Ekspert: – Tyder på at kinesisk etterretning er aktive i Norge

2 days ago 15



Tirsdag fikk Politiets sikkerhetstjeneste (PST) medhold i at en nordmann i 30-årene varetektsfengsles i fire uker.

Oslo tingrett mener det er skjellig grunn til å mistenke ham etter siktelsen om forsøk på grov spionasje.

Siden pågripelsen mandag og frem til fengslingsmøtet hadde den siktede ikke forklart seg for PST.

– Han sier at han er uskyldig i det han er anklaget for, og nekter for at han er agent for Kina, sier mannens forsvarer Marius Dietrichson til TV 2.

I fengslingskjennelsen vises det til at etterforskningen er i en tidlig og kritisk fase, og det er en nærliggende fare for at mannen vil forspille bevis dersom han løslates.

Ifølge Thomas Blom, politiadvokat i PST, er denne saken den første av sitt slag i Norge.

 Kristin Grønning / TV 2
FENGSLINGSMØTE: Politiadvokat Thomas Blom (t.v.) og politioverbetjent Kim Alexander Ordal i PST under fengslingsmøtet mandag. Foto: Kristin Grønning / TV 2

– Alvorlig siktelse

Mannen som ble pågrepet på Gardermoen mandag, har doktorgrad fra et av Kinas eliteuniversiteter. Han var på vei hjem fra Kina da pågripelsen fant sted.

– Det er en alvorlig siktelse, som tyder på at kinesisk etterretning er aktive i Norge. Det store spørsmålet er i hvilken grad han har hatt tilgang til informasjon som kan svekke Norges interesser eller sikkerhet, sier Tom Røseth, hovedlærer i etterretning ved Forsvarets stabsskole, til TV 2.

Etterretningseksperten sier at PST tidligere har advart om at det er en betydelig kinesisk etterretningsaktivitet mot Norge, både fysisk og digitalt.

 Yngve Sem Pedersen / TV 2
EKSPERT: Tom Røseth er hovedlærer i etterretning. Foto: Yngve Sem Pedersen / TV 2

Den spionsiktede forskeren har de siste årene publisert fagartikler som handler om Kinas internasjonale rolle og stormaktenes spill.

– Utfordrende

Nå har PST fått rettens medhold i å gjennomgå mannens databærende enheter og øvrige elektroniske spor i skytjenester mens han sitter i varetekt.

 Goran Jorganovich  / TV 2
PST pågrep mannen mandag da han kom tilbake til Norge etter et opphold i Kina. Foto: Goran Jorganovich / TV 2

– Med dagens teknologiske løsninger er det mye mer utfordrende å finne konkrete bevis, men det er ikke umulig. Digitale bevis kan være krevende å gå gjennom, med tanke på kryptering, sier Røseth.

Ifølge PST bruker kinesisk etterretning et bredt spekter av virkemidler for å tilegne seg sensitiv og gradert informasjon. Rekruttering av norske borgere som har tilknytning til Kina i form av studier, er blant metodene som benyttes.

Den siktede har også verv i et lokallag i Oslo Arbeiderparti sammen med sentrale profiler i partiet, blant dem utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).

Røseth sier på et generelt grunnlag at politiske miljøer er viktige mål for utenlandsk etterretning.

– Hvis man er med i fora der det i fortrolighet diskuteres sikkerhetspolitikk med stortingspolitikere og medlemmer av utenriks- og forsvarskomiteen, kan man få tilgang til opplysninger før politikken er utformet. Da er dette å regne som sensitiv informasjon, sier Røseth til TV 2.

Taust i Ap

Kina-ekspert og forfatter Torbjørn Færøvik sier han visste om den siktede mannen fra før, men at han ikke har møtt ham. 

Det kinesiske universitetet den siktede har studert ved, beskriver Færøvik som «et av de store universitetene» i Kina.

– Norge har en viktig posisjon i Europa. Strategisk, militært og på alle måter. Denne oppvåkningen her hjemme har tatt altfor lang tid, sier Færøvik til TV 2.

