Dette skal de gjøre for å bedre institusjons-barnevernet

2 weeks ago 11



Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) legger fram plan for bedring av institusjonsbarnevernet.

Publisert 02.05.2024 10:01 Sist oppdatert nå

Flere medier, blant annet TV 2, har det siste året hatt saker på barnevernsinstitusjoner i Norge og de forholdene som er der. 

Noen av problemene som er trukket fram er at mange barn i institusjonsbarnevernet flytter for mye, får for dårlig helsehjelp, møter utfordringer med rus og ikke gjennomfører skole.

Torsdag legger barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) fram planen for en ny strategi for institusjonsbarnevernet. Den nye strategien har fått navnet «Vårt felles ansvar».

– Barn har mistet livet etter at det offentlige har tatt over omsorgen for dem. Det er en vond erkjennelse, og den lå til grunn da dette arbeidet ble satt i gang i 2022, sier Toppe i starten av pressekonferansen torsdag.

– Det hviler et tungt ansvar på det offentlige når vi tar over omsorgen for disse barna, sier Toppe.

Seks mål

Målene i den nye strategien er følgende: 

1. Flere barn som ikke kan bo hjemme skal kunne få hjelp i kommunal regi. Dette vil bety at de får være nærmere familie og nettverk.

2. Barn som trenger det skal få et institusjonstilbud som gir dem ro og tilpasser seg deres behov. Målet er å ha mer fleksible institusjoner tilpasset individet.

3. Barn som bor på institusjon skal oppleve god omsorg, utviklingsstøtte og beskyttelse. 

4. Barn som bor på institusjon skal få god helsehjelp og et skoletilbud som fremmer mestring og fremtidsmuligheter. 

5. Barn med rusmiddelproblemer skal få trygg og helhetlig hjelp. 

6. Barn med store og sammensatte behov skal få samordnet hjelp og oppleve tryggere overganger. 

– Noe må bli annerledes

Statssekretær Ellen Rønning-Arnesen (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet er tydelig på at det at mange unge tyr til det som kan kalles «ekstreme» håndteringsmekanismer, ligger på det offentlige.

– Noe må bli annerledes. Et rusproblem og psykiske problemer oppstår ikke i et vakuum. De får ikke hjelp raskt nok, og ikke god nok hjelp. Vi er derfor tydelige på at alle institusjoner skal ha et ambulant team knyttet til seg, sier hun.

Mye av løsningen Regjeringen ser for seg, handler om å flytte mye av arbeidet ut i kommunene.

– Barn og unge er noe av de viktigste vi har, og i dag handler det jo om de mest sårbare av disse. Regjeringen vil at disse barna skal oppleve ro, trygghet og stabilitet. Den viktigste jobben gjøres hos kommunene, sier statssekretær Nancy Porsanger Anti (Ap) i kommunal- og distriktsdepartementet.

Kun 1 av 10 av barna som bor på barnevernsinstitusjoner fullfører videregående opplæring innen de er 21 år gamle.

– Slik kan vi ikke ha det. Det er ikke obligatorisk, men vi vet at det blir stadig viktigere for det videre voksenlivet, sier statssekretær Synnøve Mjeldheim Skaar (Ap) i Kunnskapsdepartementet.

Erik Stene har vært leder for Barnevernsinstitusjonsutvalget.

Han kom med en tydelig oppfordring til politikerne.

– Det er mye man kan lage politikk ut av. De barna her – ikke lag for mye politisk spill ut av dette. Sørg for å ta det samfunnsløftet de trenger og fortjener, sier han.

Read Entire Article