-
Disse byene har hatt svakest utvikling i boligprisene
Hittil i år har boligprisene her i landet steget med 7,6 prosent. Bodø og Fauske har hatt dårligst utvikling i boligprisene med en oppgang på kun 3,5 prosent hittil i år.
Stavanger og Rogaland har derimot hatt en solid oppgang i boligprisene så langt i år og skiller seg ut fra resten av landet. Det forteller administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge til NTB.
Nordeas leder for personmarked Randi Marjamaa påpeker at mange har vært forsiktige med å «makse» boliglånet, men at banken nå ser at de fleste igjen ønsker å ta opp så mye lån de har mulighet til.
– Et godt lønnsoppgjør og ventede rentekutt neste år gjør at mange er optimistiske for egen økonomi, sier hun til NTB.
Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 Sør-Norge viser til at flere byer har opplevd sterk vekst.
– Det er viktig å se på prisutviklingen gjennom året og der kan vi se noen regionale forskjeller, hvor både Stavanger og Bergen har hatt en 9 prosent prisvekst, Kristiansand 7 prosent og Oslo 5 prosent.
Sjefen i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving, påpeker at det ble solgt flere boliger og at prisene holdt seg høyere enn normalt for årstida.
– Så lenge nyboligmarkedet står stille, tror vi at aktiviteten vil være relativt høy i bruktboligmarkedet, sier han i en kommentar.
Han spår at fjerde kvartal vil ha lavere salgstakt og priser, mens markedet kommer til å ta seg opp igjen over nyttår.
– Når markedet forventer rentenedgang og tilbudssvikt på nyåret, kan det gi en sterk start på året, sier han.
(NTB)
-
Millionetterslep på gatelys i Sortland
Over 400 gatelys er ute av drift i Sortland kommune. Det skriver Vesterålen Online.
Ifølge kommunalsjef for teknisk og samfunnsutvikling Brynjulv Øverby har økte kostnader til materialer, strøm og nettleie spist av driftsbudsjettet for vedlikehold av gatelys.
Det vil koste 3 millioner kroner for å få lys i gatelysene igjen ifølge Øverby, skriver Vol.
-
Torghatten Nord innstiller ferger
Torghatten Nord innstiller både A- og B-ruta mellom Bodø og Moskenes fram til fredag ettermiddag på grunn av tekniske problemer.
Det er satt opp alternativ rute med «MF Værøy» både i dag og i morgen. Eventuelle omkjøring blir via fergesambandet Bognes-Lødingen
Alternative ruter med «MF Værøy» 3. oktober:
Avgang Bodø: 16:45
Avgang Moskenes: 20:30
Avgang Værøy: 22:00
Avgang Røst: 23:45
Alternative ruter med «MF Værøy» 4. oktober:
Avgang Bodø: 03:45
Avgang Røst: 07:45
Avgang Værøy: 09:30
Avgang Moskenes: 11:15
Ankomst Bodø: 14:30
-
Samlet inn over 100.000 til Glimt
J-feltet, Bodø/Glimts supporterklubb, har samlet inn totalt 104.450 kroner til Bodø/Glimt Kvinner via en Spleis.
Kvinnelaget er i ferd med å gå inn i kvalifiseringskampene til Toppserien, og pengene skal gå til at laget kan sende alle sine spillere til de viktige bortekampene mot AaFK Fortuna, Viking og Hønefoss.
«Kvinnelaget har sin egen økonomi og den er ikke i nærheten av å være på samme nivå som guttene. De har for eksempel aldri full tropp med på bortekampene. J-Feltet ønsker å støtte jentene i dette viktige sluttspillet og inviterer deg til å være med! Vi starter med å gi kr 65000.», står det skrevet i spleisen.
Bodø/Glimt Kvinner skal starte kampen om å rykke opp til Toppserien borte mot Hønefoss førstkommende søndag klokken 13.
-
Takker fylkesråden for unnskyldningen
I september ba fylkesrådsleder Svein Eggesvik formelt om unnskyldning til den lulesamiske befolkningen.
Unnskyldningen er på vegne av Nordland og Knut Hamsun videregående skole.
– Samer har blitt systematisk undertrykt i generasjoner. For det er jeg oppriktig lei meg, og ber om unnskyldning, sa Eggesvik.
