Det er langt på overtid at også sakprosa får et etisk regelverk

1 month ago 26



AFTENBLADET MENER: Det er langt på overtid at også sakprosa får et etisk regelverk.

Boken «Partiet» har skapt mye debatt etter at den kom ut. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

iconLeder

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Dagbladet-journalistene Steinar Suvatne og Jørgen Gilbrandt har skrevet bok om Arbeiderpartiet – «Partiet».

Det er ingen tvil om at det er mange indre stridigheter, konflikter og baksnakking i partiet. Så det er kanskje ikke så rart at det er fristende å sette alt dette en journalist kan få et lite innblikk i på trykk. Og for å få dette på trykk har de to journalistene brukt 70 kilder i partiet, alle hemmelige.

Journalistene jobber i sitt daglige virke tett opp mot pressens Vær varsom-plakat, som gir politikere og andre rett til blant annet samtidig imøtegåelse. Denne boken er skrevet av de samme journalistene på helt motsatt grunnlag, der de har en svak etisk og metodisk tilnærming.

Etter at folk har lest boken, har det kommet fram flere regelrette feil, som skal rettes opp i. Flere sentrale personer i Ap som er omtalt i boken, har også påpekt at deler av det som står skrevet om dem ikke stemmer.

Blant annet er avdøde sekretariatsleder Hans Kristian Amundsen gjengitt i boken, med historier og sitater som enken hans, NRK-programleder Karen Marie Berg, sier at «strider mot alt Hans Kristian sto for, hele hans verdisett». Forfatterne tok aldri kontakt med Berg før boken gikk i trykken. Ingen andre har heller blitt kontaktet om det som er skrevet om dem.

Forlagsredaktør Reidar Mide Solberg i Gyldendal sa til VG at dette var en bevisst strategi.

Bakgrunnssamtaler har tilsynelatende blitt til intervjuer. Vi vet ikke hva som er sant, hva som kan ettergås og hva som er rykter og oppspinn. Krav til faktasjekking er helt lagt bort. Det gjør at vi egentlig ikke kan stole på noe av det som står i boken.

Vi vet heller ikke om forlaget Gyldendal vet hvem kildene er eller ikke. Det vil de ikke bekrefte, eller avkrefte.

I 2020 kom Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening med en etisk sjekkliste for sakprosa. Denne peker på at de etiske dilemmaene forfattere og forlag står overfor kan knyttes til to ting:

Hvem som berøres av utgivelsen, de som blir omtalt, pårørende og etterlatte. Og i hvilken grad vi kan stole på teksten, dens etterrettelighet og etterprøvbarhet, både
med hensyn til bruk av kilder og i fremstillingen av personer og hendelser.

Boken «Partiet» viser helt tydelig at en slik etisk sjekkliste ikke er nok, og at det virkelig er nødvendig med et etisk regelverk også i bokbransjen. Det er ikke første gang debatten om en egen Vær varsom-plakat for sakprosa kommer opp, men det burde være den siste.

Publisert:

Publisert: 24. september 2024 20:00

Read Entire Article