NRK-serien «Kroppen min eier jeg» gjør en forskjell. Det samme gjør andre programmer på kanalen som tar opp vanskelige tema for barn.
I en gjennomgang av domsavsigelser i norsk rettspraksis er NRK Supers serie nevnt i fem rettskraftige dommer.
Opplysningsfilmer fra NRK Super har ført til domfellelser i norsk rett. NRK har undersøkt avsagte dommer hvor kanalen er blitt nevnt i domsslutningen.
Trodde det var normalt
I den aller nyeste dommen fra januar i år, fikk familiefaren fra en kommune i Vestland ni års fengsel. Her slår domstolen fast at mannen i femtiårene har utsatt sin datter for grove voldtekter i seks år. Datteren var tre år da overgrepene startet.
Da overgrepene pågikk trodde datteren det var normalt, men etter å ha sett et program på NRK Super forsto hun at det ikke var det, står det i dommen.
Derfor fortalte hun en venninne på skolen at hun var blitt voldtatt. Dette skal ha skjedd mens hun gikk i sjette klasse.
Fem rettskraftige dommer nevner opplysningsarbeidet som NRK Super gjør.
Foto: Maria Gunnarsdotter Svedal / NRKHan må nå betale datteren totalt 2,6 millioner kroner. 400.000 kroner av dette er oppreisningserstatning, 710 000 kroner i menerstatning og nesten 1,6 millioner i inntektstap som følge av at datteren har fått en diagnose for PTSD og skadevirkninger av traumer påført i tidlige leveår.
I tillegg er han dømt til livsvarig kontaktforbud mot datteren.
I avhør har jenta sagt:
– Tror det var egentlig verst når jeg fant ut at det ikke var okei, i følge dommen.
Kroppen min eier jeg
Tegneserien som er laget av NRK Super i samarbeid med Redd Barna har vært brukt i flere år både i barnehage og grunnskole. Serien har også tidligere bidratt til at overgripere har blitt domfelt, minst fem ganger.
NRK Super er nevnt som kilde til at barn forteller om vold og seksuelle overgrep. – En viktig sak, sier Siril Heyerdal.
Foto: Sara Høines– Dette er tall som gjør at jeg føler at jobben min er meningsfylt, sier redaktør Siril Heyerdal i NRK Super.
Blant annet ble en SFO-ansatt i 2022 dømt til åtte års fengsel for overgrep mot åtte barn. Noen av barna varslet etter at de hadde sett NRK Super.
Men serien har ikke vært like populær overalt.
I Kristiansand har nemlig politikerne bestemt at serien IKKE kan vises i barnehager, på grunn av aldersgrensen.
Etter den norske «bildeprogramloven» skal det settes aldersgrense på film. Denne serien har lenge hatt en grense på 6 år.
Endrer aldersgrensen
Loven gir distributører av bildeprogrammer et ansvar for at barn skal beskyttes mot skadelig innhold. Det tas ikke hensyn til om programmet egner seg for barn. Det er bare antatt skadeeffekt som vektlegges.
I Kristiansand har noen politikere og byråkrater tidligere ment at denne tegnefilmen er for seksualiserende ifølge Gatemagasinet MOT. Dermed er den ikke lenger en del av samtaleverktøyet «Kroppen er min» som har vært brukt i barnehagene.
Barn under seks år har til nå måtte ha samtykke fra foresatte for å se disse filmene.
Etter at NRK Super fikk vite dette, har de nå tatt en ny gjennomgang av materialet.
Kristiansand åpner for bruk
– Vi vet at Både Redd Barna og Bufdir bruker denne serien inn mot barnehage og undervisning. Vi fikk en psykologspesialist til å se på innholdet, og har nå vurdert at vi kan gjøre innholdet tillatt for alle, sier Siril Heyerdal.
For Kristiansand kommune fører dette nå til en endring.
Barnehagesjef Gudrun Svensson vil nå bruke filmene i barnehagene.
Foto: Privat– Vi har aldri vært i tvil om kvaliteten på filmene, men vi har ønsket å ha en praksis som er forenlig med lovverk og anbefalinger. Nå er filmene tillatt for alle, og vi åpner for at de kan brukes på en klok måte i pedagogisk praksis, sier Gudrun Svensson som er barnehagesjef i Kristiansand kommune.
En av episodene om overgrep mot barn som NRK Super har sendt finner du her.
Kan også forebygge
– Barn forteller som et resultat av at de har vært med på dette opplegget, og lært om egne rettigheter og hva som er lov og ikke lov å gjøre mot barn. Vi vet at det har avdekket noen overgrep, men vi vet også at det forebygger overgrep mot barn, sier Tirill Sjøvoll som er spesialrådgiver i Redd Barna.
Spesialrådgiver Tirill Sjøvolli Redd Barna sier at filmene både avdekker og forebygger overgrep.
Foto: Privat– Det som gjør disse filmene såpass gode er at de er så konkrete, sier hun videre.
Undervisning som følger opplegget legger opp til at voksne forbereder seg og ser filmene sammen med barn.
– Målgruppa er ganske små barn og unge. For at de skal forstå hva dette handler om, så må du formidle til dem på en måte som gjør at de skjønner hva overgrep er, og kan kjenne igjen dersom de selv blir utsatt for noe som er vanskelig, eller tråkker over deres grenser, sier Sjøvoll.
Publisert 05.03.2025, kl. 14.06 Oppdatert 05.03.2025, kl. 14.52