Ekspertenes dom: – Klassisk Trump

1 month ago 21
 Win McNamee / AP / NTBKONGE I KONGRESSEN: Trump ble hyllet på vei ut av Kongressen – av sine partifeller vel å merke. Foto: Win McNamee / AP / NTB

VG har bedt tre amerikanske professorer vurdere Donald Trumps rekordlange tale til Kongressen og hans første seks uker ved makten.

Rapporterer fra New York Onsdag 5. mars kl. 07:21

Kortversjonen

  • Tre amerikanske professorer vurderer Trumps rekordlange tale til Kongressen som «klassisk Trump» og motivert av kortsiktige resultater i både Ukraina og handelspolitikken.
  • Trump ønsket en rask løsning for Ukraina-konflikten og nevnte en mulig mineralrettighetsavtale.
  • Professorene ser risiko ved Trumps tollmurer mot Canada og Mexico, som kan skade amerikansk økonomi.

– Det var en klassisk Trump-tale, der han holdt en lang tale rettet mot hans egne tilhengere, sier professor i statsvitenskap Scott Buchanan ved Georgia College and State University til VG.

– Det var slående at han så ut til å sette pris på president Zelenskyjs brev for å sikre en avtale med USA, fortsetter han.

Trump sa i talen sin at Zelenskyj har sendt ham et brev der han skriver at Ukraina er klare for å signere en avtale og ønsker fredsforhandlinger.

Les mer om talen: Trump satte rekord

– Viktig mineralavtale

Til tross for sjokk og vantro i Europa over Trumps holdning til Ukraina så langt, påpeker Buchanan at Trumps posisjon så langt er i samsvar med valgkampløftene hans.

Bilde av Scott BuchananScott Buchanan

Professor ved Georgia College and State University

– President Trump, og mange av hans støttespillere, er kritiske til å gi ubegrenset med ressurser til Ukraina. Det som har vært spennende er mineralrettighetsavtalen som fortsatt kan bli signert. Det ville etablere amerikanske gruveinteresser i landet, noe som kan sees på som et signal til russerne om at USA ikke vil vende ryggen til Ukraina, sier han.

Professor i statsvitenskap Craig Agranoff, synes hele talen til Trump var en form for oppsummering av det han har sagt under valgkampen.

Han påpeker også at Trump har hatt samme budskap om Ukraina lenge.

– Trump har hele tiden understreket et ønske om å avslutte konflikten innen en veldig kort tidsramme, til og med sagt at han ville klare det på 24 timer på et tidspunkt, sier Agranoff til VG.

– Han vil være en dealmaker, muligens på bekostning av Ukrainas territorielle mål eller NATO-ambisjoner. Det er ikke overraskende at administrasjonen hans prioriterer en rask exit-strategi fremfor vedvarende støtte, i samsvar med hans «America First»-syn, legger Agranoff til.

Bilde av Craig AgranoffCraig Agranoff

Professor ved ved Florida Atlantic University

Professor i statsvitenskap Todd Belt, ved George Washington University, peker også på at Trump vil vise seg frem som en mester i forhandlinger.

– Han er veldig opptatt av å få den beste avtalen for USA. Tidshorisonten hans er imidlertid svært kortsiktig. Dette er grunnen til at han ga mandat til mineralavtalen med Ukraina som en forløper for å involvere Zelenskyy i fredsforhandlinger. Dette hjelper ham med å selge inn avtalen som i USAs interesse, sier Belt.

Han påpeker at Trump løy i talen, da han hevdet at USA har gitt Ukraina så mye mer enn Europa.

– Trump løy om hvor mye USA har gitt til Ukraina og løy også om Europas bidrag. Hvis USA ikke vil lede, forbereder Europa seg på å gjøre det.

Bilde av Todd BeltTodd Belt

Professor i statsvitenskap ved George Washington University

Dårlig for Europa

Trump brukte veldig lite tid på å snakke om forholdet til Europa. Han klagde på at europeiske land ikke bruker nok på eget forsvar og ikke gir nok til Ukraina.

Professor Todd Belt mener både talen og det Trump har gjort så langt tyder på at forholdet til resten av Nato er i fare.

 MATTHEW HATCHER / AFP / NTBFolk demonstrerer for støtte til Ukraina i Philadelphia i USA under Trumps tale til Kongressen. Foto: MATTHEW HATCHER / AFP / NTB

Buchanan er bare delvis enig:

– Trump står fast på at andre Nato-allierte betaler mer av den militære byrden som nå er tilfelle. Ikke noe av dette er overraskende. Men jeg ville bli veldig overrasket om USA trakk seg helt tilbake fra Nato, sier han.

Agranoff mener det som nå skjer ikke betyr slutten på Nato-avtalen, men snarere en omstilling, der Europa må ta mer ansvar for egen sikkerhet.

Omstridte tollsatser

Trump snakket lenge om tollmurer, som han allerede har innført mot nabolandene Canada og Mexico, og som han vil innføre mot resten av verden den 2. april.

Alle de tre professorene påpeker alle at det kan blir farlig for amerikansk økonomi.

– Trumps argument er å prøve å presse visse bedrifter i Canada og Mexico til å relokalisere hit for å skape jobber. Men resultatet kan bli dyrere varer for amerikanske forbrukere, ettersom industriene som rammes, som bilindustrien og jordbruk, er integrert i det amerikanske markedet, sier Agranoff.

– Amerikanske forbrukere er blitt vant til billige vaner, og nedgangen man ser på børsene nå kan bli et problem for Trump, mener Buchanan.

Professor Belt påpeker at begge de to hovedmålene til Trump kan bli vanskelig å oppnå:

– Det er utrolig dyrt for bilundstrien å relokalisere hit. Trump sier også at han krever bedre grensekontroll for å stanse Fentanyl som kommer inn i USA fra nabolandene, men nesten alt kommer inn ved ordinære grenseoverganger. Trump bruker tollsatser som pressmiddel.

Les også: – Vi skal ikke ha en handelskrig med EU

Read Entire Article

Live Support is offline. Click Here to leave a message