I en periode på tre måneder hadde den tillitsvalgte tidligere Ikea-kokken Merethe Solberg en rekke møter og samtaler med Fellesforbundets leder Jørn Eggum og hans personlige rådgiver Jan Kristoffer Mathiassen, viser dokumenter TV 2 sitter på.
I disse møtene pågikk løpende forhandlinger og diskusjoner om en sluttavtale Eggum ønsket å signere med Solberg, etter at hans forbundsstyre avsatte henne på dagen i januar i år. Da vedtok forbundsstyret å sette avdeling 10 under administrasjon.
TV 2 publiserte i slutten av april en detaljert gjennomgang av hvordan forhandlingene forløp. Solberg ble rådet av en kollega i Fellesforbundet til å gjøre opptak av samtaler hun hadde, og valgte å følge det rådet.
Eggum holdt hemmelig for forbundsstyret at han drøyt to år tidligere hadde hatt et seksuelt forhold til Solberg, som hadde vart i en periode på fem år fra 2017.
Mathiassen gjentok i møtene med Solberg flere ganger at han jobbet på oppdrag fra Eggum. Samtidig ga han uttrykk for at han opptrådte som venn og ville hjelpe henne til å få en god økonomisk avtale. Det går fram av opptak fra samtalene.
– Jeg spiller på to hester. Jørn har dårlig samvittighet. Jørn er din beste … Du vet, min lojalitet er til Jørn primært. Jeg er sendt ut av Jørn, sa Mathiassen til Merethe Solberg da de møttes 22. april.
Nå varsler Fellesforbundet en gjennomgang av saken.
– Dette er en krevende sak for alle involverte. Fellesforbundet vil ha en grundig gjennomgang av de ulike sidene av denne saken, sier Bettina Thorvik, kommunikasjonssjef i Fellesforbundet, til TV 2 mandag.
– Valgt å være ærlig
Like etter, i samme samtale, slo han fast:
– Det er ingen tvil om at han vil at jeg skal presse deg til å inngå en sånn avtale, sa Mathiassen.
Gjennom hele samtalen gjentok Mathiassen at han ønsket å hjelpe Solberg og at han hadde som mål også å ivareta hennes interesser. Da Solberg spurte om Mathiassen egentlig visste hva han blir brukt til, svarte han kontant.
– Jeg vet hva jeg blir brukt til. Jeg skal presse deg til å inngå en avtale. Vanligvis hadde jeg manipulert hodet ditt. Men jeg har valgt å være ærlig med deg, fordi vi har en personlig relasjon, sa Mathiassen.

Han sa også at valget Solberg tar ikke ville påvirke denne relasjonen negativt.
– Det er til syvende og sist du som må stå i dine valg, sa Mathiassen ifølge lydopptaket.
Kritisk til TV 2
TV 2 har forelagt Mathiassen opplysningene som fremkommer i denne saken og bedt om et intervju. Det har Mathiassen avslått. I en epost skriver han:
«Min rolle i denne saken har vært å få to parter som begge ønsker å få til en avtale til forhandlingsbordet. De har hatt ulike ønsker og behov, men utfordringen har vært at det ikke har vært noen fremdrift. I slike situasjoner må begge parter strekke seg fra primærstandpunktene sine for å komme i mål», skriver Mathiassen.
Han vil ikke kommentere sin kontakt med Jørn Eggum om saken.
«Jørn Eggum er sykemeldt. Derfor vil jeg ikke si noe om det som omhandler han.»
Eggum har siden fredag 2. mai vært sykmeldt.
Mathiassen er kritisk til TV 2s gjengivelse av innholdet i lydopptak.
«Jeg har bedt om å få høre hele opptaket av samtalene mellom Solberg og meg, som TV 2 har gjort et utvalg av. Det har TV 2 avslått. Det som er sikkert, er at enkeltsitater tatt ut av sammenheng ikke forteller hele historien», skriver Mathiassen.
