Denne kontrakten skaper full krangel

5 days ago 11



Siden sommeren har det vært full splid i norsk bokbransje. 

Bakgrunnen er kontraktene som to små forlag tilbyr mange av forfatterne sine.

Kontraktene er ifølge kritikerne langt dårligere enn standarden i bransjen: normalkontrakten

 Det har fått flere til å reagere kraftig.

– Dette er skremmende. Forleggere rokker ved en av grunnpilarene i det norske, litterære systemet, skriver den prisbelønte forfatteren Sigmund Løvåsen på Facebook.

 David Aasen
TAR TIL MOTMÆLE: Forfatter Sigmund Løvåsen fikk flere kommentarer under en Facebook-post om forfatterkontrakter. Foto: David Aasen

– Samme som Jo Nesbø

Bare rundt halvparten av forfatterne på de to forlagene får bransjestandarden, anslår eier Tom Gaudland overfor TV 2.

Resten må selv forhandle egne kontrakter hvis de skal gi ut bok på Forlagshuset Vest eller Inkognito Publisering.

En annen som reagerer kraftig, er forfatter og leder Bjørn Vatne i Forfatterforeningen.

 Den norske Forfatterforening
KRITISK: Forfatter og leder Bjørn Vatne i Forfatterforeningen. Foto: Den norske Forfatterforening

Ifølge ham var normalkontrakten helt avgjørende da han som uetablert forfatter, trappet opp på forlaget.

– Det ga meg akkurat de samme vilkårene som Jo Nesbø eller hvem som helst andre. Da trengte ikke jeg å være forretningsmann, men kunne fokusere på kunsten.

I kommentarfeltene finner man også en av Norges største forfattere, Lars Mytting:

– Uten normalkontrakten hadde vi ikke vært her, skriver han.

I Stavanger-avisen Aftenbladet, som først omtalte konflikten, har partene rettet kraftig skyts mot hverandre. 

Må selge bøker selv

TV 2 kan nå vise frem en slik kontrakt fra et av Gaudlands forlag. Kontrakten er sladdet, men viser tydelig hvordan den skiller seg fra bransjestandarden.

 Skjermdump
Foto: Skjermdump

Blant annet er det oppgitt andre satser for hvor mye forfatteren tjener på boksalget (royalty), og at forfatteren selv er pliktet til å forhåndsselge 125 bøker. 

Kontrakten viser også at forfatteren ikke får royalty av disse første 125 bøkene, og at forfatteren må betale mellomlegget om vedkommende ikke får solgt alle.

I Gaudlands kontrakt er forfatteren tilbudt 15 prosent av boksalget. I normalkontrakten starter alle på 15 prosent, men så økes satsen til 20 prosent om man selger mer enn 5000 bøker.

 Skjermdump
Foto: Skjermdump

– Vi har sett på den avtalen Gaudland tilbyr, og den er dårligere enn normalkontrakten, slår forfatter og leder Eystein Hanssen i Forfatterforbundet fast da TV 2 snakker med ham.

Gaudland sier imidlertid at det er mulig å forhandle om alle tall og satser i hans kontrakter.

Men det er spesielt én ting som får det til å koke over hos de to foreningene som organiserer skjønnlitterære forfattere i Norge:

Gaudland sitter i styret til Forleggerforeningen, som har forhandlet frem bransjestandarden.

– Vi forventer at Forleggerforeningen, altså oppdragsgiver, tilbyr denne til forfattere, sier Hanssen. 

Forfatterkollega og leder Bjørn Vatne i Forfatterforeningen stemmer i:

– Det som kompliserer dette, er nettopp at forlaget hans er medlem i Forleggerforeningen. Det burde forplikte til at de bruker normalkontrakten, sier han til TV 2.

– Ikke en dårlig deal

Gaudlands to forlag omsetter for noen få millioner kroner årlig. Til sammenligning omsetter de fire største norske forlagene for over to milliarder kroner. 

– Hvorfor bry seg om hva et så lite forlag gjør?

– Fordi de er ikke de eneste som driver med slike avtaler, sier Hanssen i Forfatterforbundet.

– Dette er en prinsipiell diskusjon. Vi ser at forfattere kommer til oss etter at de har fått en avtale.

Gaudlands forleggerkollega Mads Nygaard i Aschehoug, som sitter i styret med ham, har også vært kritisk til Gaudlands kontraktspraksis.

Dette er normalkontrakten:

  • Normalkontrakten er en kollektiv avtale som er fremforhandlet mellom Forleggerforeningen og de ulike forfatterorganisasjonene.
  • Alle forlag som er medlem i Forleggerforeningen, er pliktet å tilby normalkontrakt til forfattere som er medlemmer av forfatterorganisasjonene.
  • Normalkontrakten skal være lik for alle som gir ut skjønnlitterære bøker for voksne i Norge. På den måten sikres de minst kjente forfatterne de samme vilkårene som de største og meste kjente.
  • I normalkontrakten er det kontraktsfestet at forfatterne får 15 prosent royalty av salget av de første 5000 bøkene. Selger man mer enn dette, vil satsen økes til 20 prosent så lenge boken selges til fastpris.

Gaudland stiller seg uforstående til kritikken.

– Kan du forstå kritikken mot bruken av andre kontrakter enn normalkontrakten?

