Ekspert om prinsessebryllupet: – Nå tror jeg de vil få mindre oppmerksomhet

1 month ago 19



ÅLESUND (Aftenposten): Det er bryllupsfeber på Sunnmøre. Men snart er hvetebrødsdagene over. Det er på tide å rydde opp i rotet som har vært mener kongehusekspert.

Durek Verrett møtte fans i Ålesund torsdag. – Jeg elsker nordmenn, sa han til pressen. Foto: Siri Øverland Eriksen

Publisert: 29.08.2024 21:04

Kortversjonen

I Ålesunds gater virrer det av cruiseturister og nysgjerrige sunnmøringer. Og midt iblant dem kommer plutselig brudgommen Durek Verrett gående.

– Jeg kan ikke være innelåst på et hotell, jeg trenger luft, jeg trenger å se byen og være med vennene mine, sier Verrett.

Pressen flokker seg rundt hans lille følge. Noen venner går med handleposer fra Normal, mens hovedpersonen selv peker på sine nye innkjøpte solbriller.

– Jeg har fått kjøpt meg noen «amazing guccis», og alt er bra.

– Mye bråk i forkant

Torsdag kveld starter den fire dager lange bryllupsfeiringen med en bli-kjent-fest på Hotel 1904. Utenfor hotellet kryr det av bryllupsturister som vil få et glimt av brudeparet.

Mange vil ta bilde med den selvutnevnte sjamanen. Det lokale kjøpesenteret stiller i bunad med gratis kake til kunder og brudgom.

– Dette er helt topp, det er jo en happening for oss. Det setter Ålesund på kartet og er veldig bra for byen vår, sier Anne Kristin Bryne.

Noen av bryllupsturistene har tatt turen fra Trondheim for å kjenne på bryllupsfeberen i Ålesund. Men Jannike Gulldal og Nanne Sarheim mener det har vært altfor mye bråk rundt brudeparet og deres virksomhet.

– Kongen, dronningen og kronprinsparet har gjort en utmerket jobb. Det er litt trist alt det her som har kommet frem i det siste, sier de til Aftenposten.

Jannike Gulldal og Nanne Sarheim er tilreisende bryllupsturister og mener det trengs en opprydning i kongehuset etter bryllupet. Foto: Marte Gundersen

For Durek Verretts vei til å bli en del av kongefamilien har vært full av kontroverser. Hvordan vil ekteskapet påvirke den norske kongefamilien og oppslutningen om monarkiet?

Mener kongehuset sliter på flere fronter

Den siste tiden har det vært en rekke kontroverser rundt det norske monarkiet. De har Verrett, prinsesse Märtha Louise og kronprinsesse Mette-Marits sønn Marius Borg Høiby stått for.

I tillegg peker historiker og forfatter Trond Norén Isaksen på at kongehuset har et synlighetsproblem. Færre oppdrag og lite synlighet gjør at folk lurer på hva de gjør og hvilken funksjon de har, mener han.

Trond Norén Isaksen

Forfatter, historiker og kongehusekspert

– Når man ikke ser arbeidet de gjør, men hører mer om kontroverser, rasering av leiligheter og medaljonger, så påvirker det kongehusets stilling, sier Isaksen.

– Durek Verrett i seg selv velter ikke monarkiet, men oppsamlingen av negative tendenser og dårlige saker uthuler institusjonen, mener han.

– Tror du dette bryllupet forandrer kongehuset?

– Nei, dette er ikke kongelige brylluper slik det var i 2001 og 2002. Det har vært lite bryllupsfeber ute blant folk og det har ikke blitt lagt opp til folkefest. Det blir en annen greie når Ingrid Alexandra gifter seg.

– Verrett må finne sin plass

Forfatter, journalist og kongehusekspert Kristin Storrusten tror bryllupet vil endre litt på familiedynamikken i kongefamilien.

– Det er alltid uroligheter når noen gifter seg inn i kongefamilien, men kongehuset har vist seg å stå støtt gjennom mye forskjellig fra før, sier Storrusten.

Kristin Storrusten

Forfatter, journalist og kongehusekspert

I så fall må Verrett finne sin plass og forstå sin rolle i denne familien, mener Storrusten. Det tror hun kan bli vanskelig.

– Andre amerikanere som gifter seg inn i kongefamilien, som Chris O'Neill og Meghan Markle, har nok trodd at de kan være mer selvstendige i møte med kongehuset enn det viste seg at de kunne, legger hun til.

– Det norske kongehuset er veldig lite og består av veldig få personer, så jeg håper de bestemmer seg for å rydde opp i mye av det rotet som har vært.

Daniel Jacobs jobber i Ålesund og tar bryllupshysteriet med stor ro. – Jeg syns Verrett virker som en veldig bra mann. Foto: Marte Gundersen

– Bør miste prinsessetittelen

På gaten i Ålesund fikk 19 år gamle Daniel Jacobs ta bilde med Durek Verrett tidligere på dagen. Sunnmøringen har bare fått med seg litt av ståheien rundt brudeparet og deres virksomhet. Han syns brudeparet må få lov til å gjøre som de vil.

– Jeg syns Verrett virker som en veldig bra mann. Jeg tror ikke dette er noe problem for monarkiet, de må lov til å være seg selv, sier Jacobs som håper det blir et fint bryllup.

Kristin Kåresdatter tror monarkiet vil overleve selv om det har vært mange kontroverser i det siste. Foto: Marte Gundersen

Kristin Kåresdatter er også på bytur, i anledning sin og konas ti års bryllupsdag. Hun mener kongehuset må ta seg en prat på bakrommet etter bryllupet.

– For å gjøre det «smoothest», burde kanskje den prinsessetittelen bli tatt ifra henne. Da lander kanskje den ballen litt, sier Kåresdatter.

– Tror du det norske monarkiet overlever dette?

– Ja, det tror jeg. Monarkiet står sterkt i Norge, så litt humper i veien må det være. Det norske monarkiet har ikke akkurat vært de som lager størst skandaler, så jeg tror vi skal stå fint i dette, sier Kåresdatter til Aftenposten.

– De vil få mindre oppmerksomhet

Forfatter Storrusten mener brudeparet kommer til å oppdage at de får mindre oppmerksomhet.

– Jeg tror dette bryllupet vil sette et punktum, eller i alle fall et komma, i et bråkete kapittel i Märtha Louises liv. Jeg tror de rett og slett vil få litt mindre oppmerksomhet. Så er det bare å håpe på at ekteparet bruker hvetebrødsdagene til å tenke gjennom hva de ønsker å fokusere på fremover.

Monarkiet er eldre enn skrivekunsten, men nå blåser det mer rundt kongefamilien enn på lenge. Hvorfor har vi dem fortsatt? Hør podkasten Dypdykk:

Read Entire Article