– Dette kan ikke Kamala Harris vinne på

1 week ago 8



Det er 40 dager igjen til presidentvalget i USA. Kamala Harris sliter fremdeles på det viktigste feltet, mener eksperter.

 Jim Watson / AP / NTB
PÅ VELGERJAKT: Kamala Harris ble kastt inn i valgkampen på kort varsel da Joe Biden trakk sitt kandidatur. 40 dager før presidentvalget er det helt jevnt mellom henne og Donald Trump. Foto: Jim Watson / AP / NTB

Publisert 26.09.2024 10:38

Natt til torsdag stilte Kamala Harris i sitt første solointervju med en riksdekkende TV-kanal. Valget falt på vennligsinnede MSNBC.

Hovedtemaet for intervjuet var økonomi, som er det desidert viktigste for amerikanske velgere akkurat nå.

Og her har ti prosent flere amerikanere mer tro på Donald Trump enn Harris, viser en fersk måling.

– Hun vil nok ikke ta igjen Trump, nesten uansett hva hun sier. Dette kan hun ikke vinne på uansett, sier TV 2s USA-ekspert Eirik Bergesen.

 Kristoffer Søvik / TV 2
FØLGER USA TETT: Tidligere diplomat Eirik Bergesen. Foto: Kristoffer Søvik / TV 2

Samtidig legger han til dette:

– Hun har kortet inn forspranget og det er utrolig, egentlig, gitt at hun er en del av Joe Bidens administrasjon. Hun har klart å få en langt høyere troverdighet på både økonomi og grensespørsmålet enn Biden. Det er i seg selv godt gjort.

– Ikke overbevisende

Både Biden og Harris liker å poengtere at det går ekstremt bra med amerikansk økonomi.

For den enkelte amerikaner havner det i skyggen av deres personlige økonomi.

Undersøkelser viser at bare snaut 15 prosent av dem mener at de har det bedre økonomisk nå enn for ett år siden. Mer enn 40 prosent mener det står dårligere til.

Så hvor overbevisende var Harris i intervjuet med MSNBC?

– Intervjuet hadde strengt fokus på økonomi og ikke uten grunn. De delstatene hun må vinne, er disse rustbeltestatene, sier Bergesen.

Han sikter da spesielt til vippestatene Pennsylvania, Wisconsin og Michigan.

– Der er det en overvekt av hvite arbeiderklassemenn uten høyere utdannelse. Det var disse som sikret Trump seieren i 2016, poengterer Bergesen.

Kan ikke bryte med Biden

Minerva-spaltist Jan Arild Snoen omtaler det som «et greit intervju» med «en vennligsinnet kanal».

– Det var en del kritiske spørsmål, men ikke noe revolver. Hun svarte på en del, og unngikk en del annet, som politikere gjerne gjør. Jeg vil ikke si at det var spesielt overbevisende, sier Snoen til TV 2.

 Edvard Thorup
FORFATTER OG SPALTIST: Jan Arild Snoen skriver om amerikansk politikk i både bøker, magasiner og aviser. Foto: Edvard Thorup

Bergesen forteller at Harris fikk frem at hun støttes av stålarbeiderne, at økonomien er bra igjen etter pandemien og at tallene viser at de skaper mange jobber.

– Hun var så konkret som jeg har hørt henne være. Mange vil fortsatt ønske at hun var mer konkret, men på oppløpet i en valgkamp er det sjelden at politikere er veldig konkrete. Hun kan ikke si ting som bryter for mye med Bidens politikk, som jo er ting hun selv har vært med på, mener Bergesen.

Snoen mener at Harris svarte dårlig for seg på handelspolitikk og proteksjonisme.

– Hennes problem er at Joe Biden stort sett har fulgt etter det Trump gjorde i sin periode. Så vil jo Trump dra til veldig mye mer, med de høye tolltariffene og det vil hun ta avstand fra. Men hun svarte ganske ullent på hva som skiller hennes og Trumps handelspolitikk, oppsummerer Snoen.

Så kan man spørre seg hvor mye Kamala Harris tjener på å gjøre intervjuet hos MSNBC, hvor de fleste av seerne allerede har bestemt seg på å stemme på Demokratenes kandidat.

– Det er vel to hensyn her. Det ene er at hun ikke er tjent med å være en som skygger unna pressen eller snakker med vennligsinnet presse. Det kan Trump bruke som at hun er feig og langt til venstre. Det andre er at du ikke vinner mange velgere gjennom intervjuer med andre og mer kritiske medier. Det er viktigere å snakke til dine egne, å få til dem til å stemme, enn det er å prøve å overbevise andre.

TV 2s snittberegning av alle meningsmålingene i USA viste 25. september at Harris leder med 49,29 prosentpoeng mot 48,41 for Trump. Samtidig ligger Trump best an når det gjelder det som teller mest, nemlig i antall valgmenn.

Read Entire Article