Og:
«Jeg hadde også en samtale med nyhetsredaktør Karianne Solbrække 28. april, der jeg fortalte inngående om min rolle i saken og sendte henne omtalte dokument. Hadde TV 2 tatt mine innspill på alvor, ville saken sett annerledes», skriver han. Dokumentet han viser til er hans utkast til en sluttavtale mellom Solberg og Fellesforbundets avdeling 10.
TV 2 har også oversendt opplysningene i denne saken til Jørn Eggum. Han har ikke besvart noen av TV 2s henvendelser, utover et automatisk svar om at han er sykmeldt.
Da TV 2 intervjuet Eggum mandag 28. april, sa han dette om kontakten med Solberg om en mulig sluttavtale etter at forbundsstyret ga ham fullmakt til å forhandle med Solberg:
– Jeg fikk fullmakt under det møtet. Fordi det hadde direkte konsekvenser for henne som styreleder. Fullmakten var at vi kunne vise menneskelige og sosiale hensyn, og sette oss ned med Merethe for å se om vi kunne komme frem til en minnelig avtale. Det har jeg gjort, sa Eggum, og la til:
– Jeg har bedt henne sende et krav på det. Jeg har aldri tilbudt henne noen som helst avtale. Jeg har bedt henne om å få muligheten til dette. Hun har ikke kommet med noe annet til meg enn at hun ønsker en fast jobb. Det har jeg sagt jeg ikke kan levere. Det er ikke det jeg har fått fullmakt til, sa han.
– Det kommer han til å kreve
Solberg ga en rekke ganger uttrykk for at hennes eneste ønske er å ha en fast, trygg fulltidsstilling i Fellesforbundet eller et annet sted i fagbevegelsen. I samtalene protesterte hun klart mot at en avtale skulle inneholde klausuler om taushetsplikt.
I et utkast til avtale Mathiassen sendte Solberg, som TV 2 publiserte 29. april, lå tre ulike formuleringer om taushetsplikt.
– Jeg har sagt at jeg skal ikke låses med taushetsplikt. Det går jeg ikke med på. Det å tie meg, det kommer ikke til å skje. Jeg skal ha muligheten hvis jeg trenger det. Jeg skal ikke ties med noen taushetsklausul.
Slik ordla Merethe Solberg seg da hun tirsdag 22. april møtte Mathiassen om den mulige sluttavtalen.
Men Solbergs krav om å ta ut taushetsplikt fra avtalen ble avvist av Mathiassen:
– Det kommer han til å kreve, svarte Eggums rådgiver ifølge lydopptaket.

Merethe Solberg har overfor TV 2 fortalt at hun oppfattet at taushetsklausulene ville forhindret henne fra å snakke åpent om sitt seksuelle forhold til Jørn Eggum.
I en epost til TV 2 skriver Mathiassen dette om punktene om taushetsplikt i avtaleutkastet han sendte Merethe Solberg.
«Når det gjelder taushetsklausulene jeg la inn i dokumentet jeg sendte til Solberg som forslag, er dette helt ordinære taushetsklausuler i den type avtaler. Taushetsklausulen det vises til er relatert til de interne forholdene på arbeidsplassen. Det vet TV 2. Men velger altså å overse det», skriver Mathiassen, og gjengir de tre punktene fra avtaleutkastet:
- Arbeidstakers forpliktelse til å ivareta taushet overfor tredjepart om forretnings- eller driftshemmeligheter, eller annen informasjon av intern art som gjelder selskapet eller andre konsernselskaper, gjelder også etter fratredelsen.
- Partene er enige om ikke å omtale hverandre i negative ordelag.
- Innholdet i denne avtale er konfidensiell, dog med unntak overfor offentlige myndigheter og revisjon som har rett på innsyn.
Lanserte sluttavtalen på bakeri
April-møtet med Mathiassen var bare en av flere samtaler Solberg hadde med Mathiassen, som er ansatt i «Forbundslederens stab» i Fellesforbundet.
Fredag 31. januar møttes de to etter at forbundsstyret 28. januar hadde vedtatt å avsette Solberg som leder og sette avdeling 10 under administrasjon.