Filip Mikkelsen, som er direktør ved det lulesamiske senteret Árran, setter pris på unnskyldningen.
– Árran vil takke fylkesrådslederen for unnskyldningen og oppriktig ønske om styrking av samisk språk, kultur og samfunnsliv, og samtidig tilrettelegge for en styrking av det mangfoldige nordlandssamfunnet, skriver Mikkelsen.
-
Store steiner på ville veier etter sprenging
Politiet i Nordland har fått melding om at det i forbindelse med sprenging har kommet store steiner ned til et privathus ved gamle riksvei i Bodø.
Politiet har nettopp kommet til stedet.
Det er ikke meldt om personskade opplyser operasjonsleder Marius Skålvoll til NRK.
Oppdatert kl 13.36:
Patruljen er på stedet og har snakket med involverte. Det bekreftes at det har vært utført sprengning, men det er uvisst om det er dette som har resultert i at steiner har truffet en husvegg.
Arbeidet som utføres er i en relativt bratt bakke, så det er mulig at stein kan ha rullet ned. Det er ingen personskade og kun snakk om en liten materiell skade.
-
Farevarsel om snø i fjellet
Fra natt til fredag kan Nordland og deler av Troms vente seg snø over 400-500 moh, melder meteorologisk institutt.
Lokalt kan det komme 10-25 cm snø i løpet av 24 timer.
Snøværet avtar lørdag morgen.
-
Gjør tiltak etter svindel
Avinor tar grep etter flere svindelforsøk. Blant annet har nå deres ni største lufthavner og hovedkontor fått det blå merket av Meta som viser at Facebook-siden er verifisert.
– Dette er et viktig tiltak for å sikre trygg og pålitelig kommunikasjon med våre følgere, sier Øystein Løwer, SoMe-sjef i Avinor i en pressemelding.
De har tidligere hatt utfordringer med falske sider som har utgitt seg for å være Avinor og våre lufthavner.
– Vi oppfordrer derfor alle til å se etter merket når de samhandler med disse ti sidene på Facebook, uttaler Løwer.
Bodø lufthavn og Harstad/Narvik lufthavn Evenes er to av de ni flyplassene som er involvert i tiltaket.
-
Styrker samarbeidet med Veneto-regionen i Italia
Røst kommune og Nordland fylkeskommune deltok på den årlige tørrfiskfestivalen i Veneto i Italia.
– Vi opplever et stadig tettere samarbeid, bygget på 600 års historie med Veneto, sier fylkesråd for samfunn, kultur og miljø, Arne Ivar Mikalsen.
Festivalen foregikk over to uker i slutten av september og hadde omkring 30.000 besøkende. Der benyttet Nordland fylkeskommune anledningen til å styrke samarbeidet.
– Norsk sjømat utgjør omtrent 10 prosent av all sjømat i Italia. Selv om etterspørselen etter tørrfisk og klippfisk har vist en svak nedgang, ser vi en økning i halvfabrikata i italienske butikker. Dette åpner nye muligheter for markedstilpasning og produktutvikling, sier fylkesråd Mikalsen.
-
Rykket ut til pipebrann
Brannvesenet i Vågan rykker ut til en pipebrann i en enebolig i Svolvær sentrum.
Det er ikke meldt om personskade i forbindelse med brannen, og ifølge Lofotposten er hendelsen udramatisk.
-
Slik kan den nye flyplassen i Bodø bli seende ut
I forrige uke møttes en rekke aktører involvert i planlegging og bygging av den nye flyplassen i Bodø.
Det skriver Avinor på flyplassprosjektets Facebook-side.
Her ble det også presentert skisser av terminalbygningen, som «viser et mer realistisk bilde av lufthavnen og omgivelsene, slik planene ser ut nå».
Forberedelsene til byggingen av terminalen starter i løpet av høsten. Det er entreprenøren Peab Norge som skal gjøre grunnarbeid, før byggingen av selve terminalbygget er planlagt å starte på sensommeren 2025.
Den nye lufthavnens åpning er planlagt i 2029/30.
Kostnadsrammen for prosjektet er på 7,2 milliarder kroner (2022-kroner).
-
Ny rekord for norsk sjømateksport
Aldri før har Norge eksportert sjømat for en høyere verdi i tredje kvartal enn i år. Det melder Norges sjømatråd.
