Statsforvalteren går av:
Statsforvalteren lot være å behandle 123 klager på tvangsmedisinering i psykiatrien. Pasientombudet mener det går på tilliten og verdigheten løs.
Publisert 19.12.2024 01:17
Det slo ned som en bombe onsdag.
Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus måtte gå av. Valgerd Svarstad Haugland hadde hatt jobben i 13 år.
Bakgrunnen er at helseavdelingen hos Statsforvalteren har latt være å behandle nesten tusen krav om innsyn i offentlige dokumenter, og feilaktig lagt til side 123 klager på tvangsmedisinering i psykisk helsevern.
Viktig for verdigheten
– Tvangsmedisinering er svært inngripende tiltak. Dette dreier seg om alvorlig syke mennesker på sitt mest sårbare. Når pasienter er utsatt for slik behandling, har de en lovfestet rett til å klage og få sin sak vurdert, sier bruker- og pasientombud for Oslo og Akershus, Heidi Merete Rudi.
– Det er viktig for tilliten til tjenesten og opplevelsen av respekt og verdighet at klagene behandles riktig og i tide. Vi må ha mekanismer som sikrer at pasienter i slike situasjoner får ivaretatt sin rettigheter, legger bruker- og pasientombudet til.
Rudi mener dette er svært alvorlig på flere nivåer.
– Dette går på verdigheten løs, og det går på tilliten løs. Vi må ha mekanismer som ivaretar denne gruppen på en ordentlig måte, sier hun.
«Gedigen systemsvikt»
Professor i samfunnsvitenskap ved UiT Norges arktiske universitet, Kjell Arne Rørvik, omtaler saken som en «gedigen systemsvikt».
– Ser man på hva som er årsaken, er det jo kjempealvorlig. Omfanget er enormt og angår 114 personer som ikke har fått behandlet klagen sin. Det er ingen tvil om at vi står overfor en gedigen systemsvikt, sier Røvik til Aftenposten.
– Har det skjedd før at en statsforvalter blir avsatt av regjeringen på denne måten?
– Sannsynligvis har det ikke skjedd før. Det er veldig uvanlig, sier Røvik.
Svarstad Haugland sa på en pressekonferanse at de hadde vært presset på ressurser, og at saksmengden var begynt å bli uhåndterlig.
Dette er noe Rudi har forståelse for, men mener likevel at dette ikke forsvarer at viktige oppgaver blir lagt til side.
Også politisk ansvar
– Vi har vært klar over at saksmengden hos statsforvalteren har vært økende. Det har ikke vært noen hemmelighet at presset har økt. Men med mindre ressurser er det enda viktigere å prioritere det viktigste sakene. Behandling av klage på tvangsmedisinering er slik viktig sak , påpeker hun.
– Hvilke konsekvenser tenker du at dette må få?
– Det viktig å ta tak i de behandlingsforløpene som fortsatt er aktuelle, først. Pasient- og rettssikkerheten her og nå må ivaretas, sier Rudi.
Hun mener imidlertid at det også ligger et ansvar på politisk ledelse i denne saken.
– Det er ingen reell sikkerhet i en lovfestet rett når det ikke er rammer for å forvalte den. Det er lovgivers plikt til å sørge for at tjenestene og kontrollorganene har rammevilkår og ressurser til å ivareta lovpålagte oppgaver og sikre rettigheter. Hvis ikke, blir det bare en rettighet på papiret og uten verdi for dem som rammes , sier pasientombud Heidi Merete Rudi.