Mathiassen hadde over lengre tid vært engasjert i å få avdeling 10 til å fungere, og hadde hatt løpende kontakt med Solberg om dette. Solberg kontaktet derfor Mathiassen på kvelden 28. januar etter at Eggum hadde gitt henne beskjed på telefon om at hun var fjernet som daglig leder.
– Jeg var fortvilet og ønsket å vite hva som skjedde med meg, sier Solberg til TV 2.
På kafé W.B. Samson på Majorstuen satt Solberg og Mathiassen i drøyt halvannen time og diskuterte situasjonen og veien videre.
Mathiassen gjorde det klart for Solberg at han ikke hadde møterett i forbundsstyret og derfor ikke kjente til grunnlaget for vedtaket.
Det var i dette møtet Mathiassen overfor Solberg lanserte ideen om en sluttavtale. Den skulle hun forhandle med Eggum, og Mathiassen tilbød seg å utforme et utkast til denne avtalen, viser lydopptak TV 2 har tilgang til.
– Du må komme med krav til Jørn, sa Mathiassen til Solberg.
Men Solberg sa at hun ikke var i stand til å fremsette krav, slik situasjonen hennes var da.
– Skal jeg lage et forslag da? spurte Mathiassen.
Senere i samtalen sa han:

– Jeg tenker at du er nødt til å ha en prat med Jørn i neste uke. Så skal jeg. Jeg skal i løpet av helgen sende noe til deg. Er du på mailen som jeg har på deg nå? Jeg har ikke så grådig lyst til å sende ting på noe avdeling 10-mail. Send meg en privat mail. Jeg skal ikke ha noen som leser at meg og deg. At jeg hjelper. Så skal jeg lage et utkast, sa Mathiassen.
Etter samtalen sendte Solberg en tekstmelding til Mathiassen med sin private epostadresse.
Skulle holde Eggum orientert
Allerede på møtet 31. januar sa Solberg at hun ikke ville la seg kjøpe.
– Jeg skal ikke betales ut for å stå på gata, sa hun.
– Du tenker feil. Du skal ikke betales ut. Jeg vet at det kan føles sånn at nå skal du betales ut for å være stille. Men gi faen i det perspektivet da. Vi må sikre at du får en best mulig økonomisk fremtidsutsikt, sa Mathiassen.
I samtalen sa Mathiassen også at han skulle holde Eggum informert om kontakten med Solberg.
– Du må ha et møte med Jørn. Jeg skal si til Jørn at det kommer krav fra deg, sa Mathiassen i første halvdel av møtet med Solberg.
– La oss gjøre de tingene vi har snakket om nå. Vi tar sikte på å finne tid til Jørn og deg. Så tidlig som mulig, egentlig. Jeg kommer til å si til Jørn at vi har hatt denne samtalen og at han må treffe deg, ta en prat med deg, gjentok Mathiassen da møtet nærmet seg slutten.
Gjennom helgen som fulgte hadde Solberg kontakt med Eggum og Mathiassen om hverandre.
«Har du mulighet for å treffe meg i morgen etter klokken 10 for å se på hvilke muligheter vi har til å få ett rettferdig oppgjør for deg også», skrev Eggum søndag 2. februar klokken 19.09.
Solberg sa ja til å møte Eggum neste dag, før hun klokken 21.07 meldte Mathiassen:
«Jørn vil møte meg i morgen. Har du skrevet noe til meg slik vi ble enige om på fredag?»
Mathiassen lovte da å sende utkastet til avtale innen neste morgen, og like etter klokken sju om morgenen mandag 3. februar fikk Solberg eposten fra Mathiassen.
Eggum: «Ikke fått tilbakemelding på forslaget»
Da Solberg møtte Eggum denne dagen åpnet Eggum samtalen med å spørre hvordan hun hadde det og fortalte at han hadde tenkt mye på henne i helgen, før han 20 sekunder ut i samtalen etterspør hennes krav:
– Har du noe skriftlig til meg? spurte Eggum på starten av møtet.

Solberg fastholdt at hennes krav var å få fortsette å ha en jobb i Fellesforbundet eller en annen plass i fagbevegelsen.
