Kortversjonen
- Verden er i sjokk etter at Ukrainas president Zelenskyj og USAs president Trump sin krangel i Det hvite hus.
- Søndag ble det holdt et toppmøte i London med flere statsledere.
- Frankrike og Storbritannia foreslår en måneds våpenhvile i Ukraina.
- Verden er i villrede etter krangelen mellom Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj og USAs president Donald Trump i Det hvite hus sist fredag.
- Søndag ble det holdt et toppmøte i London hvor en rekke stats- og regjeringssjefer fra Europa, Canada og Norge deltok.
- Frankrike og Storbritannia foreslår en måneds lang våpenhvile i Ukraina.
- Vi vet ennå ikke hva Trump synes om utfallet av møtet i London.
– Er du optimistisk eller pessimistisk?
– Jeg er realistisk. Jeg tror det blir vanskelig få til en våpenhvile innenfor de neste månedene, sier USA-ekspert Eirik Løkke i Civita til VG.
Det er nemlig mye som fortsatt er uavklart.
USA-ekspert
– Hva vil USA egentlig nå?
– Tump har lyst å få til en fredsavtale, men uten at han er så opptatt av hva den skal inneholde. Han er mest interessert i å si «se, jeg har fått til en avtale.» Men det blir en «fredsavtale» som ikke har troverdige sikkerhetsgarantier og som man ikke kan stole på at Putin vil følge, sier Løkke.
– Har Europas fredsplan en sjanse?
– Det er vanskelig å finne ut i løpet av et par dager. Det grunnleggende problemet er at man ikke kan stole på Putin, sier han og viser til at det var det Zelenskyj prøvde å få frem overfor Vance i Det hvite hus.
– Det er vanskelig å få på plass noen avtale med Putin som ikke er klart og tydelig backet opp av avskrekking og som er tydelig på styrke slik at det vil få store konsekvenser for Russland hvis man bryter den. Og det er veldig vanskelig uten USA.
«Wake up call»
Professor ved Forsvarets Høgskole, Tormod Heier, mener fredagens møte mellom Trump og Zelenskyj er en «wake up call» for Europa.
– Da gikk det endelig opp for de europeiske statslederne at i Ukraina-krigen er deres viktigste allierte, USA, ikke en partner, men en megler, sier Heier til VG.
Professor ved Forsvarets Høgskole
Han omtaler Ukraina-krigen som den største sikkerhetspolitiske utfordringen til Nato, og mener europeerne nå kanskje opplever den største krisen siden Jaltakonferansen i 1945
.– Europeerne forstår at de selv har spilt seg selv ut på sidelinjen i de store spørsmålene om krig og fred på eget kontinent siden Europa de siste 30 årene har valgt å ikke bruke penger på forsvar. Dermed er de ikke i stand til selv å sette opp en alternativ motmakt til Russland uten amerikanske støtte.
Har du tro på en våpenhvile mellom Ukraina og Russland? aNei, det skjer ikkebAner ikkecJa, jeg har troendJeg håper, men forholder meg realistiskUkraina har stabilisert fronten og russerne kommer ikke noe særlig videre, ifølge Heier.
– Vi ser en helt jevn og gradvis nedsliting av den russiske forsvarsevnen. Det kommer til uttrykk i krigen ved at de tar færre og færre kvadratkilometer hver eneste dag.
– Vanskelig å spå
Han tror det er i USAs interesse at Putin ikke blir erstattet.
– Det er viktig for Trump-administrasjonen å bygge opp et bilde av Putin som en seierherre og kunne si til sin befolkning at «vi vant krigen». Jeg tror en fredsavtale er realistisk dersom de får til det – og at Zelenskyj på samme måte kan vende seg til sin befolkning og si at vi «overlevde som nasjonalstat.»
Trump lovet først at han ville stanse krigen i Ukraina innen 24 timer, men dette ble senere oppjustert til 100 dager.
– Tror du det er realistisk nå?
– Det er helt umulig å si. Jeg tør ikke å si det ene eller det andre. Men man kan ikke se borti fra at det vil bli vellykket.
Starmers firepunktsplan
Storbritannias statsminister Keir Starmer har kunngjort en firepunktsplan for å sikre fred i Ukrain:
- Å fortsette å gi militær bistand og fortsette å øke det økonomiske presset på Russland
- Enhver varig løsning må sikre Ukrainas suverenitet og sikkerhet, og Ukraina må sitte med ved forhandlingsbordet i fredsforhandlingene
- I tilfelle en fredsavtale, å styrke Ukrainas forsvarsevne for å avskrekke enhver fremtidig invasjon
- Å gå lenger for å utvikle en «koalisjon av villige» for å forsvare en avtale i Ukraina og garantere freden
Kilde: Sky News
Iver B. Neumann, direktør ved Fridthjof Nansens institutt, mener det er Trump som sitter med nøkkelen til hva som nå skjer videre.
– Sett fra hans ståsted bør Europa ta ansvar for å holde orden når han og Putin har ordnet opp. Gitt det vi har sett av Trump siden han kom til makten for seks uker siden, skal det bli ganske problematisk å slippe europeerne til med noe annet enn ren service for USA.
Neumann mener at også NATO-sjef Mark Rutte har en viktig rolle.
– Men jeg synes det er vanskelig å spå, sier han om det som vil skje videre.
– Spørsmålet er hvor langt Trump vil gå Putin i møte. For meg ser det ut som en klassisk oppdeling av land hvor to stormakter tar styringen. Hvis ikke Ukraina får sikkerhetsgarantier fra hverken USA eller Europa, er det svært sannsynlig at Russland angriper Ukraina igjen innen to år, mener Neumann.