Det er vanskelig å se hvem fritidskortet i Stavanger er laget for

1 week ago 6



AFTENBLADET MENER: Det er vanskelig å se hvem fritidskortet i Stavanger er laget for.

Fritidskortet i Stavanger betyr at barn og ungdom mellom 6 og 18 år skal få dekket 1000 kroner i året for å delta i en organisert fritidsaktivitet. Foto: Pål Christensen

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

iconLeder

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Utvalg for oppvekst og utdanning i Stavanger vedtok i juni å innføre et fritidskort til alle barn og ungdom mellom 6 og 18 år. Det betyr at de skal få dekket 1000 kroner for å delta i en organisert fritidsaktivitet.

«Ved å gi barn tilgang til fritidsaktiviteter, kan flere få blomstre og oppleve mestring, i et fellesskap der de kan bli sett og fulgt opp av trygge voksne», skrev Stavanger KrF, som har vært en forkjemper for fritidskortet, på sin Facebook-side.

Tiltaket er beregnet å koste 15 millioner kroner i 2024, og 20 millioner årlig i fortsettelsen.

En fersk kartlegging fra Norges idrettsforbund viser at medianen for samlede utgifter for deltakelse i idretten er nesten 3000 kroner for 9-åringer, og nær 6500 kroner for 15-åringer.

Varaordfører Henrik Halleland (KrF) har sagt at fritidskortet skal komme i tillegg til støtteordninger som allerede finnes både hos Idrettsrådet og kommunen. I 2023 betalte Idrettsrådet drøyt 1,8 millioner kroner for de i Stavanger med aller dårligst råd. 700.000 var tilskudd fra kommunen.

Flere idrettsledere og Idrettsrådet Stavanger sa til Aftenbladet denne uken at de mener dette er både et dyrt, dårlig og lite treffsikkert tiltak.

Arne Thorsen-Eie, daglig leder i Idrettsrådet, pekte på at rundt 12 prosent av innbyggerne i Stavanger kommune lever under fattigdomsgrensen.

«Det betyr at de fleste har råd til å betale for at barna deres skal delta i idrett og kulturtilbud. Men det betyr også at svært mange vil få en tusenlapp som de egentlig ikke har bruk for, og som kunne vært rettet mot dem som faktisk trenger det», sa han.

I Sola har barn i kommunen siden august 2023 hatt tilbud om en fritidskortordning hvor barn og unge har mottatt inntil 2000 kroner årlig. En evaluering viste at mer enn 70 prosent av målgruppen har aktivert fritidskortet.

Ingen vet hvem som ikke har brukt ordningen eller hvorfor. Men svaret kan jo være så enkelt som at omtrent halvparten av ungdom i organisert idrett, ifølge forskning, slutter mellom 13 og 18 år.

Fritidskortet i Sandnes, som også ble vedtatt i juni og skal lanseres i oktober, er lagt opp slik at alle barn fra 1. til 10. klasse skal få et fritidskort til en verdi av 1000 kroner i året. Dette kan brukes til å betale for aktiviteter knyttet til idrettslag og foreninger, men også til flere aktiviteter i Sandnes, som kino, bowling, kulturarrangementer og lignende. Dette vil trolig treffe flere barn og ungdom.

Det er betimelig å spørre seg om hvem fritidskortet i Stavanger egentlig skal treffe. Og om de som har ivret mest for det, har tatt seg tid til å snakke med dem som har skoen på og vet hvor den trykker.

Publisert:

Publisert: 26. september 2024 20:00

Read Entire Article