I denne samtalen informerte Eggum Solberg også om at han hadde bedt om og fått innvilget en fullmakt fra forbundsstyret i Fellesforbundet til å forhandle direkte med Solberg om en minnelig løsning.
I perioden fra 14. februar til 10. mars hadde Solberg og Mathiassen ikke kontakt.
Som TV 2 fortalte forrige uke skjedde hele forbundsstyrets behandling av saken uten at Eggum informerte om at han over flere år hadde hatt et seksuelt forhold til Solberg.
Snaut to uker før Solbergs siste møte med Mathiassen sendte Eggum henne en epost der han etterlyste en avklaring på deres forhandlinger.
«Ettersom det er vi som har dialogen, bør du fortsatt forholde deg til meg i disse spørsmålene. (..) Fordi forbundsstyrets vedtak fikk direkte konsekvenser for deg har vi forsøkt å finne en best mulig løsning innenfor de rammene vi har. Som jeg har sagt er det uaktuelt med en fast ansettelse i forbundet, men jeg har ikke fått noen tilbakemelding på det forslaget du har fått. Vi trenger begge en snarlig løsning så jeg må ha en rask tilbakemelding», skrev Eggum i eposten sendt klokken 14.30.
Bekymring, varsler og motvarsler
Konfliktene som utløste forbundsstyrets vedtak om å sette avdeling 10 under administrasjon og avsette Merethe Solberg på dagen har en lang historikk, viser dokumenter TV 2 sitter på.
Det har blitt sendt bekymringsmelding, varsler og motvarsler i en konflikt som både har handlet om personer og politisk ståsted.
Konflikten toppet seg i 2022. Da sendte tidligere ungdomssekretær Andreas Tharaldsen inn det han omtalte som et varsel direkte til Jørn Eggum.
Nettavisen omtalte dette først.
I en samtale med Merethe Solberg to dager etter henvendelsen fra Tharaldsen fortalte Eggum til Solberg at han personlig hadde sørget for at lederen av varslingsutvalget ikke skulle håndtere henvendelsen fra Tharaldsen, fordi hun ifølge Eggum var inhabil.
I samtalen omtalte Eggum henvendelsen fra Tharaldsen konsekvent som en bekymringsmelding og aldri som et varsel, viser lydopptak TV 2 har tilgang til.
Da Solberg ble spurt om dette varselet av Fredrik Solvang i «Debatten» på NRK 29. april svarte hun at hun ikke kjente til det.
– Jeg tenkte ikke over at varselet han siktet til var bekymringsmeldingen, som ble håndtert i møtet med styret, sier Merethe Solberg til TV 2 i dag.
Ville kalle inn til styremøte
Ifølge lydopptaket av samtalen mellom Solberg og Eggum 8. desember 2022 la Eggum fram en strategi for hvordan hun kunne stoppe det han omtalte som en kampanje mot henne.
Han ba om epostadresser for å innkalle til et styremøte, der han skulle være til stede i et forsøk på å dempe uro og bråk.

Forbundslederen, som nylig hadde avsluttet et fem år langt seksuelt forhold til Solberg, oppmuntret henne før møtet.
– Du kom inn, og mitt utgangspunkt knyttet til deg er at du er positiv, du er blid, du er opptatt av å gjøre jobben. Egentlig er du glad i bevegelsene i det store og hele. Samtidig har du kurset deg, stått på for å kvalifisere deg til å gjøre en god jobb. Og det gjør du, sa Eggum.
Men den 26. januar 2023 varslet åtte styremedlemmer i avdeling 10 i Fellesforbundet mot Merethe Solberg og arbeidsutvalget i avdelingen, skriver Nettavisen. Dette dreide seg om Solbergs oppsigelse av en ansatt høsten 2022, som fikk tilbake stillingen for deretter å bli oppsagt igjen i fjor høst.
«Vi ser derfor ikke noen annen løsning enn å be Fellesforbundet sentralt om å gripe inn og legge Fellesforbundet avdeling 10 under administrasjon», skrev de åtte styremedlemmene i eposten 26. januar 2023, som TV 2 har fått tilgang til.
