Fox News sto for det største sjokket under valgnatten i 2020. Vil vi se noe lignende i år?
Publisert 05.11.2024 11:03
Valgnatten i 2020 startet fantastisk for Donald Trump. I delstat etter delstat tok republikaneren en solid ledelse over Joe Biden, og stemningen var på topp hos den sittende presidenten.
Så kom omveltningen – det mange håpet var en «rød flodbølge» viste seg å være en luftspeiling. Etter hvert som millioner av forhåndsstemmer gradvis ble talt opp, krympet ledelsen til Trump fortløpende.
Det hele toppet seg klokken 23.20 amerikansk tid. Da tok Fox News, Trumps foretrukne TV-kanal som prydet alle skjermer under valgvaken i Det hvite hus, en ekstremt dristig og kontroversiell avgjørelse.
– Hva skjer nå? Hvorfor er Arizona blå? spurte Bill Hemmer direkte på lufta.
Nyhetsankeret skulle sjekke noe på kanalens valgoversikt, da han ved en tilfeldighet oppdaget at delstaten var tildelt Demokratene.
– Time out. Dette er stort, sa nyhetsanker Bret Baier.
Forsvarstale
Frem til 2020 hadde «The Grand Canyon State» stemt republikansk ved hvert eneste valg siden 1996.
Avgjørelsen om å tildele den til demokratene da Biden ledet med 8.5 prosentpoeng, mens kun 73 prosent av stemmene var talt opp, fikk nyhetsankrene til å klø seg i hodet.
Dette var en strek i regningen for kanalens republikanske målgruppe, og nyhetsankrene krevde svar.
Bret Baier forlangte at Arnon Mishkin, tallknuser i Fox News, kom på luften for å forsvare avgjørelsen.
– Jeg beklager, men akkurat her tar vi ikke feil, sa Mishkin.
Fox News sin tallknuseravdeling, kjent som The Decision Desk, er helt uavhengig av nyhetsredaksjonen og baserer seg utelukkende på velgerdata.
Sviktet av sine nærmeste
Svaret falt ikke i god jord hos Donald Trump og hans allierte.
– Det var en ren redaksjonell avgjørelse. Trump-verdenen ble sinna fordi de så på Fox News som venner og allierte. De sved ekstra at det var dem, sier Sigrid Rege Gårdsvoll, kommentator for AmerikanskPolitikk.no og Vårt Land.
Hun påpeker at avgjørelsen skjedde helt uavhengig av Fox News sin politiske slagside, og at kanalens valganalytikere er blant de beste i bransjen.
– Hvis man følger Fox News så er det ikke noe overraskelse at valgopptellingen skjer etter vanlige journalistiske prinsipper. Selve nyhetsdekningen er det ikke noe i veien med. Det er på kommentarsiden at de har vært Trump-vennlige, påpeker Rege Gårdsvoll.
– Man kunne sett for seg at noen hadde grepet inn redaksjonelt for å forhindre det. Det viste at selv i Fox News er det en grad av uavhengighet, fortsetter hun.
Rett til topps
Og noen forsøkte virkelig å gripe inn. Like etter at Biden ble annonsert som vinner i Arizona, kontaktet Donald Trumps svigersønn Jared Kushner Fox News-eier Rupert Murdoch.
Kushner forlangte at Fox News trakk avgjørelsen, til ingen nytte. Det ville heller ikke utgjort noen forskjell om det var Donald Trump som tok kontakt med Murdoch, ifølge mediemogulen.
– Hvis Trump hadde kontaktet meg, ville jeg ikke blandet meg eller endret avgjørelsen, skrev Murdoch i en epost til Washington Post.
Kushner og Trump var ikke alene om å ytre sin misnøye. Avgjørelsen fikk Trump-tilhengere til å boikotte Fox News, til fordel for de mer høyreradikale Newsmax og One America Network. To kanaler som ikke vegret seg for å hevde at Trump var den rettmessige vinneren av valget.
I måneden etter valget i 2020, opplevde nisjekanalen Newsmax at seertallene økte med 486 prosent. Fox News sank på sin side med 44 prosent, og 7. desember samme år hadde Newsmax utrolig nok flere seere enn gigantkanalen.
Ledelsen krympet
Trump-leirens kritikk i 2020 var langt fra ubegrunnet. Da Fox News tildelte Biden seieren på valgnatten, ledet han med 8,5 prosentpoeng. Det endelige resultatet viste at Biden vant med knappe 11.000 stemmer, eller 0,3 prosentpoeng.
Tallknuser Arnon Mishkin har senere erkjent at han «fikk vondt i magen» av å se Bidens ledelse krympe så voldsomt, men insisterer på at Fox News gjorde rett i å erklære demokraten som vinner.
I USA har man indirekte valg. Det vil si at det velges valgmenn på delstatsnivå, som så velger presidenten. Én stemme mer, vil gi kandidaten alle valgmenn fra delstaten.
De syv såkalte vippestatene får nesten all oppmerksomhet i valgkampen, både fra kandidatene og presse. Derfor vil det komme som et sjokk hvis en av de 43 «sikre» delstatene ligger an til å få et overraskende valgresultat.
USA-kommentator Sigrid Rege Gårdsvold tviler på at Arizona-bråket vil gjøre at Fox eller andre kanaler vegrer seg for å være tidlig ute med å erklære vinnere fire år senere.
– Jeg tror ikke det, ikke på grunn av det i så fall. Hva som kan gjøre at man vegrer seg, er at det gikk veldig lenge før andre fulgte etter. Helt uavhengig av ideologisk tilknytning, er det alltid ubehagelig å være alene når ingen andre følger etter, påpeker USA-kommentatoren.
– Du vil gjerne være først, men ikke så lenge før de andre, avslutter Rege Gårdsvold.