«Du ser det ikke før du tror det»

4 weeks ago 15



Dette er en kommentar til leserinnlegget 6. september 2024 fra Arne Mikalsen, tidligere styreleder i Dyrebeskyttelsen Norge (DN) Farsund og Gunn Karina Andersen, nåværende styreleder i DN Lyngdal og Farsund sitt tilsvar 7. september 2024.

Styreleder Andersen innleder med å påstå at Mikalsen sin oppfatning av organisasjonen stemmer dårlig med virkeligheten, fordi han har for lite fartstid til å kjenne dens rammeverk. Etter 15 år i Dyrebeskyttelsen Norge må jeg si at han oppfattet hvordan organisasjonen styres på utrolig kort tid.

Les tilsvarene fra lederen i Dyrebeskyttelsen Norge og Dyrebeskyttelsen Norge Nord-Trøndelag:

Flere uriktige påstander

Uriktig og fordreid bilde

At man har vært med, som jeg har, i svært mange år uten å være utsatt for denne maktdemonstrasjonen, personforfølgelsen og det rå maktmisbruket uten å se det er rett og slett flaut. Sakene rulles ut om avdelinger over hele landet i Nettavisen. Les sakene på nytt. Du ser det ikke før du tror det!

Fellesnevneren i saker som gjelder arv, er at DN ikke har noe å utsette på avdelingene før pengene kommer. Drift og styring av lokalavdelingen, innsatsen for hjemløse dyr, administrasjon av de frivillige, arbeidet for å øke grasrotandeler og antall medlem fungerer. Problemene kommer imidlertid i hopetall når sentralleddet (sentralstyret og sekretariatet) lukter penger. Da er det ikke måte på alt som er galt. Til og med dyreholdet til styreleder er ikke tilfredsstillende og må meldes til Mattilsynet! Etter 18 år!

Sentralstyrets leder, Anne Lise Skoie-Risøen (DN Mandal), er øverste leder i organisasjonen og er valgt av landsmøtet av representanter fra lokalavdelingene. Det er hennes ansvar at de ansatte i sekretariatet, som er ansatt for å arbeide for lokalavdelingene, nå er helt ute av kontroll og står for eskalering av alle konflikter som er enhver organisasjon uverdig. Sentralstyret tar ingen grep for å dempe konfliktnivået i organisasjonen. Det er mer enn en husvask som må til. Dette maktmisbruket har pågått over så mange år, helt siden hun ble styreleder i 2016, at det har blitt normalen. Det er for sent med husvask når hele reisverket har råtnet.

Organisasjonens lokalavdelinger har blitt tatt én etter én. Bråket starter aldri lokalt. Lokalt kan det oppstå små uenigheter, men det er sentralleddet som står bak eskaleringen av konfliktene. Lokalavdelingens styre har ingen styringsrett. Regien for konfliktene står sentralleddet for. På DN Nord-Trøndelag sitt årsmøte i mars 2023, var blant annet sentralstyrets leder til stede som valgobservatør etter varsler og meldinger om mobbing mot forrige styre. Dagen etter årsmøtet går valgobservatørene i møte med «krenka» frivillige og styremedlemmer som ikke ble gjenvalgt. Ingen i nyvalgt styre får vite noe om dette før mange uker etterpå. Alle disse trekker seg fra alle oppgaver og sender et varsel mot nyvalgt styre fire dager etter årsmøte, uten å være i kontakt med styret på forhånd.

Alle styrene i disse lokalavdelingene som er omtalt, har vært lovlig valgte på årsmøter, gjennomført etter vedtektene. Normalt er disse styrene enstemmig valgte, uten benkeforslag og uten blanke stemmer. Normalen er at antallet medlemmer på et årsmøte er knapt det antallet som får tillitsverv. Årsmøteprotokoller vil dokumentere dette.

Når det fremstilles som om noen «ber» om hjelp, stemmer det ikke. Sentralleddet tilbakeholder også informasjon, som i vårt tilfelle, at de frivillige ønsket dialog med styret. Det fikk styret vite ved en tilfeldighet mange måneder senere. Styret og valgkomiteen i DN Nord-Trøndelag trakk seg i sin helhet i august 2023, etter et svært utfordrende samarbeidsklima med sentralleddet.

Andersen sammenligner lokalavdelingen med en fotballklubb og lurer på hvordan man hadde reagert om den ble fratatt grasrotmidler, medlemskontingent og en øremerket arv.

Dette er en veldig interessant sammenligning! Hvis fotballkretsene og Norges Fotballforbund hadde vært styrt på samme måten som Dyrebeskyttelsen Norge, så håper jeg at Norges Idrettsforbund hadde satt dem under administrasjon, at Norsk Tipping hadde stoppet alle grasrotandeler og at Stiftelses- og Lotteritilsynet hadde gjennomgått hele organisasjonen!

Midler tiltenkt dyr som er sikret for at de faktisk skal gå til dyrevelferd i en stiftelse er en nødvendighet. Det er mange hendelser disse siste årene som ikke har nådd media enda. Det er mange hendelser som ikke er en del av rettssaken i Farsund. Styret kastet seg ikke fordi de opprettet en stiftelse, men på bakgrunn av hvordan sentralleddet opptrer mot det lovlig valgte styre. Det er en tung beslutning når du har investert så mange år av ditt liv i en organisasjon. Dette er ikke noe man kommer på over natta.

Vi håper at dette går veien. At alle midlene kan gå direkte til dyrene via stiftelsen. At ikke én eneste krone går til advokater, hotell, flyreiser eller lønnskompensasjon til sentralstyrets leder fordi de utarbeider politianmeldelser og sender bekymringsmeldinger til Mattilsynet som represalier mot tidligere frivillige.

Dette som foregår i Dyrebeskyttelsen Norge, Gunn Karina Andersen, er det samme som om fotballagets styre anmelder trenere til politiet, sender bekymringsmeldinger til barnevernet, henger de ut i sosiale medier og påklager henleggelser når de ikke finner noe straffbart. Represalier gis til de som omgås dem som forfølges, ved å frata dem eller ikke gi dem ansvarsoppgaver osv. i organisasjonen. Ja, den dagen synes jeg faktisk ikke styret fortjener å drive det lokale fotballaget. Da håper jeg fotballaget legges ned og at spillerne finner på noe annet eller bytter klubb. Og om ikke fotballkretsen hadde grepet inn under slike forhold eller fotballforbundet, så håper jeg idrettsforbundet hadde gjort det.

I Dyrebeskyttelsen Norge sitter de som utøver dette maktmisbruket på toppen. Det er ingen å få hjelp hos, med unntak av den fjerde statsmakt. Det gjenstår å se hva som kan bli utgangen av alle sakene som er avdekket. At DN sine penger går til hjemløse dyr er i alle fall en illusjon.

Tone I. Lundsaunet,

eks styreleder i DN Nord-Trøndelag i 2017-2022, mars-aug. 2023, styremedlem 2013-2023 og medlem i Dyrebeskyttelsen Norge (DN) i 2008-2023

Read Entire Article