Ekspert ut mot Høiby-avgjørelse: – Feil

2 weeks ago 9



Saken oppsummert

Reklameplakater for rapperen Marsteins nye album «FRIHET I LENKER» viste bilde av Marius Borg Høiby uten hans samtykke, noe som førte til rettslig pålegg om fjerning.

Oslo tingrett har håndtert saken med en midlertidig forføyning, og Universal Music fikk ikke mulighet til å uttale seg før beslutningen ble tatt.

Advokat Carl Bore kritiserer rettens avgjørelse og argumenterer for at plakaten og albumet bidrar til samfunnsdebatten, og at mediene ofte bruker bilder av Høiby.

Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.

Sist uke dukket det opp flere reklameplakater for det nye albumet til rapper og Undergrunn-artist Marstein, i Oslo sentrum.

Reklameplakatene er trykket opp med bilde av voldssiktede Marius Borg Høiby (27) med teksten «FRIHET I LENKER», som er navnet på Marsteins album. 

 Truls Aagedal / TV 2
VEKKER OPPSIKT: Marstein har fått massiv oppmerksomhet for sitt nye album med en tekst som hinter til Høiby-saken. Foto: Truls Aagedal / TV 2

Kronprinsessens sønn har ikke samtykket til bruken av bildet. Nå har Oslo tingrett bestemt at Universal Music, Marsteins plateselskap, må fjerne plakatene umiddelbart.

Men siste ord er ikke sagt i denne saken, mener flere eksperter.

– Innspill i debatten

En av Norges mest profilerte advokater i injurie- og ærekrenkelse-saker, Carl Bore, mener tingretten har tatt feil. 

– Basert på det som kommer frem i media, fremstår dette som en feil avgjørelse, sier høyesterettsadvokaten til TV 2.

 Ingar Sørensen / Dalan advokatfirma
UT MOT RETTEN: Advokat Carl Bore er ikke enig med avgjørelsen til Oslo tingrett. Foto: Ingar Sørensen / Dalan advokatfirma

– Plakaten er, sammen med sangteksten, et innspill i samfunnsdebatten. Artisten uttaler seg kritisk om Høiby og det er det vid adgang til å være, sier han.

Tingretten viser til at Høibys rett til eget bilde er brutt. Bildet er tatt av Se og Hør, og Høiby samtykket ikke. Retten mener det er forskjell på hva pressen kan bruke og hva som kan brukes i kommersiell promotering.

Høibys advokat Øyvind Bratlien sa da avgjørelsen kom, at Høiby var nødt til å be retten ta grep.

 Thomas Evensen / TV 2
FORSVARER: Øyvind Bratlien er Marius Borg Høibys forsvarer i straffesaken mot ham. Foto: Thomas Evensen / TV 2

– Den personlige krenkelsen var så grov og den kommersielle utnyttelsen så klar at vi måtte ta tak i det umiddelbart, sa Bratlien.

– Ekstremt

Han la til at retten ga Høiby fullt medhold.

– Mediestormen mot Marius Borg Høiby har vart lenge. For ham har det tidvis vært ekstremt, sa Bratlien.

TV 2 har også bedt Bratlien om en kommentar til Bores vurderinger.

Retten viser også til at Høiby på plata blir omtalt i «nedsettende ordelag». De har ikke tatt stilling til om det er ærekrenkelser, siden de kom fram til at Høibys rett til eget bilde var brutt.

Bore er ikke enig – og mener teksten er et innspill i samfunnsdebatten og at mediene regelmessig bruker bilder av Høiby.

– Det er da vanskelig å se at det likevel skulle være forbudt å benytte bilde av Høiby i denne kunstneriske sammenhengen, sier Bore.

Han legger til at stort sett all medievirksomhet er kommersiell, uten at det tas hensyn til i injuriesaker.

Fikk ikke svare 

I kjennelsen kommer det frem at Universal ikke har fått anledning til å uttale seg i saken før Oslo tingrett tok sin beslutning.

Retten mente det var nødvendig med en såkalt midlertidig forføyning, en hasteavgjørelse, for å avverge vesentlig skade på Høibys privatliv. 

 Lise Åserud / NTB
TOK AVGJØRELSEN: Oslo tingrett mener at Marius Borg Høibys rett til eget bilde er brutt og beordrer Universal Music til å rive ned plakatene av ham. Foto: Lise Åserud / NTB

«Skaden har nå delvis skjedd siden Høibys bilde allerede er brukt i promoteringen. Skaden øker imidlertid for hver dag hans bilde benyttes til dette formålet», skriver tingretten i sin vurdering.

Støtter rettens vurdering

I slike sivilrettslige spørsmål kan den tapende parten, her Universal, be om en etterfølgende muntlig forhandling. 

– Hvis Universal erkjenner at det er de som står bak, kan de inngi et tilsvar og få saken behandlet i retten. Da kan de også argumentere for hvorfor dette bør være innenfor ytringsfrihet, forklarer advokat Jon Wessel Aas. 

 Fredrik Varfjell / NTB
ENIG: Advokat Jon Wessel Aas mener du har en klar rett til å ikke bli brukt i en reklameplakat uten å samtykke til det. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

I motsetning til Bore er han ikke overrasket over at retten legger til grunn at bildebruken sannsynligvis er en krenkelse av retten til eget personbilde i denne sammenhengen.

– Det klare utgangspunktet er at ingen trenger å bli brukt i en reklameplakat uten å samtykke til det.

Kan de bare bytte bilde?

Bore mener retten burde ha tatt seg tid til å høre Universals syn på saken, selv om de har hjemmel for det i loven.

– Saken fremstår i beste fall som tvilsom, og da bør ikke retten avsi en avgjørelse uten å høre begge, sier Bore.

– Man kan spørre om en slik begjæring ville ha ført frem hvis den gjaldt en mindre profilert person uten tilknytning til kongehuset, legger han til.

 Kristiana Qarri / TV 2
DUKKET OPP: Plakatene dukket opp rundt om i Oslo tidligere i høst. Foto: Kristiana Qarri / TV 2

Bore mener det også kan være grunn til å stille spørsmål ved om Universal kan løse saken ved å bytte bilde. For eksempel ved å kjøpe rettigheten til å bruke et bilde fra en aktør som NTB.

– Jeg tenker at hvis fotorettighetene til et bilde er avklart, må det være lov å knytte albumet til et lovlig bilde av ham. Høiby er sentralt samfunnsdebatten, sier Bore.

Universal Music har bekreftet at de har mottatt rettsavgjørelsen, men ikke kommentert saken. TV 2 har heller ikke fått svar på spørsmål om denne saken.

Read Entire Article