Norge eksporterte sjømat for 44,1 milliarder kroner i tredje kvartal. Det er en økning på 2,2 milliarder kroner sammenliknet med året før.
– Takket være en historisk høy eksportverdi i september har vi lagt bak oss tidenes beste tredje kvartal, sier administrerende direktør i Norges sjømatråd, Christian Chramer.
I hovedsak er det høy volum av reker og makrell, samt oppdrettsfisk som laks og ørret som har gitt de gode resultatene, skriver sjømatrådet.
Hittil i år har Norge eksportert sjømat for 124,7 milliarder kroner. Det er en vekst på 626 millioner kroner, eller 1 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor.
-
Tidligere avgang for ferge på grunn av begravelse
Torghatten Nord informerer om endra avgang på sambandet Bodø-Moskenes torsdag.
Avgangen fra Moskenes klokka 07.00 framskyndes til klokken 06.00.
Årsak for en time tidligere avgang fra Moskenes er en begravelse i Bodø, opplyser Torghatten Nord.
-
Ladetårn er fremdeles ikke operative
Nordleds ladetårn til de nye elektriske hurtigbåtene i Bodø er ennå ikke fullt operative.
De skulle vært tatt i bruk i vinter, men da tårnene skulle graves ned støtte de på problemer som har forsinka arbeidet med mange måneder.
Nå er det bare de siste testene som kjøres og Veritasgjodkjenning som mangler. – Vi håper å ha full drift i løpet av et par uker, sier driftsleder hos Norled, Roger Rivedal, til NRK.
-
NHO Nordland skryter av fylkesrådet
Regiondirektør i NHO Nordland Hans Christian Hansson er fornøyd med at fylkesrådet har lyttet til næringslivets innspill under arbeidet med fremtidens skolestruktur for de videregående skolene i fylket. Det skriver NHO Nordland i en pressemelding.
Før helga la fylkesrådet i Nordland fram sitt forslag til fremtidens skolestruktur for de videregående skolene i fylket for 2025 til 2029. Da tilbudsstrukturen ble sendt ut på høring, pekte NHO Nordland på en rekke forhold som ville få store konsekvenser for næringslivet i fylket.
Fylkesrådet har over de siste ukene gjort flere endringer, som ifølge regiondirektøren har styrket den foreslåtte strukturen og vil kunne komme hele nordlandssamfunnet til gode.
– Skal man møte etterspørselen etter både kompetanse og flere folk i tiden fremover, er det avgjørende at nærings- og arbeidslivets behov reflekteres i skoletilbudet, sier Hansson.
Fylkesrådet foreslår blant annet å opprette kjemiprosess og laboratoriefag på Fauske videregående skole fra 2026. Dette har vært svært etterspurt av næringslivet rundt, skriver NHO Nordland.
Videre ønsker fylkesrådet å opprette IB-linje (internasjonal baccaleurate) ved Aust-Lofoten videregående skole i Svolvær fra 2025 og IB-linje ved Polarsirkelen videregående skole i Mo i Rana fra 2026.
– 7 av 10 bedrifter i Nordland har utfordringer med rekruttering og kompetansemangelen er stor i fylket. Det er svært viktig med forutsigbarhet i utdanningstilbudet, og at man opprettholder tillit til at skoler og skolesteder kan tilby utdanning som næringslivet etterspør til lokal ungdom. Så skulle vi gjerne sett at oppstart av IB-linjen i Rana fremskyndes til 2025 istedenfor 2026, siden dette er et gryteklart prosjekt og er svært etterspurt av det lokale næringslivet, fastslår Hansson.
Regiondirektøren applauderer fylkesrådet som verner om Steigenmodellen og alternative og fleksible utdanningsløp i fylket.
– Med spredt bosetning og lavt elevgrunnlag flere steder, er fleksibilitet en nøkkel for at flest mulig bedrifter skal få tak i kompetansen de trenger, og for at flest mulig av våre ungdommer skal få muligheten til å gjennomføre ønsket yrkesfaglig utdanning, selv om den ikke nødvendigvis tilbys på vanlig måte på den lokale skolen.
Ifølge NHO Nordland bidrar ordningen til at flere tar utdanning. Det bidrar til at flere ungdommer får lokale jobbmuligheter, noe som også kan gi økt bo- og blilyst, forteller Hansson.
