Leif har rigget seg til som så mange ganger før: Foran PC-en, med en kopp pulverkaffe og mobilen klar.
Tiden er inne for at han som kaller seg finansiell rådgiver, skal ringe til 70-åringen på kontoret hjemme på Østlandet.
Rådgiveren kaller seg «Dennis», og som alltid ringer ham til avtalt tid. Som alltid spør han høflig hvordan Leifs dag har vært, og som alltid ber han pensjonisten om en kode for å aktivere AnyDesk.
Slik at kan han fjernstyre Leifs PC.
Det Dennis ikke vet, er at denne samtalen kommer til å ende ganske annerledes enn vanlig.
Internasjonal avsløring
I seks måneder har journalister i 25 land samarbeidet om å avsløre to svindeloperasjoner med ofre i hele Europa og Canada. Graveprosjektet «Svindel-imperiet» er et samarbeid mellom VG og 31 andre medier på flere kontinenter.
Utgangspunktet er to sett med store mengder interne data fra svindel-operasjonene, lekket av en varsler til Sveriges Television (SVT). Prosjektet koordineres av OCCRP, en global undersøkende journalistikkorganisasjon som VG samarbeider med.
Den tidligere politietterforskeren Leif har for lengst skjønt at han aldri vil se igjen de til sammen 120.000 kronene han i fjor sommer trodde han investerte i kryptovaluta.
Opprinnelig var det en reklame med Elon Musk som vekket nysgjerrigheten til å investere. Nå vil Leif bare ta svindlerne. Og han spiller med egne sparepenger som innsats.
Som vanlig sitter han med hendene i fanget og ser musepekeren bevege seg over PC-skjermen – fjernstyrt av Dennis.
Mens Leif og VG ser på, skriver Dennis inn nettadresser, åpner nye vinduer og logger inn på en konto for kryptovaluta på PC skjermen foran oss.
Selv 30 års erfaring fra politiet er ingen garanti mot å bli lurt av telefonsvindlere, har Leif fått erfare. Men de 15 årene han jobbet i Økokrim, har gitt 70-åringen noen arbeidsmetoder han nå gjerne bruker i et forsøk på å avsløre bedragerne, en gang for alle.
Leif forteller til VG at han ganske tidlig i forløpet fikk en mistanke.
Etterforskeren i ham var ikke pensjonert.
– Da jeg hadde brukt 60.000–70.000 kroner, visste jeg at hvis jeg betalte mer nå, kunne jeg ikke påstå meg bedratt. Siden har jeg gått inn i dette med åpne øyne, bare for å samle bevis.
I artikkelserien «Svindel-imperiet» avdekker VG metodene - og ofrene forteller hvor omfattende disse bedrageriene er. I lekkasjene fra callsentrene har vi funnet flere hundre nordmenn. Nå forteller noen av dem sine historier.
Leif samlet bevis, sparte på e-poster, noterte telefonnummer, tok opp telefonsamtaler og voktet kontoene sine som en hauk i jakten på spor.
Så en dag kommer en uventet oppringning.
Den britiske
stemmen i
telefonen er
velformulert,
minnes Leif.
Mannen kan bekrefte at Leif er blitt utsatt for en svindel.
Leif merker seg navnet: Etterforsker Ryan A. Jackson fra Consumer Financial Protection Bureau. Jacksons assistent sender over en imponerende CV.
Jackson forteller at kryptovekslingsplattformen Wizarbit er blitt raidet av myndighetene, og at alt er lagt ned.
Leif blir betrygget av etterforsker Jackson. Han virker helt tydelig som en til å stole på.
– Han var svært formell og snakket samme språket som en politimann. Jeg har jobbet med blant andre Scotland Yard og kjente godt igjen sjargongen, forteller Leif til VG.
Ennå vet han ikke at denne svindelen har flere lag. Han skal snart bli forsøkt lurt igjen, for en like stor sum.
I podkasten «Svindel-imperiet» forteller Leif sin historie:
Svindel-imperiet (1:2): Hvor er pengene? | Lytt her | Podme Podkast Player
I timevis sitter Leif med Jackson og prøver å få tilbake de stjålne pengene.
Det går tilsynelatende veien – de finner Leifs penger. Nå gjenstår bare å få dem over i Leifs norske bank. Men først må det bare gjøres en pengeoverføring motsatt vei, ut av Leifs konto, forklarer Jackson. Det skal hjelpe dem så de «unngår å bli mistenkt for hvitvasking».
– Jeg skjønte det da han begynte å gå berserk på kontoene mine. Da skjønte jeg at nå er det stopp.
I siste liten klarer Leif å hindre Jackson fra å overføre til sammen 220.000 kroner fra bankkontoen til to kontoer registrert på norske, eldre kvinner.
VG har sett kontoutskriften over de stoppede transaksjonene, og har ingen grunn til å tro at kvinnene er kjent med svindelforsøket og at bankkontoene deres skulle brukes. Uvitende «penge-esler» er en utstrakt metode svindlerne bruker for å flytte store beløp raskt.
VG oppdaget Leifs navn og svindlene i en datalekkasje fra Georgia der norske ofre fra hele landet og i alle aldersgrupper dukker opp. Det er folk med lederstillinger i staten, toppjobber i shipping, prester, sykepleiere, bussjåfører og entreprenører.
Og en pensjonert politietterforsker.
Lekkasjen ble gitt av en varsler til Sveriges Television (SVT). Prosjektet koordineres av OCCRP, en global undersøkende journalistikkorganisasjon som VG samarbeider med. Svindlerne nektet å svare på spørsmål da de ble konfrontert i Georgia.
– De er uendelig dyktige på PC-en. Og de har systemer som kan tømme den ene «walleten
» etter den andre. Det ser liksom overbevisende ut, vet du. At her står det så og så mye penger. Jøss, de er mine! Det står mitt navn der og greier, beskriver Leif.Kommunikasjonen via meldinger i ulike apper er effektiv og foregår noen ganger på norsk.
Ordlyden tyder på at tekstene først er oversatt fra engelsk.
Felles for alle som har ringt ham opp, er at de er høflige og profesjonelle i tonen, opplever Leif.
– Jeg har vært borti så mange bedragere opp gjennom tiden da jeg var i politiet. Hyggeligere mennesker skal du lete lenge etter.
I 20 minutter har
telefonsamtalen
pågått hjemme
hos Leif.
Dennis, som allerede fjernstyrer PC-en til den norske pensjonisten, ønsker å logge seg på nettbanken hans.
Men når svindleren hevder at Leif må betale en ny avgift for å få tilbake pengene sine, skjer det noe Dennis ikke ventet.
VG konfronterer Dennis og spør om han forsøker å stjele Leifs penger: