30-åringen var på besøk hos noen på sykehuset i Elverum, og skulle bare ut for å hente noe i bilen sin da hun forsvant.
En slektning meldte henne savnet da hun ikke kom tilbake.
Brøt besøksforbudet en rekke ganger
Politiet ville holde mannen fengslet, men domstolen sa nei. Da kvinnen ønsket voldsalarm, var det politiet som sa nei. Her er oversikten over alle gangene kvinnen ba om hjelp før hun ble drept mandag 1. januar.
Oslo-politiet ilegger en mann besøksforbud fram til 27. oktober etter at en kvinne har levert anmeldelse av hensynsløs atferd. De to er i 30-årene og skal ha "datet" litt, men ikke vært kjærester.
Mannen ble i 2017 dømt til 90 dagers fengsel for trakassering og trusler mot en ekskjæreste. Det første av flere besøksforbud i denne saken ble ilagt i 2009.
I dommen fra 2017 fremgår det at han sendte sensitive bilder til hennes venner og familie og truet henne. Han skrev blant annet: "Du skal dø for dette".
Politiet gir mannen et forelegg etter at han har brutt besøksforbudet tre ganger.
Mannen blir pågrepet 2. august. Da har han igjen brutt besøksforbudet. Til tross for forelegget i juni har han nå oppsøkt bilen som var parkert utenfor boligen hennes og festet sporingsenheter på den hele fire ganger.
Oslo tingrett gir politiet medhold i å varetektsfengsle mannen.
Tingretten omtaler bruddene på besøksforbudet og festingen av sporingsenheter på bilen slik:
"Dette må være skremmende for fornærmede og hyppigheten av bruddene gjør gjentakelsesfaren sterk. Siktedes forklaring om at han ikke visste at å feste sporingsenhet på bilen hennes var brudd på besøksforbud, mener retten ikke er troverdig."
Tingretten legger også vekt på at han tidligere er dømt for lignende forhold.
Oslo-politiet vil beholde mannen i varetekt, men Oslo tingrett løslater mannen.
«Siktede har forklart at han har forstått alvoret. Retten viser videre til at handlingene i siktelsen er av en annen karakter enn de tidligere forhold siktede har vedtatt forelegg for. Retten har derfor kommet til at gjentakelsesfaren er svekket, og at det
ikke lenger foreligger en sterk grad av sannsynlighet for at siktede igjen vil begå nye straffbare forhold av den karakter han nå er siktet for", skriver tingretten.
Politiet anker tingrettens avgjørelse, men Borgarting lagmannsrett forkaster anken.
Kvinnen ber om å få voldsalarm, men det får hun ikke.
Politiet skriver at hun ba om dette før mannen ble løslatt.
"I forkant av dette hadde fornærmede anmodet om voldsalarm. Ut fra en helhetsvurdering ble anmodningen avslått, ettersom voldsrisikoen ble vurdert som lav på det tidspunktet," skriver politiet i en pressemelding.
Kvinnen ba også om omvendt voldsalarm, altså en GPS som mannen må ha på seg. Dette må domstolen ta stilling til, og så langt kom ikke politiet.
"Omvendt voldsalarm ilegges av retten i forbindelse med pådømmelse i straffesak. Denne saken var ikke ferdig etterforsket, blant annet var nytt avhør av fornærmede planlagt i uke to," skriver politiet.
Besøksforbudet som ble ilagt 27. april forlenges. Forbudet som utgår 27. oktober, forlenges nå til 27. oktober 2024.
Politiets besøksforbud opprettholdes av Oslo tingrett.
I desember 2023 bryter mannen besøksforbudet igjen. Han har nå brutt besøksforbudet ti ganger siden april.
Kvinnen i 30-årene besøker noen på sykehuset i Elverum da hun blir savnet. Hun skulle hente noe i bilen da hun ble borte.
Natt til tirsdag 2. januar blir kvinnen funnet skutt og drept i en bil utenfor sykehuset. I samme bil blir mannen i 30-årene funnet hardt skadd. Han dør senere av skadene.
Ba om voldsalarm, men fikk det aldri
Mannen som var siktet for drapet ble ilagt forbud mot å oppsøke kvinnen i april i fjor.
Den drepte kvinnen ba gjentatte ganger om voldsalarm og omvendt voldsalarm av Oslo-politiet, uten at hun fikk det.
Dette til tross for at den drapssiktede mannen brøt besøksforbudet flere ganger. Politiet mente at voldsrisikoen var for lav.
Spesialenheten startet etterforskning av politiets håndtering i saken.
Hilde Hexeberg Tørnblad hos Spesialenheten opplyser til NRK at det ble sendt en innstilling fra fra etterforskingsavdelingen til Sjefen for Spesialenheten.
– Saken ligger til vurdering for påtaleavgjørelse, men det må påregnes noe saksbehandlingstid og det er foreløpig vanskelig å si når saken forventes avgjort.