– Det blir en tvangstanke

1 week ago 11



– Det har blitt så vanlig at ingen tenker over hvordan dette påvirker oss, sier Mia Cooksey (19). 

Hun beveger seg rundt i den gjenskapte virkeligheten i Snap Map. Å følge med på hva andre gjør har blitt en slags morsom hobby for henne. 

Men bak det som virker som en uskyldig aktivitet forteller hun at kartet også har en negativ side.

 Robert Reinlund / TV 2
AKTIV: Mia Cooksey fra Bergen er en svært aktiv bruker av snapmap. Foto: Robert Reinlund / TV 2

– Det blir fort en avhengighet og du får en trang til å ha et øye med folk hele tiden. 

Snap Map, eller Snap-kartet, er en funksjon i Snapchat som lar deg se hvor venner, familie og kjærester befinner seg til enhver tid.

Ved et enkelt tastetrykk kan du se om de er hjemme, på jobb eller et sted de ikke burde være.

– Du kan også se når folk samles i en stor gjeng, enten det er venninner eller andre i vennegruppen, og vite at du ikke er invitert. 

– Har du opplevd det?

– Ja, det har jeg, og da tenker man bare «hva er galt med meg?», svarer Cooksey.

– En slags tvangstanke

Tall fra Ipsos viser at Snapchat er det mest brukte sosiale mediet i Norge blant personer i aldersgruppen 18 til 29 år. Undersøkelsen viste også at 66 prosent bruker appen daglig. 

 Robert Reinlund / TV 2
TVANGSTANKE: Cooksey forteller at det å logge seg inn for å se hvor folk befinner seg fungerer nesten som en tvangstanke. Foto: Robert Reinlund / TV 2

TV 2 sendte ut en forespørsel på sosiale medier for å nå ut til folk som bruker Snap Map hyppig. Da fikk vi svar fra nærmere 40 unge mennesker i alderen 13 til 26 år. 

Omtrent alle sier de bruker Snap Map ofte fordi det er gøy å følge med på hva venner gjør. Samtidig kaller de fleste sin egen Snap Map-bruk problematisk og «stalking». 

– Du har det på hele tiden, og hvis du gjør noe du ikke vil at andre skal få med seg så skrur du det av, men da får du gjerne spørsmål fra venner om hvor du er etterpå, sier Cooksey. 

19-åringen forteller at det ofte ikke rekker å gå to timer før hun får en melding fra en venninne som spør hvor hun er, hvis hun har skrudd av kartet. 

 Robert Reinlund / TV 2
TO TIMER: Ifølge Cooksey tar det maks to timer før venninner spør hvor hun er, hvis hun skrur av Snap Map. Foto: Robert Reinlund / TV 2

Til tross for dette er Cooksey også klar på at det finnes positive sider ved Snap Map. 

– Det å få oppdateringer fra folk som har flyttet vekk, eller vite når andre er pålogget i appen sånn at du kan sende de en melding, er positivt. 

Men om bruken går utover dette, begynner problemene.

– Du får en slags tvangstanke for å sjekke hva folk gjør hele tiden, men også det å vite at folk ser på deg hele tiden. Man føler seg overvåket, sier hun.

Starter en alarmreaksjon

– I parforhold hvor det er veldig mye kontroll fra før kan dette bli veldig vanskelig. Da blir det en negativ kontroll som kan være direkte skadelig og vanskelig å håndtere for de enkelte, sier Ingrid Toppe. 

Toppe er psykolog ved Klinikk for krisepsykologi i Bergen, hun mener at når apper gjør det mulig for oss å overvåke noen lettere, blir det vanskelig å gi slipp på denne vanen.

 Dorthe Iselin Austevoll
SKADELIG: Ingrid Toppe, psykolog ved Klinikk for krisepsykologi i Bergen, mener bruken kan bli direkte skadelig i enkelte situasjoner. Foto: Dorthe Iselin Austevoll

De siste fire til fem årene har denne problematikken blitt snakket mer og mer om, ifølge henne.

