Utfordringene innvandring skaper, er godt belyst av en rekke fagrapporter.
Publisert: 01.03.2025 21:00
Samfunnsøkonom Knut Moum og de tre rapportforfatterne fra Statistisk sentralbyrå (SSB) mener at jeg har omtalt rapporten om innvandring og ulikhet upresist. Jeg er helt enig i at rapporten ikke kan si hvordan ulikheten i Norge ville vært uten innvandring. Det ville påvirket hvilke jobber og inntekter resten av befolkningen ville hatt. Jeg er også enig med SSB-forskerne i at økningen i ulikhet etter skatt har vært beskjeden i Norge totalt sett.
Derimot mener jeg at denne og andre rapporter viser at innvandring sannsynligvis har gitt større ulikhet. SSB har regnet ut hva som skjer når man tar innvandrere ut av inntektsfordelingen. Da synker ulikheten i Norge når vi ser på inntekt etter skatt. Denne effekten er blitt sterkere over tid, samtidig som vi har fått flere innvandrere.
Andre analyser fra SSB viser blant annet at mange innvandrergrupper har lav yrkesdeltagelse. Blant innvandrere er det både større inntektsforskjeller og flere med lav inntekt. Innvandrere benytter seg også i større grad av sosialhjelp enn resten av befolkningen. Sju av ti sosialhjelpskroner går til innvandrere.
Jeg tror ingen ønsker å komme til Norge for å bli en del av fattigdomsstatistikken. Skal vi unngå det, og sørge for at flere innvandrere kommer ut i jobb, kan vi ikke ta imot flere enn vi klarer å integrere – og vi må stille strengere krav til dem som kommer.
Ulikhet sier heller ikke så mye om nivået på levestandarden i samfunnet. Målet må være at alle i Norge får det bedre, ikke bare at forskjellene blir mindre. Da må vi også ha en åpen debatt om konsekvensene innvandring kan ha.