Det haster med å gjøre holmenkollsøndagen til en festdag igjen

1 month ago 19



Før var det like prestisjefylt å seire i Holmenkollen som å vinne OL-gull, skriver Harald Brendeford. Bildet er fra Holmenkollsøndagen i 2013. Foto: Rolf Øhman

Det haster med å gjøre holmenkollsøndagen til en festdag igjen.

Publisert: 03.03.2025 18:00

Holmenkollen hadde alltid vært og var frem til 1990-årene den bakken alle hoppere – ikke minst utlendingene – drømte om å vinne i. Det var faktisk like prestisjefylt å seire i Holmenkollen som å vinne OL-gull. Ikke minst var det de store tilskuermengdene og selve atmosfæren som skapte Holmenkollens verdensry og gjorde den til hoppsportens mekka.

Selvfølgelig begynte tilskuermengdene å synke etter at TV-tidsalderen inntreden. Men holmenkollsøndagen fortsatte lenge å være vinterens nasjonaldag, med 30.000–50.000 tilskuere som strømmet til bakken, og med hornorkestre og pølseboder langs veiene til arenaen.

Presis klokken 13.15 var kongen på plass med sin familie. Kongesangen og nasjonalsangen ble spilt og sunget, og rennet kunne begynne.

Det var den gang. I senere år har tilskuerantallet stadig sunket og er nå nede i 4000 til 5000, hvorav en god del er polakker. Rennstarten har variert fra år til år.

Hva har skjedd?

Hoppsporten har utviklet seg til en svært populær publikumsidrett i land som Tyskland, Østerrike, Slovenia og Polen. Titusener av mennesker strømmer til World Cup-arrangementene i disse landene, og man ser et hav av faner og vimpler.

Rennene i Oberstdorf, Garmisch-Partenkirchen, Innsbruck og Bischofshofen (Hoppuka), Planica og Zakopane er folkefester.

Hopprennet i Holmenkollen har derimot utviklet seg i en helt annen, negativ retning. Tradisjonene er forsvunnet. Norges Skiforbund må bære sin del av ansvaret for at utviklingen er blitt som den er. Skiforeningen må også ta ansvar for den tiden den var arrangementsansvarlig.

Hva må gjøres – og hvordan?

Jeg sitter ikke på fasiten, men det haster med å gjøre holmenkollsøndagen til en festdag igjen. De siste årene har det vært altfor mange øvelser denne søndagen. Publikum mister oversikten.

Holmenkollen skifestival arrangeres fra fredag til søndag. Kunne det være en idé å la alle kvalifiseringer gå på fredagen, reservere lørdagen til 50 kilometer langrenn for menn og kombinert, og så la søndagen fokusere på hopprenn for menn klokken 13.15, etterfulgt av kvinnenes konkurranse? La kvinnenes 30 kilometer gå før hopprennene.

Det er opp til Norges Skiforbund å finne ut av dette og koordinere det sammen med Det internasjonale ski- og snøbrettforbundet (FIS).

Holmenkollsøndagen må gjenskapes

Mitt poeng er at søndagen igjen må sette hopprennet i fokus. Vi må gjenskape holmenkollsøndagen snarest, før både historikken og festen fra tidligere går i glemmeboken.

Det er på tide at Norges Skiforbund skjønner hvilket ansvar som påhviler det i denne saken, og at de inviterer Oslo kommune og andre frivillige organisasjoner med for å gjenreise denne festdagen. Holmenkollbakken må igjen få muligheten til å bli kalt hoppsportens mekka.

PS!
I år skal hopprennet arrangeres torsdag 13. mars. Dette er et unntak og har en naturlig forklaring i at Norge arrangerer VM i Granåsen. I en presset internasjonal terminliste må det også tas hensyn til andre arrangører, blant annet skiflyvning i Vikersund.

Read Entire Article