Handelskrigen med USA er det siste Kina trenger, men landet svarer likevel amerikanerne med samme mynt.
– Vi, kineserne, er ikke bråkmakere, men vi viker ikke når vi blir servert bråk. Trusler og utpressing er ikke den rette måten å forholde seg til Kina på, sier talspersonen for landets utenriksdepartement, Lin Jian.
Dermed er runddansen i gang.
Kina har svart med 34 prosent straffetoll på amerikanske varer. Akkurat det samme som USA påførte Kina.
Fra i morgen legger Trump på 50 prosent av det han allerede har servert, melder Reuters.
Det betyr at straffetollen på kinesiske varer kommer helt oppe i 104 prosent fra og med onsdag.
– Dersom USA er fast bestemt på å kjempe en toll- og handelskrig, vil Kina fortsette å svare til siste skanse, sier Lin Jian.
Kina eksporterer tre ganger så mange varer til USA, som omvendt.
Foto: JADE GAO / AFP / NTBTruer med enda mer opptrapping
Markedskommentator Olav Chen i Storebrand tror ikke kineserne egentlig prøvde seg på en opptrapping.
– De kunne svart med 40 prosent om de ville eskalere, og 30 eller 20 om de ville deeskalere, men de matchet satsen, litt sånn øye for øye, tann for tann, sier Chen til NRK.
Kineserne satt stillere i båten da Donald Trump i begynnelsen av sin andre presidentperiode serverte dem til sammen 20 prosent straffetoll.
Da argumenterte Trump med at Kina måtte gjøre en større innsats for å hindre produksjonen av fentanyl, som fører til svært mange overdosedødsfall i USA.
Når USA nå la på 34 prosent kom reaksjonen fra Kina.
– Det er min tolkning at de nå sier at nok er nok, sier Chen.
– Det er min tolkning at de nå sier at nok er nok, sier markedskommentator Olav Chen om Kinas svar på nye amerikanske tollsatser.
Foto: Cornelius Poppe / NTB– Ikke like mye smerte
Kineserne er neppe overrasket over at det blir ny opptrapping. Trump har varslet at han vil gjengjelde alle motsvar på hans straffetoll.
– Press virker ikke på Kina, heter det i en kommentar i den statlige avisen Folkets dagblad.
I avisen oppfordres USA til å avslutte sin tollpolitikk og heller samarbeide med Kina for å bevare økonomisk stabilitet globalt.
Utenriksdepartementets talsperson sier at handels- og tollkriger ikke har noen vinnere, og at proteksjonisme ikke fører noen vei.
– USAs trussel om å høyne toll mot Kina er en tabbe på toppen av en annen tabbe, og røper amerikanernes utpressende natur, heter det i en uttalelse fra Kinas handelsdepartement.
Økonomer mener at det er umulig for USA å få en balanse i handelen med Kina på kort sikt. Kina er verdens største produsent, mens USA er verdens største forbruksnasjon.
Mye tyder derfor på at det blir en utmattelseskrig mellom verdens to største økonomier.
– Historien tar ikke pause for dem som svømmer mot dens strøm, heter det i Folkets dagblad.
Kina sier landet vil kjempe til siste skanse dersom USA er fast bestemt på å kjempe en toll- og handelskrig.
Foto: WANG ZHAO / AFP / NTBHandler om mer enn penger
Samtidig mener analytikere at Kina ikke har noe økonomisk å vinne på å svare med samme mynt. Kina eksporterer tross alt tre ganger så mange varer til USA enn det landet importerer derfra (160 milliarder dollar).
– Kina kan ikke påføre USA like mye smerte som det selv blir påført, grunnet det store handelsoverskuddet, sier Arthur Kroeber, som er forskningsleder ved Kroeber, til Reuters.
Handelskrigen kunne nesten ikke kommet på et dårligere tidspunkt for Kina.
Den kinesiske økonomien går saktere. Det er krise i eiendomssektoren, som lenge har vært en svært viktig driver for økonomien.
Eldrebølgen suser inn over landet, og samtidig er det blitt vanskeligere for unge å få jobb.
Dessuten velger mange kinesere å spare i stedet for å følge myndighetenes råd om å bruke penger.
Dragkampen handler likevel om langt mer enn penger.
– Signalet fra Beijing er at de gjør opprør mot USAs forsøk på herredømme, og er helt fornøyd med å befinne seg i en gjengjeldelseskrig, sier Gavekal.
Kinesiske myndigheter ønsker at befolkningen skal bruke mer penger for å få fart på økonomien, men mange velger å spare.
Foto: Andy Wong / AP / NTBEn multipolar verden
Det kinesiske ståstedet er at USA på mange måter forsøker å stanse Kinas utvikling, og akkurat nå er det tollsatser som er middelet.
– Dette er et typisk trekk av unilateralisme, proteksjonisme og økonomisk mobbing, noe som det er bred motstand mot i det internasjonale samfunnet. Kina både beklager og avviser dette, sier Lin.
Det langsiktige kinesiske perspektivet er å skape en multipolar verden, der USA ikke er den eneste som bestemmer og setter spillereglene.
Kina krever å bli regnet med, og å være en likeverdig part.
Da passer det dårlig å bøye av for press.
– Presisjonsangrep
– Kina ønsker også sterkt å få til en avtale, men de vet ikke hvordan de skal komme i gang. Vi venter på at de ringer. Det vil skje, sier Donald Trump, ifølge Reuters.
Samtidig har kineserne trukket et viktig kort opp av lomma.
Fredag skrev Beijing inn sju sjeldne jordarter på listen over varer det kreves spesiell klarering for å eksportere. Kineserne vurderer å legge til ti andre på listen, eller også å forby eksporten av disse sjeldne jordartene til USA.
Mangel på adgang til jordartene kan føre til at USA ikke får tilgang til materialer som det amerikanske forsvaret og teknologisektoren er avhengige av.
Dette er jordarter som kalles sjeldne, fordi de er vanskelige å utvinne og foredle, men som Kina har utviklet sterk kompetanse på.
– Våre angrep er presisjonsangrep, sier lederen på Senter for amerikanske studier, ved Fudan-universitetet i Shanghai, til Reuters.
Hvordan handelskrigen avsluttes kommer trolig an på hvilket av de to landene som har høyest smerteterskel. Akkurat nå gir Kina inntrykk av at landet står den av.
Publisert 08.04.2025, kl. 18.53