– Det er veldig bra at fylkesrådet har lyttet til innspill fra bedriftene og gir mer forutsigbarhet for slike fleksible ordninger, sier Hansson.
-
-
Brann i kjøretøy er slukket
Politi og brannvesen rykker ut til Storforshei i Rana kommune etter melding om brann i en ATV.
Like før klokken halv åtte melder politiet at brannen er slukket.
Ingen har kommet til skade og kjøretøyet har ikke stått til hinder for annen trafikk, melder politiet.
-
Andøy kommune nominert til nasjonal pris
Andøy kommune er nominert til Bosettings- og integreringsprisen. Det melder Bladet Vesterålen.
Tromsø, Søndre Land, Eigersund og Namsos er også nominert til prisen.
Prisen har blitt delt ut siden 2019 og skal deles ut under Integrerings- og mangfoldsdirektoratet sin årskonferanse i Oslo 7. november.
Andøy kommune viste seg å være en svært god bosettingskommune i 2023, skriver IMD i sin begrunnelse av nominasjonen.
– Det er kjempeartig å bli nominert til en slik pris. Den henger høyt.
Det sier Lena Spjelkavik, som er avdelingsleder for integrering i Andøy kommune, til Bladet Vesterålen.
Ifølge IMD har Andøy lykkes med integreringen og jobbet helhetlig med bosetting og integrering.
Dette er juryens begrunnelse for nominasjonen av Andøy kommune:
«Andøy kommune viste seg å være en svært god bosettingskommune i 2023. Andøy jobber helhetlig med bosetting og integrering. Kommunestyret opprettet i 2021 Integreringsrådet som et rådgivende organ. Rådet arbeider for å gjøre Andøy til et åpent samfunn bygd på toleranse og mangfold. Kommunen leier et eget forsamlingslokale kalt «Huset», og som frivilligheten kan benytte seg av og som har kommet godt til nytte for blant annet flyktninger.
Kommunen har utviklet og gjennomfører korte arbeidsrettede programmer i samarbeid med NAV og næringsliv, i tråd med myndighetenes anbefalinger. Resultatene viser at de lykkes. Hele kommunen er engasjert i arbeidet, også kommunen som arbeidsgiver. Andøy evner å ha to tanker i hodet på en gang; korte arbeidsrettede program, og bransjekurs som gir deltakere kvalifiserende påfyll for å komme ut i arbeid.»
-
Person sett gående i tunnel på E6
En mørkkledd person går uten refleks i Løkthaugtunnelen mellom Aspfjord og Straumen på E6 Sørfold.
Vedkommende går i sørgående retning, melder NRK Trafikk.
-
Stabil jervebestand i Nordland
Statens naturoppsyn (SNO) har i vinter, vår og sommer kontrollert kjente og nye ynglelokaliteter rundt omkring i landet for å registrere jervekull.
Det er i år påvist 61 dokumenterte eller antatte ynglinger av jerv i Norge, som er en nedgang på tre ynglinger fra i fjor.
– Det er også i år påvist rundt 60 jervekull i landet, som er omtrent på samme nivå som bestanden har ligget de siste sju årene. Unntaket er 2022 da det ble påvist 45 kull. Jervebestanden er også i år over bestandsmålet, sier Jonas Kindberg, leder i Rovdata i en melding.
Det nasjonale bestandsmålet på 39 årlige kull er fordelt på fem av landets åtte rovviltregioner. Alle fem regioner er over målet både når vi ser på årets resultat, og når vi ser på gjennomsnittlig antall kull for de tre siste årene.
– Den største endringene i antall registrerte kull fra i fjor ser vi i tre roviltregioner. Mens det har vært en nedgang på fire kull i region 5 (Hedmark) og i region 8 (Troms og Finnmark), har det i region 6 (Møre og Romsdal og Trøndelag) vært en økning på fire kull siden i fjor, sier Kindberg.
I region 7 (Nordland) var det ingen endring i antall registrerte ynglinger.
Etter vedtak av Miljødirektoratet er det foretatt hiuttak hvor tispe og/eller valp(er) har blitt avlivet på 9 av de 61 ynglelokalitetene.
Ti tonn med sprengstoff i lufta 00:51
Neste