Det er stønning og wow, på alle språk!

1 month ago 12



Nå har Kunstsilo stille og rolig passert sin fire måneders bursdag, og daglig er det litt kø når de åpner dørene klokken 11. Allikevel er det fortsatt enkelte her i byen som har motforestillinger mot å besøke utstillingene oppe i kunstsiloens gallerier.

Reidar Aulies maleri Tivoli i animert versjon er en opplevelse som det ikke finnes maken til noe annet sted i Norge, skriver Iver Holter-Andersen, som har guidet både nordmenn og utlendinger gjennom Kunstsilo i sommer. Foto: Kjartan Bjelland

Nå bør de skynde seg, for å få med seg noe som er virkelig, virkelig interessant! For nå er det bare noen uker igjen før «Tivoli» forsvinner fra kunstsiloens S-Lab i andre etasje. Dette er en opplevelse som det ikke finnes maken til noe annet sted i Norge, og snart erstattes den av en annen digital utstilling.

For de som ennå ikke har fått med seg denne attraksjonen, så er det altså et fargerikt maleri av kunstneren Reidar Aulie, som beskriver et folkelig kulturtilbud i Oslo midt på 1930-tallet. Tivoli var stedet hvor både Fiffen og Sliterne kunne møtes på samme arena, med mangfoldige tilbud til unge og gamle. Dette maleriet er blitt gjort levende gjennom et animasjonsprogram, og som besøkende er du midt inne i maleriet og møter folkene som beskrives.

Som freelance guide for Cruise Sørlandet, har jeg hatt gleden av å guide både nordmenn og utlendinger gjennom Kunstsilo i sommer, og det er like gøy hver gang å gå inn i Tivoli med de som opplever dette for første gang. Det er stønning og wow, på alle språk, og telefonene knipser flittig – mange nevner sammenlignbare opplevelser, og Tokyo og Chicago er steder som har vært nevnt flere ganger.

Det er like gøy hver gang å gå inn i Tivoli med de som opplever dette for første gang. Det er stønning og wow, på alle språk.

I forrige uke hadde Fædrelandsvennen et fint innslag med en tidligere skeptiker, som nå gikk offentlig ut med sitt endrede standpunkt! Men i kommentarene til denne artikkelen dukker det opp flere «hardcore» Kunstsilo-hatere, som fortsatt benekter at folk faktisk kommer hit for å oppleve vår nye attraksjon!

Da må jeg skuffe disse med opplevelser jeg har hatt de siste dagene! Mandag 2/9 lå det et superluksusskip til havn i Kristiansand, og jeg kom i snakk med et ektepar fra Hamburg som var passasjerer ombord. De fortalte at de faktisk hadde lett etter et cruise i denne kategorien, som anløp Kristiansand! Hvorfor – på grunn av Kunstsilo, som de hadde lest om i en tysk storavis! I går onsdag, møtte jeg et venninnepar fra Boston, som hadde lest om Kunstsilo tidligere i år, men etter Time Magazines kåring av Kunstsilo blant «World's Greatest Places» – så hadde de straks booket billetter hit til Kristiansand, og de angret ikke!

Så – hvis noen her i byen er på jakt etter noe virkelig, virkelig interessant – så er vi så heldige å ha det her på Silokaia!

«Tivoli» av Reidar Aulie (1935). Foto: Even Askildsen/Kunstsilo
Read Entire Article