Det var den dødeligste dagen siden forrige krig, men ikke alle forbanner Israel: – Den mannen har ødelagt dette landet

2 weeks ago 10



BEIRUT, LIBANON (Aftenposten): Tusenvis av mennesker er drevet på flukt. Fremdeles stiger dødstallet.

Røyk stiger opp fra angrep i Tyr, sør i Libanon etter Israels massebombing mandag. Foto: Aziz Taher, REUTERS/NTB

Publisert: 24.09.2024 10:39

Kortversjonen

Souad Helow satt klistret til nyhetskanalen fra morgen til kveld mandag. Lite visste 87-åringen at marerittet som skjedde på skjermen, brått skulle komme nærmere henne.

Mandag var en blodrød dag i Libanon. Den dødeligste siden krigen i 2006 krigen i 2006Israel og Hizbollah utkjempet en krig på 34 dager i 2006. "Ødeleggelsene var store da krigen var over. 43 israelske og 1109 libanesiske sivile var drept. 118 israelske soldater og rundt 200 krigere fra Hizbollah hadde lidd samme skjebne", skriver Store norske leksikon. . Nesten 500 mennesker skal være drept, ifølge libanesiske myndigheter. Blant dem skal det være 35 barn og 58 kvinner. Fremdeles stiger dødstallet. Det er områder sør i landet som er hardest rammet.

Der startet den israelske hæren omfattende bombeaksjoner på morgenen. Angrepene var rettet mot Hizbollah, uttalte hæren. Så langt er det uklart hvor mange av de drepte som er militsens krigere. Tusenvis av mennesker drevet på flukt.

Leger i de rammede områdene forteller at mange av pasientene er sivile. Kvinner. Barn. Situasjonen i Midtøsten er mer usikker enn på lenge. Iran advarer. USA trapper opp styrker i regionen.

Helow så det hele utspille seg på TV-skjermen sin i Beirut, da det smalt nede i gaten hennes.

Hva er det egentlig som skjer?

Den siste konflikten mellom Israel og Hizbollah murret i snart ett år. Den Iran-støttede sjiamuslimske bevegelsen, som består av en militær og en politisk fløy, begynte å bombe nord i Israel etter terrorangrepet 7. oktober. Det gjorde gruppen for å vise støtte til Hamas. Men siden den gang skal de ha sendt over 8000 raketter inn i Israel. De har bombet tilbake.

Over 170.000 mennesker var allerede drevet på flukt på begge sider av grensen, da det for alvor begynte å trappe opp forrige uke.

Med personsøkerne, walkietalkiene, angrepet i Beirut fredag. Regionen holder pusten mens de venter på hva som skjer videre.

I Libanon forsøker folk å ta innover seg det som allerede har skjedd.

Stenger skoler

Lange køer strakte seg fra områdene sør i Libanon til Beirut som følge av bombingen på mandag. I Beirut ble skoler stengt, foreldre ble bedt om å hente barna sine. Noen av utdanningsinstitusjonene måtte åpnes for de som flyktet.

En mor og far med deres tre barn var blant dem som på kort tid forlot hjemmene da angrepene begynte rundt dem i sør. Bombene falt over alt rundt dem, beskrev de. Også da de begynte å kjøre for å komme seg vekk.

Og kort tid etter at de ankom Beirut på en av skolene de kunne søke ly i, smalt det på ny.

Tre israelske missiler traff Dahieh i Beirut. Nabolaget ligger sør i byen, og kontrolleres av Hizbollah. Israel hevdet militsens operasjonsleder i sør, Ali Karaki, ble drept. Gruppen nekter for at det stemmer.

Angrepet skjedde like ved leiligheten til Souad Helow, som bor rett utenfor det Hizbollah-styrte nabolaget. På grunn av dårlig hørsel hørte ikke 87-åringen smellene. Det var først da nevøen kom for å ta henne til en tryggere del av byen, at hun skjønte at noe var galt.

Med tårevåte øyne kom hun ut av bilen med eiendelene hun rakk å ta med seg. Etterpå satt hun seg på ny ved TV-en, denne gangen i nevøens hjem, for å følge med på nyhetene.

87 år gamle Souad Helow har sett mang en krig og konflikt herje hjemlandet sitt siden 70-tallet. Foto: Gina Grieg Riisnæs

Hun beskriver situasjonen som grusom. Men det er ikke Israel hun er mest rasende på.

Forbanner Hizbollah

– Den mannen har ødelagt dette landet, forteller 87-åringen.

Mannen hun snakker om er Hassan Nasrallah. Han er lederen av Hizbollah. Selv om han mang en gang har sagt at militsens bombing i Israel er nødvendig for å støtte Hamas, sliter mange i Libanon med å forstå hvorfor de må dras inn i en krig, selv om krigen i Gaza er grusom.

Militsen har støtte av rundt 30 prosent av befolkningen. Flere andre deler samme mening som Helow. De frykter hva som vil skje nå som situasjonen er blitt så kritisk. Og de er svært frustrerte over at Hizbollah fortsetter å bombe i Israel, også etter mandagens angrep. Militsen har skutt 50 raketter inn i områder nord i Israel, melder hæren. De fleste ble skutt ned.

Israel mener de ikke har noe annet valg enn å slå ned Hizbollah, en gang for alle. Samtidig mener mange at Israels statsminister Benjamin Netanyahu provoserer frem en større krig ved å gå så hardt til verks mot Hizbollah, for å fortsette å sitte ved makten. På hjemmebane har han vært under stadig økende kritikk for håndteringen av krigen i Gaza.

Etter angrepene mandag har Israel varslet nye runder med bombing. Spørsmålet er om de vil ta det et steg lenger.

Nesten fullverdig krig

– Tidspunktet er nå for å trappe opp krigen, sier Hilde Henriksen Waage. Hun er professor i historie ved UiO og seniorforsker på Prio.

Hun tror Israels neste skritt kan være en bakkeinvasjon i Sør-Libanon for å lage en større buffersone.

– En annen konsekvens av angrepene i Libanon er at Israel kan fortsette bombingen på Gaza, fordi alles øyne nå er rettet mot Libanon, sier hun.

USA fraråder Israel å starte en bakkeinvasjon. Frankrike ber om krisemøte i FNs sikkerhetsråd. EUs utenrikssjef Josep Borrel er svært bekymret for eskaleringen.

– Jeg kan si at vi nesten er i en fullverdig krig, uttalte han til journalister mandag kveld.

– Om dette ikke er en krigssituasjon, så vet jeg ikke hva man skal kalle den.

Tilbake i Beirut, vet ikke Helow hva hun skal tro om hva som kan skje videre. Hun tror ikke krigen kommer til å bli like ille som i 2006, men, legger hun til, noe ettertenksomt:

– Jeg er kristen, forteller hun.

– Og bibelen sier at det alltid kommer til å være krig i Midtøsten.

Read Entire Article