Ekspert: – Ikke uventet

6 days ago 9



Store russiske styrker har innledet en motoffensiv mot ukrainske styrker i grenseregionen Kursk.

 Russlands forsvarsdepartement/ AP / NTB
MOTOFFENSIV: Russisk stridsvogn i Kursk-regionen. Foto: Russlands forsvarsdepartement/ AP / NTB

Publisert 12.09.2024 18:59

Russland hevder å ha tatt tilbake kontrollen i ti landsbyer i Kursk, melder nyhetsbyrået AFP.

– Dette er helt i tråd med vår ukrainske plan, sa president Volodymyr Zelenskyj på en pressekonferanse i Kyiv torsdag, der han bekreftet at russerne har gått til angrep mot ukrainske styrker inne i Russland.

– Ikke uventet

– Den russiske motoffensiven i Kursk er ikke uventet, sier Tom Røseth, hovedlærer ved Stabsskolen.

Russerne har økt styrkene sine fra 30.000 til 60.000 mann i området, ifølge ukrainske kilder. Dette er tropper som er hentet fra hele Russland, og antagelig også fra mindre viktige områder i Donetsk.

 Ukrainas forsvarsdepartement/ AP / NTB
OKKUPERT: Ukrainsk soldat i Sudzha i Russland. Foto: Ukrainas forsvarsdepartement/ AP / NTB

Kursk er et russisk fylke som Ukraina rykket inn i for over en måned siden.  Ukraina hevder at deres soldater har tatt kontroll over nesten 1300 kvadratkilometer og over 90 bebygde steder.

Innmarsjen i Kursk skulle tvinge Russland til å overføre styrker fra Donbas-regionen i Ukraina, og dermed bremse russernes framrykking der.

Zelenskyj har tidligere uttalt at planen er å beholde områdene på ubestemt tid for å presse Russland til forhandlingsbordet og sikre Ukraina en bedre forhandlingsposisjon.

Dilemma for Russland

President Zelenskyj hevder motoffensiven er i tråd med Ukrainas plan. Han kan ha sine ord i behold, mener Røseth.

 Yngve Sem Pedersen / TV 2
UKRAINA-EKSPERT: Tom Røseth er hovedlærer ved Stabsskolen. Foto: Yngve Sem Pedersen / TV 2

– Ukrainas invasjon har skapt et dilemma for russerne. Det krever mye militær kraft fra russisk side for å slå tilbake den ukrainske offensiven og nå defensive posisjoner i Kursk.

Røseth mener det er for tidlig å si hvordan dette vil påvirke krigføringen i Donetsk der det nå pågår harde kamper om den strategisk viktige byen Pokrovsk.

– Russerne har på sin side nå mulighet til å tvinge de ukrainske styrkene bort fra stilingene sine ved elven Sejm i Russland. 

Områdene ved elven regnes som viktige erobringer for Ukraina, som har ødelagt flere av bruene over Sejm for å hindre russiske angrep.

Holder stand

Ukrainske styrker har gitt etter under starten av motoffensiven, men nå virker det som de holder territoriet i Kursk godt, mener Røseth.

– Jeg forventer at Russland må dedikere ytterligere styrker om de skal klare å kaste ukrainerne ut. Trolig vil det gi en lettelse i Donetsk.

Skal russisk side flytte frontlinjen har de liten tid. Om noen uker kommer det høstvær med regn og bløt jord som gjør militære operasjoner mer kompliserte før kulden slår inn. 

 Mikhail Klimentyev
DILEMMA: Eksperten tror Ukrainas Kursk-grep har gitt Russlands president Vladimir Putin hodebry. Foto: Mikhail Klimentyev
Read Entire Article