Effektiv klimakapital

1 month ago 23



Publisert: 26.08.2024 07:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

«Hvis avkastningen er høy, trengs ikke statlige penger», skriver høyskolelektor Øystein Sjølie i Aftenposten 13. august, med henvisning til klimainvesteringsfondet Norfund forvalter.

Det er en kjent teori fra økonomifaget at kapital automatisk flyter dit det er muligheter for avkastning. Norfunds erfaring over 27 år er imidlertid at det er langt fra slik kapitalmarkedet fungerer i praksis. Reell og opplevd risiko gjør at investorer holder seg unna utviklingsland.

Det viktigste hinderet for å nå klimamålene er, ifølge Det internasjonale energibyrået, mangel på kapital til fornybar energi i vekstøkonomier. Gjennom å tilby risikokapital bidrar Norfund til dette, samtidig som vi mobiliserer privat kapital.

Når fondet på kun ett år bidrar til bygging av energiprosjekter som årlig vil unngå tilsvarende en sjettedel av Norges årlige utslipp, med over 20 prosent årlig avkastning, er det et svært effektivt klimatiltak.

Tellef Thorleifsson

Administrerende direktør i Norfund

Read Entire Article