Dette sier Nessa Nordtun om kaoset i hjembyen

6 days ago 9



STAVANGER (TV 2): «Ingen» vet hva som skjer med ordførervervet i byen. Kunnskapsministeren kan i teorien få tilbudet om å snu opp ned på valget hun tapte.

 Elias Håvarstein / TV 2
KOMMENTERER: Tidligere Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun kommentarer det politiske dramaet i Stavanger. I teorien kan hun bli tilbudt å få jobben tilbake. Foto: Elias Håvarstein / TV 2

Publisert 12.09.2024 17:14

Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun var nylig i hjembyen Stavanger for å åpne et innspillsmøte om veier inn i arbeidslivet.

For et snaut år siden ble hun og Arbeiderpartiet størst i byen, men tapte med ett mandat mot det borgerlige flertallet. 

Hun måtte gi ordførerkjedet videre. Nå kan det samme smykket igjen bytte hender. 

Høyre-ordfører Sissel Knutsen Hegdal har nemlig varslet sin avgang etter å ha misbrukt 51.148 kroner av partiets midler, men hun har ikke levert «oppsigelse».

 Elias Håvarstein / TV 2
GIKK AV: Stavanger-ordfører Sissel Knutsen Hegdal gikk av onsdag i forrige uke, til manges overraskelse, inkludert Stavanger Høyre selv. Foto: Elias Håvarstein / TV 2

Den tidligere Arbeiderparti-ordføreren hadde følgende kommentar til saken.

– Jeg synes det er veldig leit for Høyre, men det er først og fremst trist for Stavanger by, sier Nessa Nordtun.

– Hvor alvorlig tenker du det som har kommet frem er?

– Jeg har ikke fått satt meg inn i alt som har kommet frem i saken, så det er ikke naturlig for meg å kommentere, men jeg registrerer det som er skjedd og beslutningen som er tatt, sier kunnskapsministeren. 

– Det kan jeg ikke se for meg

Nessa Nordtun har også tatt en stor beslutning i det siste, nemlig å ikke stille til Stortinget. 

Hun vil prioritere familien, og ønsker derfor ikke å forplikte seg til fire år i Oslo.

– Om dere taper neste valg er du arbeidsledig, hadde du vært interessert i å bli ordfører igjen? 

– Nå er jeg veldig motivert i den jobben jeg har som kunnskapsminister og føler jeg får utrettet mange viktige ting på vegne av barn og unge i landet vårt. Den jobben vil jeg fortsette med, og jeg er langt fra ferdig, sier Nessa Nordtun. 

 Kristian Myhre / TV 2
LEIT: Sissel Knutsen Hegdals forgjenger, Kari Nessa Nordtun, sier hun synes situasjonen er trist for Stavanger.. Foto: Kristian Myhre / TV 2

Ett mandat skiller flertallet og opposisjonen i Stavanger. En ny ordfører må velges av et flertall. 

Dersom én representant, eller et parti, skulle ville samarbeide med det som byens største parti, nemlig Arbeiderpartiet, kan Nessa Nordtun i teorien få tilbudet om å komme hjem til Stavanger. 

Da må hun tre ut av rollen som kunnskapsminister, som hun sier hun ønsker å fortsette i, ettersom en ny ordfører sannsynligvis vil velges i løpet av høsten.

Kunnskapsministeren sier det er urealistisk. 

– Det er ikke en aktuell problemstilling. Det kommer ikke til å skje.

– Det kommer ikke til å skje?

– Nei, nei. Det kan jeg ikke se for meg.

– Hun har jo permisjon

Knutsen Hegdal har enda ikke levert sin søknad om fritak fra vervet når TV 2 kontakter kommunen torsdag ettermiddag. Dersom hun søker, vil en ny kandidat måtte velges. 

Ifølge Aftenbladet regjerer det nå full usikkerhet rundt fremtiden til ordførervervet i byen.

Midt i usikkerheten lukter byens største parti, nemlig Arbeiderpartiet, på å velte det knappe flertallet på borgerlig side. 

Det er langt fra uaktuelt å se på andre sammensetninger i kommunestyret, bekrefter gruppeleder i Stavanger Arbeiderparti, Dag Mossige. 

– Flertallskoalisjonen har vært skjør lenge, og jeg er ikke i tvil om at det finnes andre og mer styringsdyktige flertall, sier han og legger til: 

 Elias Håvarstein / TV 2
AVVISER IKKE: Dag Mossige mener det er rom for å se på nye samarbeid i bystyret i Stavanger. Foto: Elias Håvarstein / TV 2

– Arbeiderpartiet er det største partiet i bystyret, og en del har nok erkjent at de står nærmere oss enn Frp etter et år sammen, sier Mossige. 

 – Kan da i teorien Kari Nessa Nordtun få et jobbtilbud i hjembyen om flertallet kollapser? 

– Hun har jo en permisjon fra bystyret, hun er ikke ute av bystyret, sier Mossige. 

Statsviter: – Skal mye til

Høyres bystyregruppe skal nå peke ut en ny ordførerkandidat. Denne må velges av et flertall i bystyret. 

– Det er et skjørt flertall, men jeg tror det skal mye til. 

Det sier statsviter og førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger Svein Tuastad. 

– Det vi ikke vet så mye, er hvor mye ondt blod det nå i Høyre. En ting er den åpenbare og oppsiktsvekkende konflikten mellom Høyreledelsen i Oslo og lokallaget. Det kan se ut som om lokallaget har blitt presset. Samtidig har ordføreren gjort forbausende ting som nå å kanskje ikke trekke seg likevel. Om dette fører til maktkamp og uforsonlighet innad i Stavanger Høyre også, vet vi ikke, sier han.

 Kristian Myhre / TV 2
KRISE: Fungerende gruppeleder i Stavanger Høyre vite at ordfører Sissel Knutsen Hegdal hadde besluttet å trekke seg kvelden før, ifølge Karlsen selv.. Foto: Kristian Myhre / TV 2

Tuastad tror ikke det nåværende kaoset i Stavangerpolitikken kan velte om på de politiske konstellasjonene. 

– Det er journalistisk sexy, men det er urealistisk. Arbeiderpartiet var desperate i innspurten da det hang på kun ett mandat, sier han. 

Han tror alliansen mellom partiene som nå styrer byen, Venstre, KrF, Frp, Pensjonistpartiet og Høyre, er sterk. 

– Det Høyre skal ha, både nåværende og forrige ordfører, var at de skjønte verdien av å bygge allianser. I Stavanger har de gjort jobben sin, sier statsviteren. 

 Kristian Myhre / TV 2
FØR VALGET: Kari Nessa Nordtun (Ap) i ordførerstolen på bystyremøte. Til venstre tidligere varaordfører Dagny Sunnanå (Sp). Foto: Kristian Myhre / TV 2

Han ser på det som helt uaktuelt at KrF eller Venstre vil hoppe til andre siden av bordet. 

– Det måtte eventuelt vært Pensjonistpartiet, og det skal mye til for at de skifter over, sier Tuastad. 

Han mener uansett Nessa Nordtuns politiske fremtid blir verdt å følge med på. 

– Et annet spørsmål blir om hun stiller ved neste valg, og det bør Arbeiderpartiet håpe på. Det interessante er om hun fortsetter som toppolitiker eller ei.

Read Entire Article