Ekspertens tips: Dette kan du gjøre i hagen nå

1 month ago 37



– Høsten er min favorittid i hagen og en god mulighet til å planlegge neste sesong, sier hageekspert.

Hageekspert Hanne Slyngstad-Hægeland deler sine beste tips til høsthagen. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland/Haven Foto

Publisert: 07.09.2024 08:00

Ukens tips: Hvordan gå i gang i hagen om høsten? Her får du gode råd til hva du kan gjøre nå.

Eksperten: Hanne Slyngstad-Hægeland står bak Hobbygartnerskolen. Hun er aktuell med fersk podkast, «Hagedrømmen». Ga nylig ut boken «Kjøkkenhagen – de beste tipsene for dyrking i egen hage, sesong for sesong», skrevet sammen med gartner Henriette Solum Pettersen.

1. Hva er det første en bør gjøre i hagen om høsten?

– Det er noen ting som er fantastisk å gjøre om høsten. Det ene er å planlegge for neste års kjøkkenhage og/eller anlegge blomsterbed og å sette blomsterløk og stauder. Disse tingene sparer en for mye tid om våren, sier Hanne Slyngstad-Hægeland.

Det fine med å plante om høsten, er at jorden fortsatt er varm etter sommeren. Det gjør at uavhengig om du setter løk eller stauderstauderStauder er en flerårig, urteaktig plante som visner ned om høsten og kommer igjen året etter. , får de etablert seg godt frem til våren, forklarer hun.

– Vil du anlegge et staudebed nå, er det mulig å gjøre gode kjøp på salg på hagesentrene. Se også hva du har i hagen som du kan flytte på eller dele opp, som for eksempel hostahostaHosta er en bladlilje, kjent for nettopp sine vakre blomster. Lettstelt og flerårig. Den får også blomster utover sommeren. Se bildet under. , og sette i bedet. Fordelen med å etablere et nytt bed om høsten er at du kan sette løk før bedet fylles med andre planter.

Hosta er en robust staude som også tåler skygge godt. De kommer i mange ulike varianter og størrelser. Denne kan tas opp av krukken og plantes i et blomsterbed nå på høsten. Foto: Camilla Flaatten

Hun understreker at det er den beste måten å få en lettstelt hage på.

– Velg stauder, busker og trær som tåler litt. Da har du en fin hage år etter år.

Hun synes det er vanskelig å velge noen favoritter, fordi det avhenger av herdingssoner og hvilke behov en selv har – men disse tre blomstrer i hagen utover høsten:

  • Høstfloks og duehode (stauder)
  • Rådhusvillvin (klatreplante)
  • Nyperoser (rosebusk)

2. Slik setter du blomsterløk

I jorden:

  • Grav et hull i jorden som er to-tre ganger løkens høyde.
  • Sett løken med en løks mellomrom. Det er tettere enn det står på pakken, men ikke så tett at løken gnisser mot hverandre. Fyll med jord.
  • Ikke sett muggen løk. Den vil ikke blomstre og kan spre sykdom.
  • Sett løk som overlapper hverandre i blomstringstiden. Det gir blomster utover hele sesongen og gir insektene mer mat om våren. Krokus og rutelilje er eksempler.
Hageredskap for høsthagen, en løkplanter (t.v.) og en spade. Foto: Rolf Øhman/Aftenposten
Du kan gjerne sette løk i krukker. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland/Haven foto

Hvis ikke du har hage, eller vil ha løk i krukker – slik går du frem:

  • Bruk en frostsikker krukke med hull i bunnen.
  • Legg stein eller potteskår over hullet i bunnen, slik at det ikke tetter seg.
  • Fyll med dreneringslag som sand og god jord eller lecakuler, og fyll deretter på med god jord.
  • Plant løken to-tre ganger sin egen høyde. Sett løken tett, men ikke så tett at de gnisser mot hverandre.
  • Ikke la det regne for mye i krukken. Sett den til overvintring under tak, i en garasje, bod eller kjeller.
  • Hvis du får frost og snø tidlig, kan krukken stå ute.
Blomsterløk plantes nå om høsten. Sett de gjerne litt tettere enn det som står på pakken, sier hageeksperten. Sett mange ulike sorter sammen, da kommer de opp som fine buketter til våren. Foto: Katrine Nordli / Aftenposten

3. Den viktigste effekten av hagen om høsten

Noe av det aller viktigste og beste med hagearbeid på denne årstiden, er helseeffekten, mener Slyngstad-Hægeland. Etter en sommer der en rusler rundt i hagen i timevis, gjerne hele dagen, kan det bli noe tyngre når været snur, og det begynner å mørkne tidligere. Men ikke la deg stoppe, oppfordrer hun.

– Det er rett og slett et lite kinderegg av positive ting som skjer når du er i hagen om høsten. Dagslys, fysisk aktivitet og frisk luft er de tre fordelene du får. Du trenger ikke mer enn 30 minutter daglig. Det har ekstremt god effekt, sier hun og forklarer:

SerotoninSerotoninEt signalstoff som skilles ut av noen nerveceller som ligger i hjernen og i tarmen. I hjernen er serotonin viktig blant annet for våkenhet, søvn, oppmerksomhet og stemningsleiet. I tarmen er serotonin med på å regulere tarmbevegelsene. Kilde: SNL øker og kortisolnivåetkortisolnivåetKortisol er det viktigste glukokortikoidet hos mennesker og kalles ofte for «stresshormon» på grunn av rollen det spiller i kroppens stressrespons. Kortisol påvirker vevenes opptak og forbruk avglukose, og det kontrollerer immunforsvaret, noe som utnyttes i behandling. Kortisol produseres i binyrebarken. Kilde: SNL synker, noe som er stressdempende. Det finnes også noen britiske forskere som dokumenterte at bakteriekulturen i jorden er det samme som noen såkalte lykkepiller lages av. Mikrobene en får kontakt med når en jobber med jorden, har den effekten på både den mentale og fysiske helsen vår, sier hun.

4. Huskeliste for hagen om høsten

  • Sett blomsterløk for tidlig vårblomstring.
  • Etabler nye eller utvid eksisterende blomsterbed.
  • Anlegg nye dyrkningsarealer, slik at de er klare til våren.
  • Bruk løv og annet hageavfall i kompost og som jorddekke. Eller fyll poser med løv, klipp noen hull i bunnen og sett dem åpne inntil en vegg – det blir fint materiale til jorddekke neste år.
  • Gå på brunsneglejakt helt frem til frosten kommer.
Read Entire Article