Digitalisering i det offentlige må gjøre livet enklere, ikke mer komplisert, for innbyggerne.

1 month ago 17



AFTENBLADET MENER: Digitalisering i det offentlige må gjøre livet enklere, ikke mer komplisert, for innbyggerne.

Pål Christophersen fikk elektronisk brev om at han hadde fått et elektronisk brev, som han måtte logge to ganger inn i Digipost for å få lese. Foto: Magnus Kolstad

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

iconLeder

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

For noen uker siden fikk Pål Christophersen (75) en e-post fra Stavanger kommune. E-posten inneholdt egentlig ikke noe brev, men en beskjed om at kommunen hadde sendt et brev. Selve brevet måtte Christophersen gå til Postens tjeneste for digitale brev – Digipost – for å lese.

For å lese brev i Digipost, må man logge seg inn med Bank ID. Fra 1. september fungerte ikke lenger Bank ID på mobil. Fra da av må du ha lastet ned Bank ID-appen. I slutten av august hadde nesten 400.000 ikke gjort det, ifølge tall fra Bank ID.

Vi får håpe at disse 400.000 vet hvor de har lagt kodebrikken sin – om de faktisk har en. For har du ikke Bank ID eller kodebrikke, får du ikke lest brevet fra Stavanger kommune, sendt via Digipost.

Christophersen hadde heldigvis appen, fingre som finner fram på den vesle skjermen, digital kompetanse og tålmodighet nok til å logge seg inn med personnummer, app og personlig kode.

Dermed fant han det elektroniske brevet fra kommunen? Nei. Brevet kommunen hadde sendt e-post om at de hadde sendt via Digipost åpenbarte seg ikke. Men bak innloggingen lå en blå lenke.

Da Christophersen trykket på lenken, måtte han gå gjennom en ny runde med Bank ID, for å identifisere seg én gang til. En ny lenke ledet videre til det faktiske brevet – en pdf-versjon av et A4-ark man skal ha særdeles gode øyne for å klare å lese på mobiltelefonen.

Brevet var en invitasjon til en seniorkonferanse på Helsehuset.

– Samfunnet i dag er digitalt, og vi legger oss på linje med det, sier virksomhetsleder Anita Kaltveit hos Helsehuset til Aftenbladet. Hun mener ordningen er gjennomtenkt og viser til at kommunen tilbyr digital hjelp til eldre.

– Dette er et stort problem vi er godt kjent med. Vi syns det er kjempeleit at mottakerne må logge inn flere ganger, for vi vet at mange eldre sliter med dette, sier Daniel Vazquez, kommunikasjonsansvarlig for Postens Digipost-tjeneste. Han mener kommunen burde sendt brev i stedet for lenke, slik Oslo gjør.

Men IT-sjef Stein Ivar Rødland i Stavanger kommune sier de er prisgitt de nasjonale løsningene og ikke alltid får det så enkelt som de vil.

Dermed skylder alle på alle. Mens vi som innbyggere opplever at den digitale forenklingen har gjort livet mer komplisert. Ikke minst for eldre.

Og man kan spørre seg selv: Kunne ikke kommunen bare sendt en e-post eller et brev?

Det offentlige Norge må sørge for at alle innbyggerne i landet blir inkludert, og at det offentlige ikke skaper unødvendige problemer.

Publisert:

Publisert: 5. september 2024 07:00

Read Entire Article