Disse forsvinner snart

1 week ago 11



Handleopplevelsen i matbutikken kan bli helt annerledes om bare få år. Nå kommer nye emballasjeregler som vil endre hverdagen din.

 Gorm Kallestad
SLUTT PÅ SMÅ PLASTPOSER: Nye EU-regler strammer inn regelverket. Foto: Gorm Kallestad

Publisert 26.04.2024 06:13 Sist oppdatert 15 minutter siden

EU vil ha mindre overflødig emballasje, og strammer inn regelverket. Det får konsekvenser – også i Norge.

– De nye kravene vil bidra til at det blir mindre avfall, og at råvarene som brukes til å lage emballasjen blir utnyttet lengre og bedre. Det er viktig i den sirkulære økonomien, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet.

Kan ta med egen kopp

En av endringene som forbrukerne vil merke, er at serveringsbransjen som selger mat og drikke for take-away skal legge til rette for at man kan ha med sin egen kopp og matbeholder.

– Noen gjør dette allerede i dag, for eksempel for kaffe, men nå kommer dette i større omfang og på flere områder, sier Hege Rooth Olbergsveen, seksjonsleder i Miljødirektoratet.

 Frode Sunde / TV 2
TA MED EGEN KOPP: Snart kan du kreve å kjøpe kaffe i favorittkoppen din. Foto: Frode Sunde / TV 2

Det betyr at take away-kjeder som for eksempel Burger King og McDonald’s om få år må ha et tilbud om såkalt ombrukbar emballasje til sine kunder.

Slutt på frukt i plastpose

Særlig bruken av plastemballasje skal reduseres. Derfor vil det bli endringer i frukt- og grønnsaksdiskene. 

Ferdigemballert frukt og grønt i butikken som veier mindre enn 1,5 kilo skal ikke lenger ha engangs plastemballasje som poser, nett og begre. Det blir også slutt på å fylle tynne plastposer med frukt, hvis innholdet veier mindre enn 1,5 kilo. Rullene med tynne plastposer vil i utgangspunktet være omfattet av forbudet.

 Ole Enes Ebbesen / TV 2
IKKE LENGER I PLASTBEGRE: Frukt skal ikke lenger emballeres slik. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

– Det kan for eksempel bli mer som selges i pappemballasje i stedet for tynne plastposer eller plastnett. Unntaket kan være hvis pappemballasjen forringer holdbarhet eller hygiene, sier Olbergsveen i Miljødirektoratet.

EU ønsker også å få en slutt på emballasje som lurer forbrukeren. Doble vegger og bunner på emballasje blir ikke lov lenger. Dermed blir det slutt på kremer i krukker som er pakket inn i esker med dobbel bunn.

– Både vekt, volum og antall lag med emballasje skal reduseres. Emballasje som gir inntrykk av at produktets volum er større enn det er, skal ikke settes på markedet, sier miljødirektør Ellen Hambro.

All emballasje skal kunne gjenvinnes

De nye EU-kravene setter også krav til at emballasjen skal kunne materialgjenvinnes. Fra 2030 skal all emballasje være designet for det.

– Emballasjen skal kunne materialgjenvinnes med tilstrekkelig kvalitet slik at den kan erstatte ny råvare, sier Ellen Hambro i Miljødirektoratet. 

 Goran Jorganovich  / TV 2
NYE KRAV TIL EMBALLASJE: All emballasje skal kunne gjenvinnes med de nye reglene, sier miljødirektør Ellen Hambro. Foto: Goran Jorganovich / TV 2

– Ikke alltid enkelt å gjøre det riktig

Emballasjeforeningen er en interesseorganisasjon for produsenter og leverandører av emballasje, emballasjebrukere og varehandelen. De opplever at næringslivet er positive til det nye regelverket som kommer.

– Det er en del å sette seg inn i, men inntrykket er at de fleste er positive. Det har vært en omstilling i flere år allerede, og dette kommer ikke som noen overraskelse, sier Kari Bunes, direktør i Emballasjeforeningen.

Med de nye reglene skal emballasje merkes med symboler som gir forbrukerne informasjon om hvordan emballasjen skal håndteres som avfall.

Bunes mener en av de største utfordringene med de nye reglene blir å få på plass god infrastruktur i kommunene for husholdningsavfall.

Mening

«Vi må få pant på plastposer og emballasje»

– Det er ulike systemer for behandling av avfall i ulike kommuner, og det er ikke alltid enkelt for en forbruker å gjøre dette riktig, sier hun.

Gjelder fra 2030

De nye kravene gjelder fra 2030. Det betyr at bransjen har få år på seg til å få alle løsningene på plass.

– Det er umulig å si noe om man kan klare å levere på alle punkter innen 2030. Dette er omfattende og blir krevende, og så må man må jobbe iherdig. Alle løsningene er ikke her per nå, derfor er vi helt avhengige av forskning og utvikling. Bransjen har jobbet med problemstillingene i lang tid, men alle løsningene er ikke på plass, sier Bunes.

Ifølge Miljødirektoratet har det vært store diskusjoner om regelverket under forhandlingene i EU.

Vil ha deg til å skrive «tako»: – Noen er veldig begeistret

– I Norge har det vært særlig mye diskusjoner knyttet til kravet om at mer drikkevareemballasje skal over på emballasje som kan brukes om igjen. Det har også vært bekymringer om at endringer i emballasje for frukt og grønt vil øke matsvinn, sier seksjonsleder Olbergsveen i Miljødirektoratet. 

På begge disse områdene har det kommet noen unntak i regelverket som Miljødirektoratet nå skal vurdere nærmere.

Read Entire Article