–Der skal jeg bo når jeg blir stor, sa Guro. Nå lever hun i drømmehuset.

1 month ago 22



Om sommeren når hun og venninnen skulle bade, gikk de hver dag forbi det fine huset fra 1939.

Villaen ligger på Karljohansvern i Horten, den tidligere hovedbasen for Marinen. Tidlig på 2000-tallet begynte Forsvarsbygg å selge ut eiendommene.

Gulvplankene er originale og har spor tilbake til den gangen offiserene festet her.

– Det er et unikt hus, til og med til å være på Karljohansvern, sier Kolderup.

Totalt er det 300 kvadratmeter boligflate.

Da tobarnsfamilien flyttet inn her i 2014, var alle rommene malt i mørke farger. Kjøkkenet var rødt fra topp til tå.

Hennes daværende ektemann Espen, ble syk og døde før de rakk å pusse opp hele huset. For å kunne sitte med det alene, har hun leid ut annenetasjen. Kolderup, kjæresten Morten og sønnen August (16) har mer enn nok plass i førsteetasje. Sønnen Tobias (22) er student i Oslo.

Originalt var det syv ildsteder i huset. Nå har de bare fire–tre i første etasje og ett i andre. Den åpne peisen på kjøkkenet er god å ha på kalde dager.

Mønstrete kjøkkenfliser ble malt svarte, innredningen hvit og messingknottene fikk hun tak i hos noen som har spesialisert seg på bygningsvern.

Litt landlig sjarm: Gamle skjærefjøler, trau og fint porselen.

Kjøkkenet er stort og romslig, men det beste skjuler seg bak den skrå døren.–Alle kjøkken burde ha ett spisskammers, sier hun.

Dørene er originale fra 1839. Hjørneskapet og gyngestol er begge bruktkupp. Hjørneskapet er malt i mørk brun kalkmaling.

De to designstolene fra Torbjørn Afdal dukket opp på et loppemarked. Hun fikk de billig fordi skinnet var ødelagt. Nå har en salmaker sydd nye for 8000 kroner.

Den høye kommoden er arvegods. Kolderup fikk den da hun var 17 år. Siden har den fulgt med på alle flyttelass, til studier i både Oslo og Bergen–og hjem igjen til Horten.

Pianoet til besteforeldrene har broren hennes arvet, men pianokrakken står her ved skrivebordet, nå med et stort skinn over.

Der det nå er soverom, hadde forrige eier spisestue.

–Jeg ønsket meg et feminint og mykt uttrykk på soverommet. Nå sover jeg i en blomstereng, sier Kolderup.

–Det beste med huset er at det er lunt og koselig. Det har en god atmosfære. Jeg elsker de doble dørene, peisen på kjøkkenet og bakgården min. Dessuten er det sjarmerende at det ligger i rolige, landlige omgivelser et steinkast fra skog og sjø, sier hun.

To tepper blir til ett: Finner du ikke favoritteppet ditt i stor nok utgave, gjør som her, og legg to små ved siden av hverandre.

–Kjæresten min kaller meg Askeladden, sier Kolderup. Skatollet er ett av mange ting hun har kjørt langt for å få tak i.

Badet ble totalrenovert for et par år siden.

Nå har det plass til badekar, dusj, vaskemaskin og tørketrommel.

–Dette er ikke et hus en gir slipp på. Jeg håper en av sønnene med tiden vil overta det, sier Kolderup.

Publisert: fredag 23. august 2024 kl. 19:30 Oppdatert: 22 minutter siden

Read Entire Article