Finnes det noe bedre enn en god natts søvn?
Nei.
Det er ren luksus. Som å finne gull i enden av regnbuen. Som å kjenne duften av den mest fortryllende eteriske olje.
Å kunne sove natten gjennom, tungt og fjernt, tilhører sjeldenhetene. Dessverre ødelegges den, nattesøvnen, ofte av stress, rotete tankerekker og behovet for å mige (det tiltar beklageligvis med årene).
Dette er blant livets litt for mange tristesser, for vi vet jo dette: Søvn er bra for alt.
Konsentrasjonsevnen, oppmerksomheten, hukommelsen. Det vi gjerne kaller kognitive funksjoner.
Den gode søvnen styrker immunforsvaret. Den bedrer humøret og den mentale helsen. Risikoen for livsstilssykdommer blir redusert, slike som hjerteproblemer, fedme, hormonelle forstyrrelser.
Og som et resultat av alt dette: God søvn er livsforlengende.
I dag er det siste fredag før vårjevndøgn. Det har siden 2008 vært årets søvndag. I år er slagordet «Prioriter egen søvnhelse!». Det er et god parole.
Men helt ukontroversiell er den ikke, verdens søvndag, og det kommer vi tilbake til om litt.
Først litt om folk som ikke sover.
Napoléon Bonaparte, den franske erobreren, skal ha sagt «seks timer for en mann, syv for en kvinne, og åtte for en idiot!» Andre kilder hevder at han ikke sov mer enn tre-fire timer per natt.
Det gjaldt også jernkvinnen, britenes legendariske statsminister Margaret Thatcher. Fire timer holdt ofte, noe som drev medarbeiderne hennes til vanvidd (som også er et kjent trekk ved søvnmangel).
«Maggie» kunne jobbe til to-tre om natten, for så å våkne i god tid før «Farming today», BBCs morgengry-radioprogram om mat, landbruk og landsbygd, første gang sendt i 1960.
Hennes forgjenger, Winston Churchill, sov sjelden mer enn fem timer. Men han tok seg ofte, lur som han var, tid til en middagslur.
Og om du tenkte «endelig en sak i VG som ikke handler om Donald Trump!» vel, nei. For Trump hevder nemlig at han ikke trenger mer enn fire-fem timer for å fungere optimalt.
Som alltid med Trump, er det trolig at han bløffer, og hva legger han dessuten i det å fungere optimalt?
Uansett deler han søvnmønster med sin med-president Elon Musk, som, selvsagt, knapt tar seg tid til å duppe av.
Dem om det, og dette kan jo forklare både det ene og det andre. Det er neppe slik at lysten til å erobre fredelige naboland øker med flere gode timer på øret.
Trump og Musk er med andre ord ikke de beste ambassadørene for det kjekkasaktige paradigmet om at søvn er for pyser. Men er det noe i det? Er det for mye fokus på søvnen og dens nærmest magiske egenskaper?
Verdens søvndag er som sagt ikke et helt uomstridt konsept.
Den omseggripende «søvn-industriens» formaninger om god søvn som en sikker vei til personlig frelse, fører ikke nødvendigvis noe godt med seg, slik det gjerne er med selvhjelpsprofetier.
Jo mer du maser om søvn, jo dårligere blir kvaliteten på den, lyder kritikernes påstand.
Ta smartklokkene som kvantifiserer hverdagene og -nettene våre, for eksempel. Bidrar disse måleapparatenes avsløringer om din elendige søvn til å gi deg bedre søvn? Neppe.
Og er det egentlig sånn at vi faktisk trenger syv-åtte timers sammenhengende dvale, slik mange søvnforskere formaner oss?
Ja – og nei. Ja, fordi det er uomstridt at riktig mengde søvn er viktig (å sove for mye er heller ikke bra). Nei, fordi dette som det meste her i livet er individuelt betinget.
Noen klarer seg nemlig med mindre søvn.
Seks timer kan være nok for heldiggrisene blant oss som forskerne kaller «kortsovere», og som dessuten gjerne sovner idet øret berører putevaret.
«Den som synder sover ikke», lød det fiffige ordspillet i den norske filmen «Insomnia».
Ja, søvnløshet handler ofte om at tankene om små og enda mindre feiltrinn her i livet akselererer noe voldsomt når man ligger der om natten og desperat søker søvnens ro.
Det beste, for å ty til min egen mikroforskning på emnet, er å legge seg tidlig.
Og å være ytterst forsiktig med alkohol, den gode søvnens erkenemesis. For ikke å glemme det som bør være tabu på ethvert soverom: Mobiltelefonen.
Og på selveste Verdens søvndag er det også verdt å minne om at det går opp og ned med søvnen, slik som med det meste her i livet.
Men når du virkelig trenger den, og dere er dus med hverandre, er den din aller beste følgesvenn.
Måtte du sove godt i natt!
Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.