Ekspert: – Gjør at alle kan bli trendsettere

2 weeks ago 6



De er umulige å overse, og det skjer hver høst. 

Strikkegenserne dukker opp i klesbutikkene. 

Kafeene serverer kaffe ispedd gresskar og krydder. 

I matbutikkene selges det jordskokk og røde epler. 

I sosiale medier ser vi selvplukket sopp og peisbilder fra hytta. 

Det er offisielt høst. 

Med sesongskiftet skjer det et trendskifte. Noen er nye av året, og noen er klassikere som gjør retur. 

 Privat
MOTEFORSKER: Et ønske om tilhørighet skaper behovet for trender, mener moteforsker Vesma Kontere McQuillan. Foto: Privat

Men hvorfor følger vi dem? 

– Det kan komme fra et ønske om tilhørighet, men også et behov for identitetsskapelse og selvuttrykk, sier moteforsker ved Høyskolen Kristiania, Vesma Kontere McQuillan.

En ny trend – eller? 

Denne høsten er det særlig ett materiale som ventes å være i alle garderober: semsket skinn. Det mener moteinfluenser Nnenna Echem. 

– Det gjelder ikke bare semskede skinnsko, men også skjørt og kåper, sier hun. 

Men er denne trenden ny? 

Et raskt googlesøk viser at moteeksperter har kalt semsket skinn for «it-materialet» for sesongen, både i 2019 og 2015. Ikke minst hadde skinnmaterialet en solid storhetstid rundt tusenårsskiftet. 

– Trender kommer ofte tilbake etter noen ti år, når de kjent som «retro» – eller «nostalgi»-trender, sier moteforsker McQuillan.

Det samme gjelder farger. Skal vi tro Nnenna Echem er det en ny storspiller på fargepaletten denne høsten: 

– De viktigste plaggene i høstgarderoben i år er burgunder. Til og med den lange ullkåpen skal være burgunder, sier Nnenna Echem, og legger til: 

– Trender går i sirkler. For noen tiår siden var burgunder en «hot farge» og nå gjør den comeback. 

– Folk søker komfort 

I et værbitt Norge vet de fleste at det er lurt å bruke støvler eller annet standhaftig skotøy om høsten. Likevel er det visst en ganske upraktisk skotype som seiler opp på trendtoppen denne høsten. 

– Ballerinasko, med netting, var veldig trendy i sommer, sier Nnenna Echem. 

 Nnenna Echem
BALLERINASKO: Etter å ha sett en variant av disse skoene i sommer tror klesinlfuenceren Nnenna at de kommer til å bli mye brukt i høst å. Foto: Nnenna Echem

Hun mener disse vil bli synlig i motebildet gjennom høsten. Skal man virkelig treffe på trendbarometeret bør disse skoene være i semsket svart eller brunt skinn. 

– Også er det loafers da. De kommer tilbake hver høst fordi de er lette å style. Det er folks «go to», sier hun. 

Loafers, eller mokasiner, kan dermed være en slags motetradisjon å regne. De brukes ofte hver høst, og er dermed ikke en retro trend som gjør comeback. I stedet er trenden blitt en slags tradisjon.

 Privat
KOMFORT: Folk søker etter det de er vant til for å føle seg trygge sier Mcquillan. Foto: Privat

Moteforsker McQuillan mener dette skjer fordi folk flest har behov for en form for gjentakelse og stabilitet i samfunnet: 

– De representerer en form for komfort og forutsigbarhet som mange mennesker setter pris på, sier hun. 

«Brat girl autum» eller «Demure fall»?

Så er det ikke lenger bare farger, materialer og snitt som betegner hva som er trendy i en gitt sesong. I 2024 er trendene i stor grad preget av hva som beveger seg i sosiale medier-plattformer som Tiktok og Instagram. 

– Sosiale medier gir også enkeltpersoner muligheten til å være trendsettere, og påvirke massene, sier Mcquillan. 

Og skal vi tro internettet, så er det kampen mellom «brat» og «demure» som blir avgjørende i høst. 

«Brat Girl Summer» hadde sitt opphav fra artisten Charli XCX, som slapp albumet «brat» i juni. Albumslippet sparket i gang en bevegelse som oppfordret særlig kvinner til å «gi faen».

– Mest av alt er det en mental innstilling om å være «unapologetically» deg selv, sa musikkprodusent og programleder i P3, Kaja Stoltenberg, til TV 2 i sommer

Ikke lenge etter gjorde trenden «very demure, very mindful» sitt inntog på internett. I sterk kontrast til «brat», har denne trenden fokus på å oppføre seg hensynsfullt og reservert. 

I skrivende stund spekuleres det i om Charli XCX gjør et forsøk på å erstatte «brat girl summer» med «brat girl autumn», og sikre at trenden holder stand gjennom høsten. Men Echem er klar på hva som vil regjere i trendbildet i Norge: 

– Det blir absolutt en «demure fall», sier hun.

Read Entire Article