Ekspert om prisstigningen: – Overreagerer

4 weeks ago 26



Sjeføkonom Nejra Macic er ikke enige med ekspertene som avlyser rentekuttet.

 Illustrasjon
OVERRASKENDE PRISVEKST: Kraftig prisvekst i februar har fått flere økonomer til å tvile på rentekutt i mars. Foto: Illustrasjon

Publisert 11.03.2025 18:59

– Trolig setter vi renta ned i mars, sa sentralbanksjef Ida Wolden Bache på rentemøtet i januar.

Men mandag kom tallene som kan snu opp ned på rentedrømmen til mange nordmenn.

I februar gjorde nemlig prisveksten et kraftig hopp til 3,6 prosent, sammenlignet med februar i fjor – hele én prosentpoeng høyere enn det Norges Bank hadde regnet med.

Nå sier flere økonomer at de er i tvil om at sentralbanksjefen «tør» å sette ned renten i mars.

– Dette var svært sterke tall. Dette var nok sterkere enn absolutt alle så for seg, sier Nordeas seniorstrateg Sara Midtgaard til TV 2.

Sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret er av en litt annen oppfatning. 

– Jeg syns det er rart at ikke sentralbanken forutså dette. 

– Voldsomme reaksjoner

Prisstigningen og et eventuelt rentekutt var ett av temaene på i Nyhetskompaniet på TV 2 mandag. Macic er overrasket over alle reaksjonene.

 Erik Monrad-Hansen / TV 2
IKKE ENIG: Sjeføkonom i Prognosenteret, Nejra Macic er ikke like overrasket over den høye prisstigningen. Foto: Erik Monrad-Hansen / TV 2

– Jeg syns det er voldsomme reaksjoner på ett månedstall, sier Macic. 

– Jeg syns nesten det er litt merkelig at så mange analytikere avblåser alle rentekutt nå på grunn av dette ene tallet. Altså gir en helt normal prisvekst nå veldig høy 12-måneders vekst fordi prisene falt unormalt mye i fjor i februar på flere av de viktigste undergruppene i konsumprisindeksen, sier Macic. 

Men at det blir færre rentekutt enn Norges Bank har gitt uttrykk for, tror også sjeføkonomen i Prognosenteret.

– Jeg tror det blir rentekutt 27. mars fordi de har signalisert det så tydelig. Men så blir det maks ett rentekutt til, ikke to som tidligere signalisert. 

Mener renta bør opp, ikke ned

Kjetil Storesletten, professor i økonomi ved Universitetet i Oslo, går enda lenger. 

– Litt ekstremt, men jeg mener at Norges Bank bør heve styringsrenten nå.

Økonomiprofessoren mener sentralbanken bør tenke på å styrke krona. 

– Hvis Norges Bank hadde satt opp renta nå, hadde markedet blitt veldig overrasket og kronen styrket seg. 

– Men da må de kombinere det med å si at de kan fortsette å øke styringsrenta, sier Storesletten. 

 Berit Roald / NTB
KRONA MÅ STYRKES: Økonomiprofessor Kjetil Storesletten mener Norges Bank på sette opp renta. Foto: Berit Roald / NTB Foto: Berit Roald / NTB

– Jeg er ikke sjef i Norges Bank

Tirsdag er regjeringen samlet til budsjettkonferanse på Klækken, der utviklingen i prisstigningen var et naturlig tema.

– Så fikk vi nye tall i går. De minner oss om at det er ingen enkel jobb å få prisstigningen ned til 2 prosent, som er målet. Det er ikke nødvendigvis noen rett linje på veien ned til 2 prosent, sier finansminister Jens Stoltenberg. 

– Får vi noen rentenedgang før sommeren eller før valget? 

– Jeg er finansminister, jeg er ikke sjef i Norges Bank. Det er Norges Bank som bestemmer over renta. Det regjeringen og Stortinget gjør, er å vedta budsjettene. Da må det være ansvarlige budsjetter, slik at det etter hvert blir mulig for Norges Bank å sette ned renta, men det er det de som bestemmer, sier Stoltenberg.

RENTEKUTT? Om Sentralbanksjef Ida Wolden Bache setter renta ned får vi svaret på torsdag 27. mars. Foto: Sara Aarøen Lien / TV 2
RENTEKUTT? Om Sentralbanksjef Ida Wolden Bache setter renta ned får vi svaret på torsdag 27. mars. Foto: Sara Aarøen Lien / TV 2

– Regjeringa har sin del av ansvaret fordi de bruker veldig mye penger. Jeg tror at Stoltenberg bidrar til dette da han for en ukes tid siden sa at det er rom for et veldig godt lønnsoppgjør i år, sier Storesletten.

Dagens styringsrente på 4,5 prosent har vært uendret siden desember 2023. Hva Norges Bank nå tenker om rentebanen får vi svar på 27. mars. 

– Jeg tror det kan fortsette en stund til. Bortsett fra den skadeskutte bolignæringen er det ingen tegn til at det er noen deler av økonomien som reagerer negativt på dagens rentenivå, sier Macic, og fortsetter.

– Jeg er overrasket over hvor godt norske husholdninger og bedrifter har klart seg med den styringsrenta vi har hatt, sier Macic.

Read Entire Article