Dette blir bare mer latterlig dag for dag

2 weeks ago 7



Gunnar Stavrum er opptatt av å få frem «fakta i saken». Vel da er det kanskje lurt å fortelle hele sannheten da.

Dette blir bare mer latterlig dag for dag, skriver stortingsrepresentant Anja Ninasdotter Abusland etter et innlegg fra Gunnar Stavrum. Foto: Jacob J. Buchard

405 dager fravær er ifølge Stavrum helt ufattelig mye. Det er ikke 405 dagers fravær dette handler om. Dette handler om at jeg har fått to barn, ett i juli 2021 og ett i februar 2023, og at jeg er stortingsrepresentant. Noe Stavrum åpenbart har et problem med.

Jeg som førstegangsmor(!) tok ut resten av min mammaperm i 6 mnd etter jeg ble innvalgt, og som andregangs mor i 4 mnd. De resterende fraværsdager handler om at jeg ble sykemeldt pga bekkenløsning i forkant av fødsel. Noe som er svært vanlig, og som man ikke kan planlegge for.

Så ramser Stavrum i en kommentar i Fædrelandsvennen tirsdag opp en hel rekke med påstander som annonseres som «fakta i saken» for å underbygge hvor problematisk det er at man har høyt fravær og dermed umulig kan gjøre en god nok jobb som representant.

* Abusland var gravid da hun kjempet og vant kampvoteringen om å bli nominert på førsteplass for Senterpartiet i Vest-Agder i 2021. Hun gikk nesten umiddelbart ut i foreldrepermisjon da hun ble innvalgt.

FEIL- jeg var allerede i permisjon da jeg ble valgt inn, jeg fødte min første datter i juli 2021 og dro rundt med henne bare 5 uker etter fødsel i full valgkamp. Deretter da jeg ble valgt inn, tok jeg 5 uker opphold i min foreldrepermisjon, hvor pappaen (for de fleste barn har en forelder til, nemlig) ble med inn til Oslo slik at jeg kunne sette meg inn i den nye rollen min og være bedre forberedt til tiden etter permisjon, da tok jeg ut resterende mammaperm.

* Hun deltok ikke i den viktige statsbudsjettbehandlingen i 2021.

Den siste måneden deltok jeg ikke nei, men forarbeidet i svært stor grad. Så er det jo slik at jeg har en svært dyktig vararepresentant som på utmerket måte har representert både partiet og fylket i denne perioden. Noe han også var forberedt på etter vi visste jeg ble valgt inn og vi visste at jeg skulle fortsette permisjonen min. I motsetning til representanter som blir akutt syke f.eks., kunne nemlig min vararepresentant forberede seg på dette.

* Senere har hun fått ett barn til og har vært ute i foreldrepermisjon. Hun er nå gravid igjen og skal ha foreldrepermisjon til våren - den tredje på fire år på Stortinget.

Ja, god dag mann økseskaft?

For gjenta at jeg har hatt langt kortere mamma permisjoner enn gjennomsnittet i landet, i tillegg til at jeg pendler hver uke fra Kristiansand til Oslo- med barna hjemme. Er det kanskje bedre at jeg hadde flyttet permanent til Oslo? Jeg tror min landsdel er tjent med at jeg faktisk tilbringer tid her.

* Denne graviditeten var kjent i deler av partiet da jeg kommenterte saken.

Altså det er da ganske normalt at man forteller venner, familie og gode kollegaer litt tidligere enn man annonserer en graviditet for hele verden? Så takk for den, Gunnar Stavrum.

* 200 av dagene Abusland har vært til stede på Stortinget, har vært registrert i møtefrie sommerperioder.

Ja, på lik linje med alle andre stortingsrepresentanter, både med og uten barn. Det er viktig at vi som representanter er tilstede i landsdelen og er der folk er. Er ikke det en verdi da?

* Abusland har frasagt seg gjenvalg.

Ja, jeg stiller ikke til gjenvalg neste periode. Saker som dette bidrar ikke til å endre mitt standpunkt i den avgjørelsen.

* Fra 2021 til 2023 var Anja Abusland på Stortingets talerstol i 89 minutter. Det er under en tredjedel av gjennomsnittet for de andre representantene fra Vest-Agder.

Hva i all verden har dette med saken å gjøre? Stavrum vet utmerket godt at spesielt når man tilhører et regjeringsparti har man flere og mer direkte kanaler man som stortingsrepresentant bruker for å påvirke i politikken.

* Et annet mål for aktivitet, er å stille muntlige eller skriftlige spørsmål om ulike saker. I snitt stilte de seks Vest-Agder-representantene rundt 25 spørretimespørsmål og interpellasjoner hver seg årlig. Anja Abusland står registrert med null spørsmål.

Spørsmål og interpellasjoner i Stortinget er hovedsakelig opposisjonens virkemiddel, da de ikke har tilgang til regjeringsapparatet.

Usaklig av Stavrum og ikke minst uredelig å trekke frem slikt som om det beviser hvilken jobb man gjør for partiet og fylket. Og ikke minst trekke det i sammenheng med at man har fått barn.

Dette blir bare mer latterlig dag for dag. Lurer på hva Gunnar Stavrum sier dersom jeg får svangerskapsforgiftning og blir sykemeldt før jeg skal føde neste gang…

Read Entire Article