Til tross for sterk motstand ble Solberg gjenvalgt på årsmøtet fire måneder senere. Hun ble utfordret av en motkandidat om ledervervet i avdeling 10, og vant kampvoteringen med overveldende margin, 60 mot 29 stemmer og 9 blanke, viser protokollen fra møtet.
Tharaldsen valgte da å trekke seg fra styret, og har ikke vært styremedlem siden.
Eggum støttet Solberg i oppsigelse
Både i samtalen 8. desember og senere uttrykte forbundslederen flere ganger støtte til Solbergs oppsigelse av en ansatt.
Det samme gjorde Eggums rådgiver, Mathiassen, etter at den ansatte ble sagt opp på nytt i fjor høst, i tekstmeldinger mellom ham og Solberg den 19. desember 2024 klokken 12:30:
«Er det noe nytt om NN (navn på ansatt, red.anm.)? Er vi nærmere en sluttavtale? spurte han. «Advokaten har sendt over tilbud til sluttavtale i går klokken 16:11», svarte Solberg. «Bra», kommenterte Mathiassen og ga en tommel opp.
I utkastet til sluttavtale for Solberg, som Mathiassen utformet, er også et punkt om oppsigelsen av den ansatte i avdeling 10 inntatt.
«Avdeling 10 fortsetter prosessen med oppsigelse av NN (navn på den ansatte, red.anm.) for å sikre de andre ansatte avdelingen sitt psykososiale arbeidsmiljø» står det i utkastet til avtale.
Også etter forbundsstyrets enstemmige vedtak om å sette avdelingen under administrasjon, uttrykte Eggum støtte til Solbergs håndtering og oppsigelse av en ansatt i avdelingen.
I en telefonsamtale mellom Merethe Solberg og Jørn Eggum 13. februar i år, slo han fast:
– Vi stopper ikke saken. Det finnes ikke noen mulighet for at han skal … Han skal ut, sa Eggum til Solberg, som da ikke lenger hadde noen arbeidsgiver- eller lederansvar for avdelingen.
TV 2 har informert den oppsagte arbeidstakeren om hvordan han blir omtalt i denne artikkelen. TV 2 har også oversendt disse opplysningene til Eggum, men han har ikke besvart TV 2s henvendelser.
Da TV 2 intervjuet Eggum 28. april sa han dette om situasjonen i og arbeidet med avdeling 10:
– Saken om avdeling 10 er en sak om det sterkeste virkemiddelet Fellesforbundet kan bruke. Det er etter flere år med dårlig arbeidsmiljø i den avdelingen. Det er mange personer som er årsak til det, sa Eggum, og fortsatte:
– Vi som forbund brukte lang tid på å ha både eksterne tiltak og interne tiltak. Da saken ble behandlet i forbundsstyret, var det jeg som la den fram på det møtet. Samtidig så burde jeg, når jeg har snakket om noe som var for tre år siden, gjerne ha snakket om dette, men det gjorde jeg ikke, sa han.
Fellesforbundet varsler gjennomgang
Tirsdag forrige uke kontaktet TV 2 Fellesforbundets kommunikasjonssjef Bettina Thorvik og fremla alle opplysningene i denne saken for henne. Thorvik meldte noen timer senere tilbake at hun ikke ville videreformidle opplysningene til Eggum, fordi han er sykmeldt.
– Dette er en krevende sak for alle involverte. Fellesforbundet vil ha en grundig gjennomgang av de ulike sidene av denne saken. Vi vil selvsagt også vurdere hvordan vi som organisasjon kan lære av dette, sier Thorvik til TV 2 mandag.

Onsdag formiddag fikk Thorvik og Jørn Eggum tilsendt på epost alle opplysninger og et tilbud om å stille til intervju eller sende skriftlige kommentarer til opplysningene innen fredag klokken 10.
Fredag ettermiddag fikk Jørn Eggum, rådgiver Jan Kristoffer Mathiassen og komunnikasjonssjef Bettina Thorvik tilsendt artikkelen i sin helhet på epost med frist for å gi tilbakemeldinger til mandag formiddag.
Eggum har ikke besvart eposten med denne artikkelen.