Disse sju næringsstoffene spiser vi for lite av, ifølge ny studie

2 hours ago 5



Næringsstoffer som jern og kalsium er kritiske for blod og bein. Jod trenger vi for å produsere nok hormoner til stoffskifte, mens vitamin E hjelper oss å ha et godt immunforsvar.

For å ikke snakke om vitamin C – det er bra for litt av hvert.

Men her er vi langt fra gode nok, mener forskere. I en ny studie avdekker de at over halvparten av verdens befolkning ikke får i seg nok av sju viktige næringsstoffer.

Estimater viser at over 5 milliarder mennesker ikke spiser nok jod, vitamin E eller kalsium. Mens mer enn 4 milliarder mennesker i verden skal mangle jern, riboflavin, folat og vitamin C.

Studien inkluderer 185 land, og er publisert i det anerkjente tidsskriftet The Lancet.

  • Lenger ned i saken kan du se hva du bør spise for å få i deg nok av de ulike næringsstoffene.

– Alarmerende

– Disse resultatene er alarmerende. De fleste av oss, uavhengig av land og økonomi, får ikke i oss nok av disse essensielle næringsstoffene. Dette påvirker helsen vår, sier Ty Beal i en pressemelding.

Han er en av forskerne bak studien og er ansatt ved «Global Alliance for Improved Nutrition» i Sveits.

Ifølge FHI har deler av befolkningen i Norge mangel på D-vitamin, jod og jern. Dessuten spiser vi for mye mettet fett, sukker og salt.

For å finne resultater brukte forskerne det de kaller en modelleringsanalyse.

Dataene de trengte hentet de fra Global Dietary Database, Verdensbanken og ulike kostholdsundersøkelser i 31 land. Slik kunne de sammenligne ernæringsbehov med næringsinntak blant befolkningen i 185 land.

De studerte menn og kvinner hver for seg. Folk ble også delt inn i 17 ulike aldersgrupper. I undersøkelsen ble totalt 15 vitaminer og mineraler studert: kalsium, jod, jern, riboflavin, folat, sink, magnesium, selen, tiamin, niacin og vitamin A, B6, B12, C og E.

Vi spiser ikke nok av de sunne matvarene

– Dette var en spennende studie som virkelig viser at mangel på flere næringsstoffer er ganske utbredt.

Det sier Marianne Hope Abel til NRK. Hun er forsker ved Senter for bærekraftig kosthold ved Folkehelseinstituttet (FHI).

Forskeren påpeker at selv om store deler av verdens befolkning har tilgang på nok mat, så er feilernæring svært utbredt.

Men er folk godt nok opplyst om hvilke næringsstoffer de bør ha i seg?

– Litt kjedelig sagt så vil et sunt og variert kosthold i tråd med kostrådene være en grei forsikring om at man får i seg tilstrekkelig mengde av de aller fleste vitaminer og mineraler, sier Abel.

Marianne Hope Abel

Oppsummert er det viktigste å passe på at man spiser sunt og variert og begrenser inntaket av mat med mye «tomme kalorier», sier FHI-forskeren.

Foto: Monica Ruiz Biern / NRK

Ideelt sett skal man derfor ikke behøve å gå rundt å tenke på hvert enkelt vitamin og mineral.

– Kostundersøkelsene våre viser imidlertid at det er få som får i seg de mengdene av sunne matvarer som anbefales. Som for eksempel frukt, grønt, fullkorn, fisk og mager melk. Og da kan man få økt risiko for å få for lite av ett eller flere næringsstoffer.

Abel påpeker at dataene som er brukt fra Norge i den nye studien er fra år 2000.

– Så de gir ikke nødvendigvis et 100 prosent riktig bilde av status per i dag.

Hva og hvorfor

Her er en liste over hvorfor de syv næringsstoffene, som vi på verdensbasis spiser for lite av, er viktige. I tillegg får du noen tips til hva du kan spise for å få dem i deg:

Kalsium:

● Viktig for sterke bein og bra for den generelle helsen din. Kalsium finner du i meieriprodukter, i soya-, mandel- og risbaserte alternativ. Du kan få i deg kalsium ved å blant annet spise mørke bladgrønnsaker, tofu, sardiner, laks og appelsin.

Folat:

● Viktig for dannelsen av røde blodlegemer og cellevekst – spesielt under graviditet. Folat får du via mørkegrønne grønnsaker, bønner, erter, linser og korn.

Jod:

● Det er viktig for skjoldbruskkjertelens funksjon, samt utvikling av bein og hjerne. Jod finner du i fisk, tang, reker, meieriprodukter, egg og jodisert salt.

Jern:

● Sørger for tilførsel av oksygen til kroppen, samt vekst og utvikling. Jern finnes i østers, and, biff, sardiner, krabbe, lam, visse kornsorter, spinat, artisjokker, bønner, linser, mørke bladgrønnsaker og poteter.

Magnesium:

● Det er bra for blant annet muskel- og nervefunksjonen vår, blodsukker, blodtrykk og produksjon av protein. Du finner det i belgfrukter, nøtter, frø, hele korn og grønne bladgrønnsaker.

Niacin, vitamin B3:

● Det er viktig for nerve- og fordøyelsessystemet, og du finner det i biff, kylling, kalkun, brun ris, gresskarfrø, laks og hele korn.

Riboflavin:

● Viktig vitamin for hud og hår. Det hjelper oss å omsette mat til energi og det er viktig for immunforsvaret vårt. Det finnes i egg, meieriprodukter, kjøtt, korn og grønne grønnsaker.

Fiskedisk

Jod kan man få i seg ved å spise fisk. Du kan også spise reker, krabbe og kreps.

Foto: Scanpix / Scanpix

Noen mangler

Den nye studien har noen begrensninger, ifølge forskerne og andre eksperter. For det er ikke enkelt å få en god oversikt over det individuelle mattinntaket på verdensbasis.

Studien inkluderer heller ikke inntak av kosttilskudd og mat hvor ekstra vitaminer er tilsatt. Derfor kan det være at noen av de manglene som blir påpekt, ikke er like ille som dataene tilsier.

Men det å spise kosttilskudd er heller ikke vanlig i alle land.

De får også kritikk for å ha utelatt kalium i undersøkelsen. I USA skal for lite inntak av dette mineralet være et problem i befolkningen.

Publisert 23.09.2024, kl. 22.37

Read Entire Article