Ekspert om nytt Musk-parti: – Har ikke en sjanse

4 hours ago 4



Søndag kveld norsk tid kaller president Donald Trump det «latterlig» av Musk å starte et tredje parti, melder Reuters.

– Jeg synes det er latterlig å starte et tredje parti, sa Trump til journalister før han gikk om bord i Air Force One i Morristown, New Jersey.

– Å starte et tredje parti bare skaper forvirring... Han kan ha det gøy med det, men jeg synes det er latterlig, sa han til det oppmøtte pressekorpset.

Det var i helgen Musks nye parti så dagens lys.

– I dag er Amerikapartiet stiftet for å gi dere friheten tilbake, skrev milliardæren og Tesla-gründeren på X lørdag.

 ROBERTO SCHMIDT / AFP / NTBStemningen var langt fra god mellom de to like før Elon Musk røk på hodet ut av Trumps regjering. Her fra en diskusjon inne i Det hvite hus. Foto: ROBERTO SCHMIDT / AFP / NTB

Fredag kjørte han en meningsmåling på det sosiale mediet, der han spurte brukere om partiet burde stiftes. Et flertall av de som svarte, 65 prosent, svarte ja, mens 35 prosent svarte nei.

– Med et forhold på 2 mot 1 vil dere ha et nytt politisk parti, og dere skal få det, skrev Musk.

By a factor of 2 to 1, you want a new political party and you shall have it! When it comes to bankrupting our country with waste & graft, we live in a one-party system, not a democracy. Today, the America Party is formed to give you back your freedom.

Independence Day is the perfect time to ask if you want independence from the two-party (some would say uniparty) system! Should we create the America Party?

– Umulig

– I USA er valgsystemet designet slik at det nesten er helt umulig å etablere et tredjeparti. Musk har ikke en sjanse.

Det sier Jonas Stein, førsteamanuensis i statsvitenskap ved UiT, til VG.

Bilde av Jonas SteinJonas Stein

Statsviter ved UiT med valgforskning som spesialfelt.

USAs topartisystem der Demokratene og Republikanerne dominerer, gjør det svært vanskelig for mindre partier å vinne valg eller få gjennomslag nasjonalt.

– Det har vært forsøk, som De grønne og det libertarianske partiet, som har hatt en viss profil. Men ingen av disse har klart å etablere seg som en reell opposisjon. Det nærmeste man har kommet, var da Ross Perot stilte som presidentkandidat i 1992 og fikk 19 prosent av stemmene – men uten å få noen innflytelse.

Musk har de siste ukene vært i en offentlig ordkrig med USAs president Donald Trump.

Verdens rikeste person varslet at han ville startet et nytt politisk parti dersom president Trumps skattepakke «Big Beautiful Bill» ble vedtatt.

Som sagt, så gjort. Nå er pakken signert, og partiet startet, ifølge Musk.

Trump har foreløpig ikke kommentert Musks nye parti.

 [SAUL LOEB, JIM WATSON] / AFP / NTBFoto: [SAUL LOEB, JIM WATSON] / AFP / NTB

Søndag er det fremdeles uklart om Musk formelt har sendt inn papirene for å opprette partiet.

Ifølge AP, er det flere nyregistrerte partier med navn som inneholder «America Party», «DOGE» eller «X», uten at noen virker å være linket til en verifisert e-post adresse.

Musk brukte søndag på X, hvor han tok imot tilbakemeldinger fra engasjerte følgere om partiet.

Han antydet at han vil bruke partiet til å engasjere seg i mellomvalget i november 2026.

 Amanda Perobelli / Reuters / NTBFoto: Amanda Perobelli / Reuters / NTB

Har et Demokrat-problem

Stein peker på at utfordringen til Musk er at svært få demokrater vil stemme på ham, etter hans tidligere langvarige «bromance» med Trump.

– For å lykkes, må han derfor klare å trekke til seg republikanske velgere i et USA der partilojaliteten er ekstremt sterk, og mange stemmer på sitt parti uansett hva som skjer.

– Det er vanskelig å se for seg at Demokratene vil støtte Musk etter alt han har gjort. Derfor er det eventuelt sett primært Republikanerne som vil tape på Musks nye påfunn.

Vennskapet og den økonomiske backingen mellom Musk og Trump har skapt overskrifter verden over siden Musk kom inn som Doge-sjef i presidentens nye regjering.

Men det hele tok en brutal vending da Musk angrep Trumps budsjettforslag på sosiale medier og oppfordret republikanske kongressmedlemmer til å stemme mot den.

Les også: De var verdens mektigste venner. Så raknet alt

 Nathan Howard / Reuters / NTBFoto: Nathan Howard / Reuters / NTB

– Direkte angrep

Hadde USA hatt et proporsjonalt partisystem der antall representanter hvert parti får står i forhold til andelen stemmer de får nasjonalt, slik Norge har, ville fortellingen vært en annen, mener Stein.

– Det gir mindre partier større mulighet til politisk representasjon.

Milliardæren kunne kanskje fått til noe mer i et slikt system, sier Stein.

– Musks initiativ blir nå mest sett på som et direkte angrep på Trump.

Stein sier på tampen at man aldri 100 prosent kan utelukke en skrell, selv om det er lite sannsynlig:

– Det har skjedd historisk: Det republikanske partiet ble etablert som en opposisjon til Demokratene og det såkalte "Know Nothing Party" i 1854, og Abraham Lincoln ble deres første president.

– Men noe lignende har ikke skjedd i moderne tid.

Read Entire Article