Det statsstøttede selskapet ble kjent for gigantiske lederhonorarer. Nå sparker de ansatte og stanser batteriproduksjon i nord

1 month ago 40



Det statsstøttede batteriselskapet Freyr ble kjent for gigantiske lederlønninger og styrehonorarer.
Nå sier de opp ansatte, gjør «betydelige nedskaleringer» og setter produksjonen av battericeller i Mo i Rana på pause.

Her skulle batterieventyret i Mo i Rana vokse frem. Det blir det ikke noe av. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Publisert: 29.08.2024 22:09 | Oppdatert: 29.08.2024 22:22

Kortversjonen

Forklaringen er ifølge Freyr tøff konkurranse fra kinesiske produsenter.

Torsdag fikk de ansatte beskjed om at selskapet må gjennom en betydelig nedbemanning for å tilpasse seg de nye markedsforholdene for battericeller innen batteriindustrien.

– Vi må dessverre redusere bemanningen i selskapet for å sikre finansiell rullebane for selskapet, sier administrerende direktør Tom Einar Jensen i Freyr Battery til Rana Blad.

Freyr ble for alvor kjent høsten 2023, da det ble kjent hvordan selskapet hadde brukt et tresifret antall millioner på lederlønninger og honorarer. Selskapet har fått rundt 200 millioner kroner i statlig støtte og blitt lovet mer i lånegarantier.

Ifølge DN fikk tidligere administrerende direktør Tom Einar Jensen lønn og bonus på til sammen 27 millioner kroner for 2021.

Ligningstallene for 2022 viste at Jensens netto formue gjorde et gigantisk hopp, fra null til hele 99 millioner kroner.

I 2022 fikk styret en samlet kompensasjon på over 60 millioner kroner.

Tom Einar Jensen ble rik av Freyr. Men noe batterieventyr ble det ikke. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

I tillegg har det selskapet brukt over 100 millioner kroner på å kjøpe konsulenttjenester fra et selskap der direktøren var bror av en av Freyr direktører.

Det er litt over 60 fast ansatte i Mo i Rana og cirka 180 ansatte totalt i Freyr. Jensen opplyser at den relativt største reduksjonen blir i Mo i Rana.

Jensen understreker at Freyr fortsatt vil ha ansatte i Mo i Rana, og at selskapet fremdeles ser på byen som det beste stedet i Norge for batteriproduksjon.

En av de største utfordringene Freyr står overfor, er de lave prisene på battericeller produsert i Kina.

– Dette gjør det vanskelig å konkurrere med kinesiske produsenter, spesielt når kunder ikke er villige til å betale mer for produkter produsert i Norge.

Read Entire Article