– Dette blir det mer av i fremtiden

2 days ago 13



For mange er påskeferien godt i gang. 

Mens noen sitter med nesen i kryssordet eller krimboka, og med hånden dypt nede i påskeegget, har mange et viktig valg hengende over seg. 

Tirsdag er nemlig fristen for å søke høyere utdanning, og over 150.000 fremtidige studenter må da ha bestemt seg.

Men er det egentlig viktig?

Pust med magen, ikke stress, det går mange flere tog. 

Det er beskjeden fra sosialantropolog Thorgeir Kolshus til alle de kommende studentene som nå kjenner på presset.

 Mathias Moen / TV 2
Sosialantropolog Thorgeir Kolshus. Foto: Mathias Moen / TV 2

– Vi dytter avgjørelsen på dem så tidlig, allerede fra 10. klasse, når man lurer på hvilken videregående skole man skal velge, sier han. 

Torsdag gjestet han Nyhetskompaniet på TV 2, der temaet ble diskutert. 

– Ikke endelige valg 

 Kolshus har selv tatt imot tusenvis av studenter opp gjennom årene. 

Som instituttleder ved Sosialantropologisk institutt ved Universitetet i Oslo synes han dagene han ønsker studentene velkommen er blant åres beste.

– Det er vakre dager, men samtidig ser man at mange av dem er 19 år gamle. De skal ikke gjøre valg som er endelige akkurat på det tidspunktet, sier han. 

Han slår et slag for at det ikke er så farlig å velge «feil». 

– Havner du på «gal» hylle et år, og beveger deg videre til en annen hylle, så er det helt i orden. Det er ikke bare helt i orden, det er faktisk bra, sier han, og fortsetter:

– Vi som underviser, ser at de som har brukt det året, tar med seg erfaringen og gjør studiet bedre for alle. De er mye mer interessante å være undervisere for. 

– Må lære å avlære

Claudia Antwi-Adjei Hedegaard er programleder for podkasten «Banebrytere», og har blant annet jobbet i NRK, Equinor og Finansdepartementet.

Hun har med andre ord selv byttet beite mange ganger, og er enig i at valget om karrieretning tas for tidlig. 

– Spesielt nå som vi har utrolig rask utvikling av teknologi, som endrer arbeidsformer og arbeidsoppgaver. Og det kommer bare til å aksellerere enda mer, sier hun.

Hun påpeker at en karriere ikke er lineær, og sier det er viktig å utvise fleksibilitet.

– Alt trenger ikke være låst. Nå er det veldig vanlig at man har to eller tre karriereretninger i løpet av et yrkesliv, sier hun.

 Odd Arne Hartvigsen / TV 2
Heikki Holmås, Claudia Antwi-Adjei Hedegaard og Thorgeir Kolshus i Nyhetskompaniet på TV 2. Foto: Odd Arne Hartvigsen / TV 2

Og muligens er dette noe man må lære seg, mener hun.

– Kanskje det burde være en del av programmene folk går på på universitetet, at man lærer seg å avlære og å lære på nytt igjen. 

Yrkesrettede utdanninger

Direktør for strategi og energi i Sopra Steria Footprint, Heikki Holmås, påpeker at det er en del yrkesretninger man trenger en spisset utdanning for.

– Du må ta legeutdanning for å bli lege, for eksempel. Sånn er det også med en del yrkesutdanninger, sier han. 

Samtidig understreker den tidligere utviklingsministeren at han selv har vært innom flere karriereveier.

– Selv valgte jeg ikke utdannelsen jeg endte med å fullføre før jeg var 27 år gammel. Da bestemte jeg meg for å søke på Handelshøyskolen og bli økonom – og siden har jeg jo jobbet med mange andre ting også. 

Han mener man bør ta rent praktiske ting, som lønn, med i vurderingen når valg av utdanning skal tas.

– Hvis du for eksempel ønsker å utdanne deg til å jobbe med barn, så er det veldig mange forskjellige måter å jobbe med barn, men noen er veldig dårlig betalt, og andre er godt betalt, sier han. 

 Ingvild Gjerdsjø / TV 2
Heikki Holmås. Foto: Ingvild Gjerdsjø / TV 2

Holmås mener at man ofte blir oppfordret til å gjøre karrierevalg med hjertet. 

– Og vi bruker jo så mye tid på jobb at jeg synes det er verdt å prøve å velge noe som gir deg noe, og at det føles inspirerende, sier han, og fortsetter: 

– Men det er også verdt å kikke på at du ikke tar en utdannelse som låser deg i en mye dårligere lønn enn det du egentlig har lyst på. 

Nyttig erfaring

Thorgeir Kolshus sier at en utdanning gjerne også skal være en utvikling. 

– Og det er utvikling til et sted du ikke ante fantes, sier han. 

Han sammenligner det med foreldrerollen. 

– Vi skal vise barna våre at verden er mye større enn det de ser innefor hjemmets fire vegger – og utsette dem for passe porsjoner av det til enhver tid, sier han, og fortsetter: 

– En god utdanning gir deg den samme utfordringen. Du vokser og finner ut at du hadde interesser du ikke ante at du hadde.

Han understreker igjen at de fleste er innom flere karriereveier i løpet av livet.

– Sånt kommer det antakeligvis til å bli mer av i fremtiden. Vi får muligheten til å endre kurs, og det er massevis av hyller i verden som passer for alle, sier han, og legger til:

– Det går ikke an å kaste bort tid. Vi må ikke videreføre den myten om at det går an å kaste bort tid. All erfaring er nyttig.

Read Entire Article