Det er ikke en dag for tidlig at Stavanger bispedømme åpner for mer mangfold

1 month ago 18



AFTENBLADET MENER: Det er ikke en dag for tidlig at Stavanger bispedømme åpner for mer mangfold.

At Kirken åpner for mangfold, er positivt. Foto: Pål Christensen / Aftenbladet

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

iconLeder

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

I fjor vedtok landets kirkepolitikere på Kirkemøtet, etter en heftig debatt, at ledige stillinger ikke lenger kunne lyses ut med formuleringen: «Informasjon om samlivsform kan innhentes og vektlegges.»

Kirkemøtet er det øverste demokratisk valgte organet i Den norske kirke.

«Muligheten til å vektlegge samlivsform gjør at vi har skremt vekk søkere», sa Dag Tormod Milje i Stavanger bispedømmeråd da saken ble debattert på Kirkemøtet.

«Det er så mange som ikke har følt seg som fullverdige ansatte i Kirken», sa Gard Sandaker-Nielsen, leder for Åpen folkekirke og Oslo bispedømmeråd.

Stavanger bispedømme var fram til i fjor alene om å holde fast på den omstridte setningen.

Men nå går de i Stavanger enda lengre enn å bare fjerne denne setningen fra sine stillingsannonser. Når bispedømmerådet møtes denne uken, skal det vedta å innføre en mangfoldserklæring i stillingsannonser.

Kirkerådet og bispedømmene Oslo, Borg, Nidaros, Tunsberg og Nord-Hålogaland har allerede innført mangfoldserklæringen. Agder og Telemark bispedømmeråd får også saken på bordet denne uken, og den vil snart komme opp i Bjørgvin, Sør-Hålogaland og Møre.

I stillingsannonsene vil det stå at det skal være rom og respekt for mangfold, uavhengig av etnisitet, alder, kjønnsidentitet, funksjonsevne eller legning.

Før vedtaket på Kirkemøtet i fjor betydde det i praksis at homofile prester kan ha mistet muligheten til å få stillinger i Kirken. Dersom denne nye mangfoldserklæringen blir vedtatt, betyr det i praksis at homofile framover blir oppfordret til å søke jobber i Kirken.

Helene Breivik Hellerdal, leder i Stavanger bispedømmeråd og representant for Åpen folkekirke, sa til Aftenbladet at hun tror det kan bli enighet om dette. Åpen folkekirke har tre plasser i rådet, og sammen med to fra nominasjonskomiteens liste, biskopen og innvalgt prest, utgjør de et liberalt flertall.

«Det er vanlig praksis i mange organisasjoner å ha en slik mangfoldserklæring. Jeg synes det er naturlig at kirken er i takt med personalpolitikk andre steder», sa Hellerdal.

Det har vært et tungt skip å snu, men nå er også denne kampen vunnet av den liberale siden. Det skulle egentlig bare mangle at også Kirken i 2024 skal ønske mangfold velkommen.

Publisert:

Publisert: 9. september 2024 07:00

Read Entire Article