Valg i Storbritannia: Går mot brakvalg for Labour

2 days ago 16



Det ligger an til maktskifte i Storbritannia etter 14 år med konservative regjeringer.

 Jane Barlow
STEMME ELLER BE: Shih Tzuen Joey venter utenfor stemmelokalet i kirken St James i Edinburgh - hvor du både kan stemme og be, ifølge skiltet som er satt opp utenfor. Foto: Jane Barlow

Publisert 04.07.2024 20:29

I alle fall om vi skal tro meningsmålingene:

Siste prognose fra YouGov viser at Labour, med Keir Starmers i spissen, ligger an til å få det største flertallet i et valg siden 1832, skriver Sky News.

Ifølge prognosen kan partiet få hele 431 av setene i det britiske parlamentet, som er det høyeste antallet i Labours historie. 

Det er også over en dobling siden valget i 2019, og vil bety et katastrofevalg for Rishi Sunak og de konservative toryene. 

De ligger an til å gå fra 365 til 102 seter i parlamentet. Dersom det skulle skje, risikerer flere fremtredende politikere i Det konservative partiet å miste setene sine. 

Klokken 23: Første prognose

Torsdag har millioner av briter (og noen kjæledyr!) stått i kø utenfor valglokalene i England, Wales, Skottland og Nord-Irland for å avgi sin stemme.

Første valgprognose kommer i det valglokalene stenger klokken 23 norsk tid, og er ventet å gi en god pekepinn på hva som blir det endelige resultatet. 

De første resultatene kommer rundt klokken 00.30 norsk tid, ifølge The Guardian. Deretter vil resultatene fortsette å tikke inn frem til rundt klokken 04. Vanligvis er alle setene til parlamentet avgjort innen fredag morgen. 

Skandaler

De siste regjeringsperiodene for de konservative har vært mildt sagt turbulente. 

Fra Boris Johnsons «Partygate»-skandaler, Brexit-kaos og Liz Truss som endte med å bli Storbritannias kortest sittende statsminister. 

Toryene har også mistet mye popularitet på grunn av lange sykehuskøer, en enorm økning i antall hjemløse og mindre kjøpekraft. 

Rundt 90 prosent av alle boliger på markedet i Storbritannia er nå for dyre og utenfor rekkevidde for briter i middelklassen, skriver NTB. 

Eli Kari advarer mot å reise hit

Read Entire Article