fengselsstraff. 

Det kan være styrken i voldsutøvelsen, følgene for fornærmede eller relasjonen mellom partene.

– Hvor hardt var kvelertaket? Var det fare for liv? Har det skjedd før? Dette er momenter som har betydning, sier Lozic. 

– Vektlegger rusbehandling

I uttalelsen fra Høiby innrømmer han et rusproblem og sier at han vil gå i behandling. Det har han også gjort tidligere, opplyser han.

Alle de tre advokatene er enige i at både rusproblemer og viljen til å få behandling for dette, kan få betydning for hva slags straff man får. 

– Hvis man er under rehabilitering, skal det få betydning for straffeutmålingen, sier Lozic. 

Trones Bråstein sier at opplysninger om rusbehandling er noe domstolen gjerne vil vektlegge. 

– Dersom man er i rusbehandling, så vil domstolen ofte være tilbakeholdne med å gi ubetinget fengselsstraff. 

Han tror derfor at dersom Høiby gjør som han sier og går i rusbehandling, så kan det føre til at han slipper å sone i fengsel. 

– Hvis du var forsvarer i en slik sak, ville du anbefalt klienten din å gå i rusbehandling?

– Jeg ville anbefalt det til min klient hvis klienten var i behov for rusbehandling, sier Trones Bråstein. 

Reisvang er enig i at en rusbehandling kan føre til betinget fengsel, altså at man slipper å sone i fengsel om man ikke begår nye lovbrudd. 

– Dersom man har rusproblemer, vil det kunne få betydning for type straff man idømmes. I noen tilfeller kan man få betinget fengsel på vilkår om oppfølging i rusprogram eller behandling dersom man er motivert og egnet for det, sier Reisvang. 

Høibys forsvarer Øyvind Bratlien har ikke ønsket å kommentere denne saken.

Marius Borg Høiby sin melding delt med pressen:

«Forrige helg skjedde noe som aldri skulle ha skjedd. Jeg utøvde kroppskrenkelser og ødela gjenstander i en leilighet i alkohol- og kokainrus etter en krangel.

Jeg har flere psykiske lidelser som gjør at jeg gjennom hele oppveksten og det voksne liv, har hatt, og har utfordringer. Jeg har over lengre tid slitt med rusbruk, noe jeg har vært i behandling for tidligere. Denne behandlingen skal jeg nå gjenoppta og ta på største alvor.

Rusbruken og mine diagnoser unnskylder ikke det som skjedde i leiligheten på Frogner natt til søndag forrige helg. Jeg ønsker å stå til ansvar for det jeg har gjort, og vil forklare meg sannferdig til politiet For meg er det aller viktigste å si unnskyld til kjæresten min. Hun fortjente verken det som skjedde den kvelden, eller den ekstreme pågangen fra både norsk og utenlandsk presse i ettertid. Å bli forfulgt av fotografer og journalister i en tid som dette vet jeg at har vært tøft å stå i.

Jeg vil også beklage til familien min. Jeg vet at mine handlinger i stor grad har gått ut over dere.

Så til deg min kjæreste, unnskyld. Dette skulle aldri ha skjedd, og jeg tar fullt og helt ansvar for mine handlinger.»

Read Entire Article