 Heiko Junge / NTB
EKSPERT: Kina-ekspert og forfatter Torbjørn Færøvik. Foto: Heiko Junge / NTB

Han viser til at PSTs advarsler om kinesisk etterretningsvirksomhet har blitt stadig sterkere.

– Målet med spionasjen i dette tilfellet kan ha vært å få innpass i de politiske miljøene, sondere stemninger og kartlegge personer og holdninger. Slike ting, mener Færøvik.

Kina-eksperten kjenner ikke til hva slags bevisgrunnlag PST sitter på i etterforskningen av den spionsiktede nordmannen, men mener det ikke er nok årvåkenhet i de politiske partiene. 

– Arbeiderpartiet, som dette rammer, har hatt en tvetydig rolle til Kina. Jeg håper det som har skjedd kan være en vekker for de politiske miljøene i særdeleshet, sier Kina-eksperten.

 Morten Leander Kristoffersen / TV 2
Statsminister Jonas Gahr Støre og utenriksminister Espen Barth Eide. Foto: Morten Leander Kristoffersen / TV 2

Utenriksminister Espen Barth Eide vil ikke kommentere saken. UD henviser til den pågående etterforskningen.

Partileder og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) ønsker ikke å kommentere saken, opplyser hans statssekretær Kristoffer Thoner.

Oslo Ap sier følgende om den siktede:

– Han har deltatt i dette partilaget i en tid, men ikke hatt noen fremtredende tillitsverv noe sted i Oslo Ap, sier Frode Jacobsen, som er leder i Oslo Ap, til TV 2.

Høyt prioriterte mål

Norske forsknings- og utdanningsinstitusjoner er høyt prioriterte mål for kinesisk etterretning. Samtidig er Kina blitt Norges største samarbeidspartner innenfor teknologisk forskning, ifølge Khrono.

Til tross for advarsler i PSTs trusselvurdering i 2022, fortsatte samarbeidet. Gjennom Panorama-strategien jobber regjeringen for at norske forskningsmiljø skal øke samarbeidet med land som Kina.

trusselvurderingen for 2023 sa PST at kinesisk etterretning bruker et bredt spekter av virkemidler for å tilegne seg avansert teknologi, kunnskap og sensitiv informasjon fra norske virksomheter og institusjoner.

trusselvurderingen for 2024 skriver PST at det forverrede forholdet mellom Kina og Vesten vil føre til en økt etterretningstrussel fra Kina.

PST advarer i årets trusselvurdering om at kinesiske etterretningstjenester rekrutterer norske borgere for å få tilgang til sensitiv og gradert informasjon.

– Ofte er dette personer som har tilknytning til Kina i form av studier, arbeid, venner eller familie, skriver PST.

Kina svarer

Den kinesiske ambassaden i Oslo skriver i en epost til TV 2 at de har fått med seg at en nordmann er mistenkt for spionasje til fordel for Kina.

De svarer ikke om saken konkret, men uttaler seg på mer generelt grunnlag.

– Nylig har det vært tilfeller der visse europeiske land har fabrikkert såkalte «kinesiske spionsaker» og bevisst svertet Kina. Vi er sterkt imot slike handlinger. Enkelte norske aktører har gjentatte ganger kommet med uansvarlige anklager uten å komme med konkrete fakta og forplantet «Kina-trusselen», som i stor grad forstyrret den normale samarbeidsstemningen mellom Kina og Norge. 

Ambassaden skriver videre at Kina alltid har fulgt prinsippene om gjensidig respekt.

– Vi håper de relevante aktørene vil forlate sine partiske synspunkter og innta en objektiv og rettferdig holdning til Kina. Vi tror at norsk side vil basere sin holdning på fakta, være på vakt mot forsøk på å skade bilaterale forbindelser og ta konkrete grep for å opprettholde en sunn og stabil utvikling av forholdet mellom våre to land.

Read Entire Article