– Nei. Når vi tilbyr denne smale litteraturavtalen, takker de aller fleste ja. Det tyder på at de ikke synes det er en dårlig deal.

Les hele hans svar på kritikken nederst i saken.

Spår medlemsflukt

Forleggerforeningen er selv tydelig på at alle medlemsforlag bruke normalkontrakten for forfattere som er organiserte i de to forfatterforeningene.

I tillegg anbefaler de at den også brukes for ikke-organiserte forfattere.

Men det vil ikke Gaudland gjøre, til tross for at han sier at han er tilhenger av normalkontrakten.

 Lage Ask / TV 2
ANNERLEDES: Denne forfatterkontrakten er ikke lik som standardavtalen i bokbransjen. Foto: Lage Ask / TV 2

Han mener at den, slik den er i dag, ikke passer mange av forlagene når det er snakk om smale utgivelser.

– Forleggerforeningen anbefaler å bruke den, men de er også klar over at medlemsmassen rommer alt fra gigant- til småforlag, og at den ikke passer for alle, sier han, og legger til:

– Anbefalingen er grei nok, men de kan ikke pålegge noen å bruke normalkontrakten så lenge forfatteren ikke er medlem av noen av organisasjonene. Hvis de begynner å pålegge oss det, blir det medlemsflukt. 

Krever endring

Normalkontrakten er så viktig, mener Forfatterforeningen, at de nå har bedt om å vedtektsfeste at medlemsforlag tilby normalkontrakt til alle forfattere.

Direktør i Forleggerforeningen, Trine Skei Grande, svarer ikke konkret på hva hun mener om kravet, men sier til TV 2 at de hele tiden jobber for å styrke og håndheve avtalen om normalkontrakt. 

 Amanda Pedersen Giske / NTB
TAR IMOT FORSLAG: Direktør Trine Skei Grande, her under Aschehougs hagefest i Oslo. Foto: Amanda Pedersen Giske / NTB

– Alle gode forslag vil vi framover drøfte med både våre medlemmer og andre aktører på feltet. Vi har et felles mål, nemlig at flere skal lese mer.

Forlegger Gaudland sier at han er lojal mot Forleggerforeningen.

– Men slik normalkontrakten er nå, er den utdatert på for mange punkter. 

Han mener at løsningen er å utforme en normalkontrakt som flere ser verdien av å bruke.

FEIL VEI TIL BOKHYLLENE? Forfatterorganisasjonene mener at alle forfattere skal ha like vilkår når de blir gitt ut på forlag. Foto: Penelope Alida Larsen / TV 2
FEIL VEI TIL BOKHYLLENE? Forfatterorganisasjonene mener at alle forfattere skal ha like vilkår når de blir gitt ut på forlag. Foto: Penelope Alida Larsen / TV 2

– Jeg håper at forfatterne roer seg ned og møter Forleggerforeningen i konstruktive forhandlinger om en ny normalkontrakt er akseptabel for alle parter.

– Står alene

Vatne sier at forfattere selv står fritt til å velge noe annet, men at de får mange spørsmål om kontrakter som forfattere ikke skjønner noe av. 

– Dette har vært en stigende tendens de siste årene, sier han.

Han omtaler normalkontrakten som en velprøvd ordning som er fremforhandlet gjennom mange runder.

– Det er en grunn til at den finnes: Den er ryddig, og det fremgår tydelig hva man får. Da unngår man mange av disse sakene hvor det er uklart hva man sitter igjen med som forfatter.

– Jeg ser ingen annen grunn til å gå bort fra dette bortsett fra at det gir et bedre inntektsgrunnlag for forlaget.

Dette svarer Gaudland:

Forlegger Tom Gaudland for de to forlagene Forlagshuset Vest og Inkognito Publisering er forelagt kritikken fra forfatterorganisasjonene, samt Facebook-kommentaren til Sigmund Løvåsen.

Dette svarer han:

«Når vi tilbyr denne smale litteraturavtalen, takker de aller fleste ja. Det tyder på at de ikke synes det er en dårlig deal. Alle tall i avtalen er gjenstand for forhandlinger. Vi starter på 15 prosent og så beveger vi oss oppover.

Vi må også skille mellom kritikk fra forfattere og foreningene. Foreningene er pliktet til å fremsnakke normalkontrakten, siden de har gitt sin tilslutning til normalkontraktverket.

Forfatterne våre må selge bøkene, de må ikke kjøpe dem. I dag selger de fleste forfattere, uansett hvilket forlag de er på, bøker selv. Disse kjøper de av forlaget sitt. Det er et viktig supplement i salgsapparatet til alle norske forlag. At dette skal være en uting, er jeg ikke med på. Det er helt vanlig å gjøre det slik. Det eneste som er uvanlig, er at vi kontraktsfester det.

Om forfatteren ikke klarer å selge pliktig antall bøker, kan vedkommende velge mellom å kjøpe bøkene selv eller at vi legger bokprosjektet på is. Det er forfatter som gir klarsignal til trykk. Vi gjør ingenting før forfatter har gitt tommel opp.

Det er overraskende mange forfattere som ikke ser noe problem i å selge sin egen bok. Når de går i tospann med vår markedsavdeling, gir det som regel godt resultat. Det er ikke sånn at vi henger forfatteren til tørk. Han får god oppfølging av vårt salgsteam og utstyres med nødvendige verktøy for å selge.»

Read Entire Article