- Dette er som en skrekkfilm

2 weeks ago 8



Mandag tok Gias liv en brutal vending, fra å ha et normalt liv til å være på flukt i sitt hjemland. – Dette er som en skrekkfilm, sier hun til TV 2.

 Privat
FLUKT: Gias liv ble snudd opp ned mandag 23. september, da Israel angrep Hizbollah og Libanon. Foto: Privat

Publisert 25.09.2024 18:29

Ryggsekken, fylt med det aller mest nødvendige, står klar.

Libanesiske Gia er redd, for den nye hverdagen skremmer henne: Krigen i Gaza fortsetter, og Libanons grenseområder blir bombet. 

Hun ser røyken fra bombene, og hører lydene, men bombene faller ikke over byen hvor Gia bor med familien sin, Tyr i Sør-Libanon.

– Siden 8. oktober har vi blitt så vant til å ha krigen så nær oss. Å høre og se bombinger har blitt vår nye hverdag, til og med når vi koser oss på stranda, sier Gia til TV 2. 

HVERDAG: Videoen er tatt av Gia 11. september 2024 mens hun var på stranda i Tyr, som ligger i Sør-Libanon. Foto: Privat

Klærne som er pakket ned i ryggsekken, blir pakket ut. 

Gia prøver å leve så normalt som mulig, og deler livet sitt på sosiale medier.

Varslet med SMS

Men alt endret seg mandag 23. september. Klokken 08.27 tikket en melding inn på telefonen til Gias far:

 Privat
VARSEL: Gias far fikk denne SMS-en. Foto: Privat

«Hvis du er i en bygning som inneholder Hizbollah-våpen, hold deg unna landsbyen inntil videre.» 

– Det var kjempeskremmende. Jeg ble livredd, sier Gia til TV 2. 

Så begynte Israel å angripe byen hardt. 

– Vi forsto at vi måtte komme oss vekk med en gang. I all hast pakket vi klær i sekkene våre og satt oss i bilen. Veiene ble bombet målrettet. I 13.30 -tiden bestemte vi oss for å dra til fjellområder hvor det ikke bor så mange, sier Gia. 

– Ord blir fattige

Gia filmet det hun så langs veien. Ødelagte veier, bombing, røyk, panikk og kaos. 

– Israel sa flere ganger at de ikke bomber sivile, men jeg så med mine egne øyne hvordan sivile hus og biler ble bombet, forteller Gia. 

Gia flyktet sammen med søsteren, moren og faren. 

– Under et angrep måtte vi vente inne i bilen. Det var veldig skremmende fordi vi var blant mer enn tusen biler, og visste ikke hva som kom til å skje, sier hun og fortsetter: 

 Mohammed Zaatari / AP / NTB
FLYKTER: Folk som flyktet fra landsbyer sør i Libanon står i kø på motorveien i Sayda tirsdag. Foto: Mohammed Zaatari / AP / NTB
BOMBET: Gia filmer ødelagte hus og veier. Foto: Privat

– Ord blir fattige når jeg skal beskrive hva jeg så og følte. Plutselig skjedde det vi hadde fryktet i ett år; krig. Vi flyktet i all hast og i panikk. Det var rett og slett som å være i en skrekkfilm og et mareritt, sier 24-åringen. 

Gia og familien kjørte til Libanonfjellene der de tror de er trygge. Familien bor nå i en hytte. 

Men de er langt fra de eneste som har måttet flykte. 

FN melder at titusenvis av mennesker har flyktet fra hjemmene sine i Libanon siden mandag, midt i fortsatte israelske angrep.

– Vi er alvorlig bekymret for den alvorlige eskaleringen i angrepene vi så. Titusenvis av mennesker ble tvunget fra hjemmene sine over natten, og tallene fortsetter å vokse, sa Matthew Saltmarsh for FNs flyktningbyrå. 

 Privat
REDD: Av sikkerhetshensyn ønsker ikke Gia å bli fullt identifisert i saken, men TV 2 kjenner hennes identitet. Foto: Privat

– Psykisk og fysisk er vi ødelagte

Samtidig øker dødstallene. Nærmere 600 mennesker er drept og nesten 2000 skadet i intense og omfattende israelske luftangrep mot landsbyer i Sør-Libanon og Bekaadalen. 

Israel varslet også tirsdag en «omfattende bølge av angrep mot terrormål i Libanon». 

Til tross for det hun og familien har gjennomgått, er Gia takknemlig for at de alle er i live.

– Psykisk og fysisk er vi ødelagte, men jeg er så glad for at vi er i live. Dessverre ble mange uskyldige drept. Tusenvis ble hjemløse. Hva har vi gjort for å fortjene dette?, spør hun. 

Nå drømmer Gia om å dra tilbake til hjembyen. 

– Det er så vanskelig å ta innover seg det vi har opplevd. Jeg håper bare at krigen slutter så fort som mulig. 

Read Entire Article