Pengene er ikke det viktigste, ifølge Gyda Westvold Hansen. Se hele listen her.
Publisert: 05.03.2025 08:00 | Oppdatert: 05.03.2025 08:23
Gyda Westvold Hansen fikk ikke akkurat dårlig betalt da hun gikk inn til VM-gull på søndag.
Hun ville neppe lidd nød om det bare ble med sølvet noen dager før.
Men sammenliknet med Johannes Klæbo & co på langrennslandslaget, er det mindre å skryte av. Det er vanligvis også forskjell på sponsorinntektene.
- Se hva VM-stjernene tjener lenger ned i denne saken
1 av 2Foto: Morten Antonsen
– Jeg har klart å leve av det de siste årene, men det er ikke noen hemmelighet at kombinert er en dyr sport. Jeg har veldig mange fine sponsorer med meg, og setter enormt pris på det, sier VM-dronninga som bor i Trondheim.
Likestilt premiepott
Westvold Hansen sier hun ikke har sjekket summene i premiepotten. Først og fremst, sier hun, er hun glad for at årets ski-VM for første gang har like store premier til damene og herrene.
– Hvis jeg skal være helt ærlig, så er det ikke det (premiepengene) jeg bryr meg mest om. For idretten sin helhet er det viktig at man får like bra betalt som guttene.
Ingrid Låte (17), som tok en sterk fjerdeplass søndag, sier det først og fremst er mor og far som finansierer satsinga hennes nå. Premiepengene går ikke til tant og fjas.
– Det hjelper på med utstyr utover sesongen, sier hun.
Så store er forskjellene
I rene premiepenger hanket Westvold Hansen inn til sammen 322 000 kroner på sin VM-deltakelse. Det fikk hun etter å ha vunnet to gull (individuelt og lag) og ett sølv.
Gullet i mikslagkonkurransen ga ingen premiepenger, ifølge skiforbundets oversikt.
Til sammenlikning vant Johannes Høsflot Klæbo nær 900 000 kroner på sine tre første gullmedaljer. Det deles til sammen ut mer enn fire ganger så mye premiepenger til langrennsutøvere enn kombinertgjengen.
Så stor er potten for øvelsene til sammen under VM:
- Kombinert: 1 979 000 kr
- Hopp: 7 419 000 kr
- Langrenn: 8 359 000 kr
Nederst i denne saken kan du også se hva alle de norske VM-utøverne tjente ifølge Skattelistene. To utøvere skiller markant seg ut.
OL-kongen: – Skal ikke klage
For tolv år siden sa en ung og offensiv Jørgen Graabak at det var for dumt å klage på økonomien.
Trønderen lovte OL-gull om to år, innfridde, og har med merittene greid å gjøre god butikk av kombinertsporten. Nå er han inne i sitt siste VM som utøver.
– Jeg har vært veldig heldig. Jeg har hatt gode sponsorer og samarbeidspartnere og fått lurt til meg en del premiepenger, så jeg skal ikke klage i det hele tatt, sier han i dag.
– Er det levedyktig å satse på kombinert?
– Det er definitivt levedyktig for dem i toppen, men så er det stor forskjell på å være nummer én - to - tre fire, eller nummer 15. Vi som har vært helt i toppen i mange år, har hatt til smør på brødskiva.