Dette er Aps skatteløfte

1 month ago 19



Tonje Brenna til TV 2:

Ap-nestleder Tonje Brenna kommer med en klar skattegaranti ett år før valget: – Vi vet at dette er en tung forpliktelse.

 Truls Aagedal / TV 2
REGNINGEN: Arbeiderpartiregjeringen garanterer nå for skattenivået til både folk og bedrifter. Foto: Truls Aagedal / TV 2

Publisert 27.08.2024 17:33

I et intervju med TV 2 letter Brenna nå på sløret om programkomiteens forslag til skatteløfte for neste stortingsperiode. 

Det skjer etter at Aftenposten mandag kveld publiserte en artikkel om det avisen kalte Arbeiderpartiets «hemmelige skatteplan». 

– Folk og bedrifter i Norge skal vite at det ikke kommer noen overraskelser i det samlede skatte- og avgiftsnivået dersom vi vinner valget neste år. Vi er opptatt av å føre en forutsigbar skatte- og avgiftspolitikk både for folk og for bedriftene og arbeidsplassene, sier Tonje Brenna til TV 2. 

Brenna kaller det et stort og viktig løfte – som medlemmene i programkomiteen er helt enige om. 

 Odd Arne Hartvigsen / TV 2
SAMME NIVÅ: Tonje Brenna kommer nå med lovnader om skattenivået. Foto: Odd Arne Hartvigsen / TV 2

Samme nivå

I utkastet til partiprogram som TV 2 har fått tilgang til, står det:

«Arbeiderpartiet vil føre en ansvarlig og forutsigbar skattepolitikk som bidrar til økt sysselsetting og mer rettferdig fordeling. Vi vil holde samlede skattene og avgiftene på norske privatpersoner og bedrifter på samme nivå som i dag».

– Vi har et klart mål om at folk skal få bedre råd, at flere skal komme i jobb og at vi trygger grunnleggende velferdstjenester som barnehage, skole, helse, politi og eldreomsorg. Måten å klare det på i fremtiden er ikke gjennom økte skatter, men gjennom økt sysselsetting, sier Brenna.

– Dersom vi skulle øke skattene eller avgiftene på ett område, må noe annet reduseres tilsvarende. Det er vårt skatteløfte, sier Brenna. 

Klima kompenseres

Programkomitélederen og partinestlederen i Ap ønsker ikke å gå nærmere inn på enkeltskatter, som formuesskatt, toppskatt eller bedriftsbeskatningen. Løftet gjelder det samlede skatte- og avgiftstrykket for personer og bedrifter. 

 Truls Aagedal / TV 2
Foto: Truls Aagedal / TV 2

Det er allerede vedtatt politikk at for eksempel enkelte miljøavgifter skal økes frem mot 2030, men dette skal ifølge Brenna kompenseres krone for krone med reduksjoner andre steder.

– Kan du bekrefte at eventuelle økninger i klimaavgifter også dekkes av skatteløftet du gir i dag?

– Ja. Arbeiderpartiet er opptatt av at klimaomstillingen skal være rettferdig og at vanlige folk ikke skal sitte igjen med regningen, sier Brenna.

– Men uten mulighet til å øke skatter og avgifter, hvor skal en Ap-regjering hente penger til nye satsinger?

– Skal vi trygge velferden og sikre den nødvendige omstillingen i Norge, må det skje ved å få flere inn i arbeid og aktivitet, ikke ved å øke skatter og avgifter, sier Brenna. 

Utfordrende

Hun vedgår at dette løftet kan bli utfordrende.

– Vi vet at dette er en tung forpliktelse. Og vi har tenkt å holde den, sier Brenna.

 Odd Arne Hartvigsen / TV 2
SKATTENIVÅ: Det er sluttsummen på lappen til Tonje Brenna som teller. Foto: Odd Arne Hartvigsen / TV 2

Brenna understreker at skatteløftet bare omhandler skatter og avgifter den norske regjeringen har ansvaret for, og hun kaller partiets skatteløfte et håndslag til et næringsliv og enkeltpersoner i Norge som det siste året har opplevd kraftige prisøkninger og høyere renter.

Løftet innebærer heller ingen garanti for at det ikke innføres skatteskjerpelser for eksempel for de aller rikeste, bare at det samlede skattetrykket ikke skal heves. 

I motsatt ende inneholder løftet heller ingen forpliktelse til å senke skatte- eller avgiftsnivået i neste stortingsperiode.

De siste brikkene

De nærmeste dagene er regjeringen samlet på Statsministerens kontor for å få de siste brikkene på plass i forslaget til statsbudsjett for neste år. Programkomiteens skatteløfte skal vedtas på Arbeiderpartiets landsmøte den første uken i april neste år. Og det er skatte- og avgiftsnivået på dette tidspunktet som ikke skal økes i stortingsperioden 2025-2029, dersom programkomiteens skatteløfte blir vedtatt på landsmøtet.

 Aage Aune / TV 2
FORHANDLES: Bak disse portene skal regjeringen finne ut av veien videre med statsbudsjettet. Foto: Aage Aune / TV 2

Det endelige forslaget fra Arbeiderpartiets programkomité skal etter planen vedtas endelig i begynnelsen av september. Deretter skal det sendes på høring i partiorganisasjonen, før det endelig vedtas på landsmøtet, fem måneder før valget den 8. september 2025.

Read Entire Article