Det er oppsiktsvekkende at NHO-sjefen bruker slike hersketeknikker

1 week ago 4



Direktør i Agder NHO, Høye Høyesen, hevder i et leserinnlegg i Fvn 26.09.24 at flertallet av lokalpolitikerne i Lillesand baserer sine vedtak på synsing og private preferanser. Det er oppsiktsvekkende at NHO-sjefen i fylket vårt bruker slike hersketeknikker mot lokalpolitikere.

Kort fortalt så gjelder saken om et ja eller nei til videre med en planprosess om oppstart av produksjon av grønt hydrogen på Kjerlingland basert på kraft fra høye vindturbiner som skulle settes opp, i tillegg til strøm fra strømnettet. I bystyret stemte flertallet nei etter inngående diskusjoner både før og under behandlingen i bystyret.

Høyesen viser til Regionplan Agder 2030 som sier et av målene er å "legge til rette for bærekraftig utvikling og utbygging av fornybare energikilder", og han sarkastisk sier at dette visstnok ikke gjelder for Lillesand etter bystyrevedtaket som ble gjort. Det er en oppsiktsvekkende henvisning, all den tid fagfolkene i fylkeskommunen i 2023 advarte mot å gå videre med prosjektet. Ikke nok med at Agder fylkeskommune, som forfattet Regionplan Agder 2030, har advart mot prosjektet; Statsforvalteren i Agder leverte i 2023 innsigelse mot utbygging av næringsområdet på Bjellandåsen og Kjerlingland som en del av utvidelsen av Agder Næringspark.

Så mitt spørsmål til Høyesen: Baserer fagfolkene i Agder fylkeskommune og hos Statsforvalteren i Agder også kunnskapen sin på synsing og private preferanser? Mangler Agder fylkeskommune og Statsforvalteren i Agder et regionalt perspektiv om hva som er bærekraftig utvikling?

Videre sier han at vi i Lillesand har sagt nei til et «sjeldent kinderegg» som skal bygge ny kraftproduksjon i et grått område, dvs et industriområde, for å produsere ren energi som kutter utslipp. Ja, området er ved et industriområde, men dette industriområdet ligger på den flotte horisonten over Lillesand og vindturbinene skulle ruve 239 meter over havet, eller 79 meter over den høyeste naturlige toppen man kjører gjennom på E18 gjennom Lillesand. De ville ha blitt godt synlige fra store deler av kommunen og fra sjøen. Ødeleggelsene for dyreliv og natur er ikke konsekvensutredet, men Naturvernforbudet har vært sterkt kritiske til anlegget av naturlige årsaker, som også er kjent fra andre vindkraftverk i landet.

Prosjektet ville lagt beslag på 2 MW strøm i et industriområde som allerede har knapphet på kraft, uten å skape mer enn 2-3 arbeidsplasser. Lyden på 103 db fra hver vindturbin ville også muligens ha forringet området som arbeidsplass. Derfor mener jeg påstanden om næringsutvikling og arbeidsplasser noe hul.

Motstanden mot vindturbiner er generelt stor i kommune-Norge. De siste to og et halvt årene er det satt opp 11 nye vindturbiner i hele Norge. Det settes trolig ikke opp én eneste ny vindturbin på land i Norge i 2024. Utallige kommuner i Norge og i Agder har sagt nei til vindkraft på land. Likevel finner Høyesen det opportunt å velge ut én kommune, og stemple den som næringsfiendtlig.

Det er sterk kost.

Lillesand er en veldig fremoverlent og næringsvennlig kommune.

Jeg kan forsikre alle om at Lillesand bystyre satte seg godt inn i saken, og muligens bedre enn hva NHO-direktøren har gjort.

Til slutt vil jeg oppfordre NHO-direktør Høyesen om å slutte å rakke ned på kommunepolitikere og heller rette skyts mot sentrale myndigheter dersom han er opptatt av konkurransedyktige strømpriser i vår landsdel.

Read Entire Article