Dette er feilene som skaper reaksjoner

2 weeks ago 12



Kritikken har ikke latt vente på seg etter at boken «Partiet» ble utgitt forrige uke. Her er en oversikt over flere feil som har blitt påpekt så langt.

 Kristoffer Søvik / TV 2
PARTIET: Boken har fått mye kritikk siden den ble publisert. Foto: Kristoffer Søvik / TV 2

Publisert 25.09.2024 17:32

Noe av det første boken ble kritisert for, var mangel på tilsvar og anonyme kilder. TV 2 har tidligere omtalt at Hadia Tajik sitt navn går igjen 326 ganger i boken. 

– Dette ante jeg ikke. Jeg har ikke blitt forelagt noe av det før trykking, verken av forfatterne eller forlaget, sa Tajik til TV 2.

Boken er skrevet av Dagbladet-journalistene Steinar Suvatne og Jørgen Gilbrant. De har foreløpig ikke svart på TV 2 sine henvendelser i dag rundt hva boken kritiseres for. 

Se hva forfatterne tildligere har sagt til TV 2 om kritikken lenger nede i artikkelen. 

– Jeg er skuffet

Her er noen faktafeil og mangler som har kommet frem: 

Blant de som reagerer på faktafeil om seg selv er TV 2-journalist Lars Joakim Skarvøy. Det publiserte han på sin egen Facebook-profil i forrige uke. 

– Jeg er skuffet over at de på bare en drøy halvside i boka publiserer minst fire usanne påstander om meg, uten at de en eneste gang har tatt kontakt med meg og spurt om dette er sant, skriver Skarvøy.

 Terje Pedersen / NTB
HURDAL: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Lars Joakim Skarvøy i Hurdal. Foto: Terje Pedersen / NTB

I Politisk kvarter onsdag morgen innrømmet Gilbrant faktafeil i boken, men ville ikke beklage feilene overfor Skarvøy.

Ikke bare har boken fått kritikk for faktafeil. Dagens Næringsliv skriver at forfatter Hege Ulstein og forlaget Aschehoug mener flere tekstblokker har likheter med boken «Tillitsmannen». Disse tekstblokkene er ikke sitert i «Partiet».

Feil rundt digitalt møte

I boken beskriver forfatterne en situasjon under landsmøte til Arbeiderpartiet i 2021. Her ble det votering om rusreform, hvor Oslo Ap tapte. 

«Landsmøtet gikk for Støres linje tross dissens i redaksjonskomiteen og kampvotering og gråt på Oslo-benken i salen.» – står det i boken. 

Leder i Oslo Ap, Frode Jacobsen har reagert på dette. 

 Erik Monrad-Hansen / TV 2
REAGERER: Frode Jacobsen reagerer på hvordan landsmøtet er omtalt i boken. Foto: Erik Monrad-Hansen / TV 2

Problemet var at møtet var under koronapandemien. Jacobsen sier til Aftenposten at delegatene derfor satt hjemme, og at det derfor ikke er mulig at noen satt og gråt i salen. 

Aftenposten har også omtalt en feil knyttet til valgkomiteens innstilling av Hadia Tajik og Bjørnar Skjæran som nestledere i 2019.

Ifølge avisen skal Skjæran ha blitt innstilt som 2.nestleder, men dette stemmer ikke, ifølge avisen.

– Faktasjekket så godt vi kan 

Tidligere har de uttalt til TV 2 at de har faktasjekket opplysningene så godt de kan.

– For å gi det norske folk innblikk i hva som skjer i Arbeiderpartiet nå og den siste tida, var det å bruke anonyme kilder avgjørende, sa Suvatne.

TV 2 har tidligere spurt Suvatne om noen av de som har medvirket til boken fikk lese gjennom manuset før publisering.

«Hadia Tajik har tidligere pekt på en formulering i en VG-artikkel om at kilder i fagbevegelsen hadde lest og gått god for fremstillingen i et kapittel av boken. Denne redaksjonelle prosessen må VG eventuelt svare for», skrev han i en tekstmelding den gang.

«Som det står i vårt metodekapittel, har, vi gjennom at noen personer – ikke kilder – med ulikt ståsted i partiet har lest den før publisering og gitt innspill på balanse og helhetlig fremstilling av institusjonen Ap», skrev han.

Ber om at boken trekkes

I etterkant har flere gitt uttrykk for at de mener boken bør trekkes. Ifølge VG, gikk Anne Holt ut på Facebook og skrev at boken burde trekkes umiddelbart. 

I tillegg har Siri Hytten, tidligere stabssjef for Jonas Gahr Støre og Karen Marie Berg tatt til orde i Aftenposten for å få boken trukket. 

Berg er enke til den mangeårige Ap-toppen Hans Kristian Amundsen. Han ble omtalt 67 ganger ifølge Aftenposten, og enken skal ikke ha blitt kontaktet før boken gikk i trykken. 

Forfatterne og Gyldendal har avvist at de vil trekke boken, men de vil rette opp i faktafeil ved neste opplag. 

Read Entire Article