«Det kan ikke lenger være slik at det er lavere straff for lovbrudd mot dyr enn skadeverk på ting»

1 month ago 20



Hver sommer får NOAH tips om dyr som blir dumpet av sine eiere. Ofte rammer det mindre dyr, som katter, kaniner og andre gnagere. Uansett hvilke dyr det går utover, vitner dumping om mangel på ansvarsfølelse, respekt og omsorg for dyrene som er avhengige av oss.

Å velge å kvitte seg med et dyr man ikke lenger vil ta ansvaret for, ved å dumpe det og hensette det i hjelpeløs tilstand er ikke bare umoralsk, det er også forbudt ved lov. Når man velger å skaffe seg et familiedyr, påtar man seg ikke bare et ansvar, men også en lovpålagt plikt om å sørge for at dyret får et godt liv - uansett hva som måtte skje. Skal man på ferie eller av andre grunner ikke lenger kan ta vare på dyret, har man et ansvar for å finne et nytt hjem til dyret eller sikre forsvarlig pass. Dette er en plikt alle dyreeiere har.

Har reddet 77 dyr som er dumpet i sommer

Når tidligere eiere ikke klarer å ta ansvar, må samfunnet gjøre det

Dessverre ser vi år etter år at det fortsatt finnes de som ikke tar denne plikten på alvor. I media kan man også hvert år lese oppslag om at frivillige organisasjoner er overfylt av dyr for har overlatt til dem eller som er blitt dumpet. Det rett og slett er for mange dyr som trenger gode hjem, og for mange hjem som tydeligvis ikke er gode.

I løpet av de siste tre årene har NOAH anmeldt dumping av over 90 dyr, hovedsakelig katter og kaniner. Disse sakene er bare toppen av isfjellet, da alt for mange tilfeller av dumping aldri blir oppdaget eller anmeldt.

Dumping av dyr er en type kriminalitet som ofte går ubemerket hen, og som sjelden blir oppklart. Men det er alltid noen som vet noe. Det kan være naboer, venner, eller tilfeldige forbipasserende som ser noe mistenkelig. For at vi skal kunne stille de som utsetter dyr for slik lidelse til ansvar, er vi avhengige av at de som vet noe sier fra.

NOAH oppfordrer alle som får nyss om at noen har dumpet sine dyr om å melde fra til politiet og gjerne også til NOAH. Ved å gjøre dette, kan vi sammen sørge for at færre dyr lider og at flere blir stilt til ansvar for sine handlinger.

Samtidig er også politikere nødt til å ta større ansvar. Å heve strafferammen for brudd på dyrevelferdsloven er et av flere tiltak. Det kan ikke lenger være slik at det er lavere straff for lovbrudd mot dyr enn skadeverk på ting.

Dyrene fortjener bedre.

Siri Martinsen,

veterinær og leder i NOAH

Det kan ikke lenger være slik at det er lavere straff for lovbrudd mot dyr enn skadeverk på ting.

Read Entire Article