«Dette treet skal ned», sa Petter Stordalen for seks år siden. I dag fikk han det endelig til.

1 month ago 36



En seig kamp mot sevje og kvist er kronet med seier for hotellkongen.

Dette almetreet måtte i dag bøte med livet. Det står inntil muren mellom Petter Stordalens hovedkvarter og Magnus Reitans privatbolig i Fredrik Stangs gate på Frogner. Foto: Signe Dons
  • Magnus Lysberg

Publisert: 28.02.2025 13:42

Kortversjonen

Det var et praktfullt almetre som i dag måtte bøte med livet. Treet sto på Petter Stordalens eiendom ved Bygdøy allé, Strawberry-konsernets hovedkvarter. Treet sto i bakkant av eiendommen mot muren som vender ut mot Fredriks Stangs gate på Frogner i Oslo.

Der hadde det vokst seg så stort at det ifølge Petter Stordalens konsern var i ferd med å ødelegge muren rundt eiendommen. Det var farlig, mente konsernet, og treet måtte derfor felles.

«Det handler ikke om treet, men om liv», advarte finansdirektør i Strawberry Group Mads B. Koch i en kronikk i Aftenposten i fjor.

Nå felles treet. VG meldte saken først.

Her kan du se Aftenpostens video av fellingen:

Årelang strid

Striden har stått i hele seks år. Det var nemlig i 2018 at Stordalen først forsøkte å få treet vekk. Da skal han ifølge naboer ha ropt at «det treet skal ned», etter en diskusjon med naboene inne på sine egen eiendom.

Selv nektet hotellkongen for at han hevet stemmen. Aftenposten beskrev i fjor den årelange striden som fulgte.

Stordalens naboer, Naturvernforbundet og Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune var nemlig ikke enige i at treet måtte ned.

Treet var vernet

Almetreet var rødlistet, altså vernet. Det var fortsatt sunt, og som man kan se av bildebevisene, var trekronen fortsatt grønn og livskraftig. Bymiljøetaten i Oslo mente at «alt» måtte prøves, før treet ble felt.

Almetreet var fortsatt livskraftig. Foto: Privat

Det førte til en rekke klager. Stordalen engasjerte både eksperter og advokater, og kommunens vedtak ble klaget inn til Statsforvalteren.

Statsforvalteren opphevet kommunens vedtak. Samtidig klaget Naturvernforbundet, som hadde engasjert seg i saken. Forbundet mente det var mulig å både sikre muren mot gaten, og samtidig redde treet.

Finalen sto i januar, da Oslo kommune snudde. Treet kunne felles. Det skjedde i dag.

Read Entire Article