– Jeg har snakket med flere som har det som dette med ulike mennesker i livene sine og som jobber målrettet mot å ikke sjekke hvor de personene befinner seg. 

– Hvor enkelt er det for folk å la være å sjekke?

– Det er kjempevanskelig, fordi kroppen får en slags alarmreaksjon fordi dette er måten du har roet deg ned på. Da tar det tid for kroppen å forstå at du ikke trenger å gjøre det. 

Videre sier Toppe at denne trangen om å søke opp hvor folk er, kan være et større problem for de yngre. Likevel sjekker også foreldre hvor barna deres er for å føle seg mer trygge. 

 Robert Reinlund / TV 2
ØKNING: Toppe forteller at det er flere og flere som snakker om problem som handler om kontrollbehov og sosial overvåkning. Foto: Robert Reinlund / TV 2

– Problemene vil gå mest utover de som allerede har et kontrollbehov. Det kan gjøre at enkelte opprettholder angstlidelser. Hvis man for eksempel er redd for at noen blir utsatt for en ulykke, at noen er utro, eller lyver til deg, legger hun til. 

Sosial overvåking

John Magnus Ragnhildson Dahl er medieforsker og medlem av Mediebruksgruppen ved Universitetet i Bergen. Han forteller at dette kalles sosial overvåking. 

 Zulfikar Fahmy
PROBLEMATISK: John Magnus Ragnhilson Dahl er medieforsker og forteller at sosial overvåkning er problematisk. Foto: Zulfikar Fahmy

 – Det handler om at man bruker de ulike funksjonene på sosiale medier eller digitale teknologier til å overvåke folk i ditt eget nettverk, sier han. 

Dette gjelder ikke kun Snap Map. Ifølge Ragnhildson Dahl kan det også for eksempel være en smartklokke eller andre lignende apper som legger fra seg digitale spor om hvor du befinner deg. 

– Når det virkelig blir sosial overvåking så er det problematisk, fordi man oppdager ting hos den enkelte som egentlig skal være privat.

– Jeg tror, blant annet Snap Map, blir et kontrollbehov hos den enkelte. Fordi, det er lett å følge med, lett å sjekke inn og du må på en måte ta et bevisst valg om å slutte med det, fortsetter Ragnhildson Dahl. 

– Ikke et stort problem

En annen person TV 2 har snakket med er Mariell Wik (18). Hun kan fortelle at det varierer hvor mye hun bruker appfunksjonen. 

– Flesteparten av gangene sjekker jeg hvor kjæresten min er. Da går jeg inn i appen bare for å se etter det, sier hun. 

 Privat
UENIG: Mariell Wik synes derimot ikke Snap Map er skadelig eller problematisk i stor grad. Foto: Privat

I tillegg bruker hun funksjonen for å se om noen har «ghostet» henne, eller altså ignorert meldingene hennes i appen. 

Samtidig forteller hun at de negative sidene ved appen ikke virker veldig store for henne. 

– Du kan jo velge om du vil ha på posisjonen din og hvem som får se hvor du er, så jeg synes ikke det er veldig problematisk, sier hun. 

Kommet for å bli

Denne teknologien er likevel noe som ikke kommer til å forsvinne med det første. Så hvordan kan man lære seg å gi slipp?

– Hvis du merker at du får en tanke om at det har skjedd noe med kjæresten din, eller lignende, så er det viktig å øve seg på å la være å sjekke kartet, sier Toppe. 

 Robert Reinlund / TV 2
LA VÆR: Ifølge psykolog må unge begrense bruken så godt det lar seg gjøre om man bruker funksjonen for mye. Foto: Robert Reinlund / TV 2

Hun mener dette er viktig for å ikke gjøre situasjoner mer utrygg og stressende enn de egentlig er. 

I tillegg forteller hun at det ofte finnes gode grunner til at noen ikke svarer umiddelbart på en melding, og at det generelt kan være smart å begrense bruken hvis den oppleves problematisk. 

– Ikke all bruk er nødvendigvis destruktiv, men man må være bevisst på fallgruvene og når bruken ikke er gunstig lenger, sier Toppe. 

Read Entire Article